Mindezt egy Kaliforniai farmer találta fel, hogy a rossz minőségű répát is el tudja adni. Bevallom őszintén megdöbbentem, mivel amikor még a fiam bébi korban volt én is vettem neki bébi répát, amelyből a bébiételt készítettem neki télen, amikor nem volt friss zöldség a piacon.

De most itt a bizonyíték, hogy tényleg létezik bébi répa, bár nem olyan szép, látványos és méretes, mint az ál bébi répa, de az íze biztos, hogy jobb, és nincs benne vegyszer.


A képen látható répákat mindössze két nagyobb cserépben termesztettem a teraszon, és ez már a második szüret, mivel jön a hideg felszedtem a maradékot.

A bébi répa termesztése roppant egyszerű, akár egy erkélyen vagy teraszon is érdemes vele próbálkozni, a gyermekek imádni fogják mind a termesztés fázisait, mind a fogyasztást. A répáról érdemes tudni, hogy magas benne az A vitamin tartalom, de emellett rostban gazdag, és béta karotint is tartalmaz, amely az A vitamin provitaminja. Az A vitamin szemünk épségét is védi, míg a béta karotin immunrendszerünk működésére van jó hatással. Mind a párizsi sárgarépát, amely apró kerekded formája miatt különleges, mind a bébi répát magról tudjuk a legegyszerűbben termeszteni. A magot tavasszal már több kertészeti áruházban beszerezhetjük.

A magokat homokos laza talajra vessük el, egyszerre ne szórjunk túl sok magot a cserépbe, hogy legyen elég helyük fejlődni a kis vitaminbombáknak, viszont nem kell egyelni a sorokat. Méretük mindössze 4-8 cm, a képen is látszik nekem a végén már csak 2-4 cm-es répák maradtak, ez talán a rossz minőségű virágföldnek köszönhető, érdemes nagyon kevés marhatrágyával bekeverni a földet, én ezt a második vetésnél elmulasztottam.

Április végén, május elején már szórhatjuk a magokat, amikor a hőmérséklet már eléri a 10-12 C fokot. A csírázás kb. 15-25 napig is eltarthat legyünk türelmesek. Ha több bébi répához szeretnénk jutni, érdemes szakaszosan vetni, mert júniustól szeptember végéig folyamatosan szedhető. A cserepet vagy nagyobb balkonládát tegyük napos világos helyre, és öntözzük rendszeresen, nyáron már kevesebb vízzel is beéri.

Tehát létezik bébi répa, létezik gömbölyű kis répa, de akár a rendes sárgarépát is termeszthetünk (kisebb méretű fajtákat) cserépben az erkélyen, teraszon, így legalább tudjuk, hogy nincs benne műtrágya, és nem kezelték semmilyen vegyszerrel.

Jó kertészkedést kívánok: Kertészanyu

Ezt olvastad már?

Kertész Anyu kertje: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!