Amikor a napokban kimentem a kertbe és vagy három nagy gerezd fokhagymát dugdostam a virágágyásba, a férjem kissé furán nézett rám, de amikor meglátta, hogy a banánhéjat is elásom a kertbe, már láttam a szemében, hogy az orvos telefonszámán gondolkodik. Elmesélem neked, miért ásom el a banán héját és a fokhagymát a kertbe, és milyen hatást fejt ki ez a két növény a kertben levő virágokra.

Fokhagyma a kertben

A fokhagyma vírus és baktériumölő hatását főleg télen a nátha és influenza szezonban emlegetjük a legtöbbet, pedig a fokhagyma egyedülálló képessége a kertben is segítségünkre lehet, megvédi a növényeket a kártevőktől, de főleg a levéltetvek ellen nyújt látványos eredményt.

Egyszerűen szedj szét egy nagyobb gerezd fokhagymát és a kis gerezdeket dug le a földbe a rózsák és más növények mellé a földbe. A fokhagymában található illóolajok és a friss fokhagymában található illóolaj fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan alliin, mely a hagymacikkelyek aprítása során az addig elkülönítetten található allináz enzim hatására allicinné alakul át, az oka, hogy a kártevők elkerülik a fokhagymát.

Én mást nem tapasztaltam a fokhagyma hatására, nem lettek szebbek, vagy illatosabbak a rózsák, de az igaz, hogy a levéltetvek elkerülték a növényeket, vagy ha volt is a rózsán, sokkal kevesebb és pár nap alatt eltűntek a növényről. Sőt semmilyen betegség nem volt már két éve a rózsán, sem lisztharmat, sem rozsdás betegség, egy két rágás nyom volt mindössze a levélen.

Banánhéj a kertben

A banán héját évekig én is kidobtam a szemétben, míg nem egy napon láttam egy dokumentumfilmet, amelyben bemutatták a banán termesztését, aratását, és szállítását. A filmben megmutatták, hogy a banánt a termesztés és a szállítás során legalább 4-5 alkalommal kezelik le vegyszerekkel, amely megvédi a banánt a kártevőktől, gombás és vírusos betegségektől. Lepermetezik a termést már magán a növényen, majd amikor leszedik és szállítják, akkor is kap egy védő csomagolást, amely növényvédővel van átitatva, végül, amikor szállításra és osztályozásra kerül a sor, még egyszer egy növény védőszeres fürdőt vesznek a banánok, mert a hajóúton is megtámadhatja a betegség.

 

Sőt még a banános dobozban levő nejloncsomagolás, amit mi magunk is gyakran látunk a boltban, az is át van itatva növényvédő szerrel. Elsőre kicsit sokkolt a film, de azt is elmondták, hogy a banán belsejébe nem kerül be a vegyszer, vagyis amit megeszünk az teljesen tiszta, viszont nem árt kezet mosni, ha meghámozunk egy banánt.

Erre a nagy vegyszeres védekezésre pedig azért van szükség, mert a viszonteladók csak olyan banánt vesznek át, amely megfelel a méretbeli előírásnak, és teljesen sérülésmentes.

Állítólag még a biobanán háján is vannak vegyszer maradványok.

Nos, gondoltam kipróbálom a kertben a növény védőszeres banánhéjat és már két éve ásom el a kertben a banánhéjakat, mivel az óta nem tetvesednek a rózsák, és talán még szebbek is lesznek tőle a növények. Idén kipróbálom, hogy a csigák mit szólnak a fokhagymához, és a banánhéjhoz, lehet, hogy ezek is elkerülik majd a növényeket.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!