Padlószőnyeg lerakása ragasztó nélkül?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nem is oly régen még szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy a padlószőnyeget ragasztó nélkül is le lehet fektetni. Bemutatjuk hogy lehet ezt egyszerűen véghezvinni.

Mára orvosi kutatások világossá tették, hogy a szőnyegek lerakásához használatos ragasztók rendkívül károsak az egészségre, sok esetben évekig észrevétlenül párolog belőlük az egészségünket károsító anyag.

Ezen tudás birtokában egyre többen döntenek úgy, hogy a padlószőnyeg helyett más burkolatot választanak otthonukba. Ám kevesen tudják, hogy nem minden esetben szükséges rögzíteni a padlószőnyeget, ha pedig mindenképp kell, akkor is van alternatív lehetőség. Cikkünkben nem csak erről ejtünk szót, hanem végigvesszük a padlószőnyeg lerakásának teles menetét.

Padlószőnyeg kiszabása

A szőnyeget terítsük le a szobába, ahová kerülni fog, majd néhány óráig hagyjuk, hogy felvehesse az adott helyiség hőmérsékletét. Ezután kezdődhet a szabás, amelynek első fázisaként csak „durván”, körülbelül 10 cm-es ráhagyásokkal szabjuk ki a padlószőnyeget. Mind a fal mentén, mind pedig a két szőnyeg találkozásánál legyen meg ez a 10 cm-es ráhagyás. A durva szabáshoz használhatunk szőnyegvágó kést, vagy egy szabóollót is.

Ezt követi a finom méretre vágás, amely már fokozott odafigyelést igényel Ehhez a munkához a szakemberek úgynevezett flórsorvágót használnak, de nekünk nem szükséges emiatt költségekbe vernünk magunkat, a célnak megfelel egy hagyományos trapézpengéjű vágókés is. A legtöbb tűzött szőnyegnek vannak flórsorai, amelyek szabad szemmel is könnyen kivehetők. A szőnyegvágó kést ebben a flórsorban tartva szabjuk ki a szőnyeget, ugyanis ha átvágjuk a flórsort, felfejtődhet a széle. Szőnyegvágó kés hiányában egy erős szabóolló is megteszi, ám itt már szükség van némi rutinra, hogy biztosan a sorban maradjunk.

A falak mentén erősen nyomjuk be a szőnyeget a kés hátoldalával a fal és a padló közötti szegletbe, majd a szőnyegvágó késsel határozott mozdulattal vágjuk át a szőnyeget. Ennél a munkafázisnál nem szükséges odafigyelni a flórsorra, ugyanis a szegély eltakarja a szőnyeg szélét, így a felfejtődéstől sem kell tartanunk. A két szőnyegdarab összeillesztése a legkényesebb feladat. Ezt tűzött szőnyegek esetében a flórsorban történő pontos vágással tudjuk a legszebben kivitelezni, ha elég ügyesek voltunk, szinte lehetetlen lesz megmondani, hol vannak összeillesztve a szőnyegek. Leginkább tűnemezelt szőnyegeknél használják azt a közkedvelt eljárást, hogy a két szőnyeg széleit egymásra fektetve egy vonalzó mentén teljesen átvágják mindkét szőnyeget, így az illesztés pontos lesz. Mintás szőnyegek esetén laikusok számára ezt a megoldást javasolnám. Amennyiben a flórsort véletlenül mégis átvágjuk, akkor sem kell pánikba esni, a fele-fele arányban kevert faragasztó és víz együttesével könnyedén rögzíthetjük.


A padlószőnyeg lefektetése

Amennyiben teljesen rögzítés nélkül szeretnénk a padlószőnyeget lerakni, akkor a fenti munkálatokkal tulajdonképpen el is végeztük a dolgunkat. Ha nem tudjuk, hogy megfelelő-e a rögzítés nélküli lerakás, akkor pár napig még ne tegyük le a szegélyeket, és figyeljük, hogyan reagál a szőnyeg az igénybevételre. Ha úgy döntünk, hogy mégis rögzítjük, akkor sem feltétlenül kell ragasztóanyagot kennünk alá, legtöbbször tökéletesen megfelel a kétoldali ragasztószalag, ami nem csak olcsóbb megoldás, de sokkal egészségesebb is.

A falak mentén hajtsuk fel a szőnyeget, majd körbe ragasszuk le a szalagokat, de a felső borítást még hagyjuk rajta, nehogy a szőnyeg idő előtt ráragadjon. Miután mind a négy fal mentén leraktuk a ragasztócsíkokat, az egyik hosszabb falnál vegyük le a ragasztószalagról a hátoldalát, és a szalag közepétől a szélei felé haladva gyenge húzással simítsuk le. Miután ezzel megvagyunk, a szemközti fal menti ragasztócsíkról is távolítsuk el a papírt, és a már leragasztott szél felől haladva simítsuk le a szőnyeget.


Erre a munkára érdemes egy hosszabb tárgyat használni, megteszi a seprűnyél, vagy nyújtófa, esetleg egy deszka, ha szálkamentes. Ezt követően a két rövidebb szél mentén is levehetjük a szalagról a papírt, ide már szinte magától fog rásimulni a szőnyeg. Amennyiben van toldás a padlószőnyegben, akkor a két szőnyeg széleit felhajtva a toldás közepére ragasszunk egy csíkot, és erősen nyomjuk rá a szőnyeg széleit. Ha a szőnyeg nagy igénybevételnek lesz kitéve, ragaszthatunk alá további szalagokat is, akár méterenként.

Ezzel a megoldással laikusok is bátran próbálkozhatnak, akik pénztárcájuk mellett az egészségükre is odafigyelnek.

Alapszabály, hogy minél vastagabb egy szőnyeg, annál kevésbé szükséges leragasztani, valamint 20 m² alatt általában egyáltalán nincs szükség rögzítésre.

Hortenzia gondozása és ültetése

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik.

Bővebben...

Hogyan tüntessük el a gyomot gyepünkről?

Minden kertben nagy kérdés hogyan tüntessük áll a gyomot a fű közül úgy, hogy szép maradjon a gyepfelület. Ennek jártunk utána.

Bővebben...

A zsályatea hatásos a torokgyulladás ellen!

A zsálya gyógynövényt (salvia officinalis) már évszázadok óta ismerik a gyógynövény szakértők és a természetgyógyászok, hiszen számtalan betegségre nyújt enyhülést.

Bővebben...

Hol és hogyan szerezzük be az orchideákat?

Az orchidea egyes fajtái ma már nem számítanak ritkaságnak, hiszen szinte minden nagyobb kertészeti áruházban, szupermarketben és virágboltban megvásárolhatók.

Bővebben...

A színpompás papagájvirág gondozása otthonunkban

Nem hiába kapta ezt a különleges nevet a papagájvirág (strelitzia reginae) hiszen valóban egy papagáj tarka színeiben tündököl, és még a virág formája is egy madárcsőrre emlékeztet minket.

Bővebben...

Hogyan készítsünk bort gyümölcsből

Túl sok a termés a meggyfán, vagy a szilvafán? Semmi gond készítsünk gyümölcsbort belőle. A kiskertben sokszor előfordul, hogy a sok gyümölcstermést már nem tudja a család elfogyasztani és ilyenkor a lehullott gyümölcs kárba megy. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A palántanevelés módjai és praktikái

Amikor egy növényt magról szeretnénk szaporítani, a magvetés után a kész kifejlett palántákat fogjuk kiültetni a szabadba.

Bővebben...

Így kezeljük az elnyílt hagymás növényeket!

Sajnos a szép tavaszi hagymás növények elnyílnak lassan, de mihez kezdjünk velük utána? Cikkünkből megtudhatja mi a teendő, hogy jövőre is virágozzanak a hagymák.

Bővebben...

Mi alapján válasszunk növényt a kertészetben?

A legtöbb hazai kertészet március közepétől már javában árulja a 6-os, és 10 –es csomagban árult egynyári és évelő palántákat, amelyek megkönnyítik a kertész munkáját, és áruk is igen kedvező.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...

Így ültessünk balkonparadicsomot az erkélyre!

A legkisebb erkéllyel rendelkező lakástulajdonosok is ültethetnek paradicsom cserépbe vagy balkonládába, így nyáron szüretelhetik az ízletes finom paradicsomot.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!