kedd, 21 február 2017

Padlószőnyeg lerakása ragasztó nélkül?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nem is oly régen még szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy a padlószőnyeget ragasztó nélkül is le lehet fektetni. Bemutatjuk hogy lehet ezt egyszerűen véghezvinni.

Mára orvosi kutatások világossá tették, hogy a szőnyegek lerakásához használatos ragasztók rendkívül károsak az egészségre, sok esetben évekig észrevétlenül párolog belőlük az egészségünket károsító anyag.

Ezen tudás birtokában egyre többen döntenek úgy, hogy a padlószőnyeg helyett más burkolatot választanak otthonukba. Ám kevesen tudják, hogy nem minden esetben szükséges rögzíteni a padlószőnyeget, ha pedig mindenképp kell, akkor is van alternatív lehetőség. Cikkünkben nem csak erről ejtünk szót, hanem végigvesszük a padlószőnyeg lerakásának teles menetét.

Padlószőnyeg kiszabása

A szőnyeget terítsük le a szobába, ahová kerülni fog, majd néhány óráig hagyjuk, hogy felvehesse az adott helyiség hőmérsékletét. Ezután kezdődhet a szabás, amelynek első fázisaként csak „durván”, körülbelül 10 cm-es ráhagyásokkal szabjuk ki a padlószőnyeget. Mind a fal mentén, mind pedig a két szőnyeg találkozásánál legyen meg ez a 10 cm-es ráhagyás. A durva szabáshoz használhatunk szőnyegvágó kést, vagy egy szabóollót is.

Ezt követi a finom méretre vágás, amely már fokozott odafigyelést igényel Ehhez a munkához a szakemberek úgynevezett flórsorvágót használnak, de nekünk nem szükséges emiatt költségekbe vernünk magunkat, a célnak megfelel egy hagyományos trapézpengéjű vágókés is. A legtöbb tűzött szőnyegnek vannak flórsorai, amelyek szabad szemmel is könnyen kivehetők. A szőnyegvágó kést ebben a flórsorban tartva szabjuk ki a szőnyeget, ugyanis ha átvágjuk a flórsort, felfejtődhet a széle. Szőnyegvágó kés hiányában egy erős szabóolló is megteszi, ám itt már szükség van némi rutinra, hogy biztosan a sorban maradjunk.

A falak mentén erősen nyomjuk be a szőnyeget a kés hátoldalával a fal és a padló közötti szegletbe, majd a szőnyegvágó késsel határozott mozdulattal vágjuk át a szőnyeget. Ennél a munkafázisnál nem szükséges odafigyelni a flórsorra, ugyanis a szegély eltakarja a szőnyeg szélét, így a felfejtődéstől sem kell tartanunk. A két szőnyegdarab összeillesztése a legkényesebb feladat. Ezt tűzött szőnyegek esetében a flórsorban történő pontos vágással tudjuk a legszebben kivitelezni, ha elég ügyesek voltunk, szinte lehetetlen lesz megmondani, hol vannak összeillesztve a szőnyegek. Leginkább tűnemezelt szőnyegeknél használják azt a közkedvelt eljárást, hogy a két szőnyeg széleit egymásra fektetve egy vonalzó mentén teljesen átvágják mindkét szőnyeget, így az illesztés pontos lesz. Mintás szőnyegek esetén laikusok számára ezt a megoldást javasolnám. Amennyiben a flórsort véletlenül mégis átvágjuk, akkor sem kell pánikba esni, a fele-fele arányban kevert faragasztó és víz együttesével könnyedén rögzíthetjük.


A padlószőnyeg lefektetése

Amennyiben teljesen rögzítés nélkül szeretnénk a padlószőnyeget lerakni, akkor a fenti munkálatokkal tulajdonképpen el is végeztük a dolgunkat. Ha nem tudjuk, hogy megfelelő-e a rögzítés nélküli lerakás, akkor pár napig még ne tegyük le a szegélyeket, és figyeljük, hogyan reagál a szőnyeg az igénybevételre. Ha úgy döntünk, hogy mégis rögzítjük, akkor sem feltétlenül kell ragasztóanyagot kennünk alá, legtöbbször tökéletesen megfelel a kétoldali ragasztószalag, ami nem csak olcsóbb megoldás, de sokkal egészségesebb is.

A falak mentén hajtsuk fel a szőnyeget, majd körbe ragasszuk le a szalagokat, de a felső borítást még hagyjuk rajta, nehogy a szőnyeg idő előtt ráragadjon. Miután mind a négy fal mentén leraktuk a ragasztócsíkokat, az egyik hosszabb falnál vegyük le a ragasztószalagról a hátoldalát, és a szalag közepétől a szélei felé haladva gyenge húzással simítsuk le. Miután ezzel megvagyunk, a szemközti fal menti ragasztócsíkról is távolítsuk el a papírt, és a már leragasztott szél felől haladva simítsuk le a szőnyeget.


Erre a munkára érdemes egy hosszabb tárgyat használni, megteszi a seprűnyél, vagy nyújtófa, esetleg egy deszka, ha szálkamentes. Ezt követően a két rövidebb szél mentén is levehetjük a szalagról a papírt, ide már szinte magától fog rásimulni a szőnyeg. Amennyiben van toldás a padlószőnyegben, akkor a két szőnyeg széleit felhajtva a toldás közepére ragasszunk egy csíkot, és erősen nyomjuk rá a szőnyeg széleit. Ha a szőnyeg nagy igénybevételnek lesz kitéve, ragaszthatunk alá további szalagokat is, akár méterenként.

Ezzel a megoldással laikusok is bátran próbálkozhatnak, akik pénztárcájuk mellett az egészségükre is odafigyelnek.

Alapszabály, hogy minél vastagabb egy szőnyeg, annál kevésbé szükséges leragasztani, valamint 20 m² alatt általában egyáltalán nincs szükség rögzítésre.

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...

Hogyan tüntessük el a gyomot gyepünkről?

Minden kertben nagy kérdés hogyan tüntessük áll a gyomot a fű közül úgy, hogy szép maradjon a gyepfelület. Ennek jártunk utána.

Bővebben...

A gyógynövények gyógyhatása

Amitől a kertészek frászt kapnak, az Amyria Taylor álmainak netovábbja. A hegyekben álló gyomnövényektől kerül igazán eksztázisba, amit a legtöbb ember dühösen rángat ki tövestül.

Bővebben...

Az orchideák szaporítása, és beporzása! Videóval

Az orchideák talán a világ legszebb virágai, amelyek számtalan színben és formában nyílnak. Ezeknek a gyönyörű virágoknak egyetlen céljuk van a színes vagy épp illatos virágokkal, amely az, hogy a megporzó állatokat magukhoz vonzzák.

Bővebben...

Hogyan ültessünk broméliát? Videóval!

A broméliák évek óta egyre kedveltebb dísznövényekké válnak hazánkban is, hiszen még mindig valami titokzatos őserdei misztikum veszi körbe ezeket a nem mindennapi növényeket.

Bővebben...

Itt a fekete paradicsom mag a kumato!

Tíz év keresztezéssel egy svájci cég, a Syngenta egy teljesen újfajta paradicsomot hozott létre, a neve kumato, magyarul fekete paradicsom.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

A leander tavaszi gondozása

Bár kicsit korán, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra. Bővebben...

A tavasz legszebb virága a nárcisz

A tavasz egyik legszebb virága a nárcisz, amely már márciusban megörvendezett minket a szép illatos virágokkal.

Bővebben...

Indul a kertészeti szezon, íme a legfontosabb kerti munkák!

Véget ért a jól megérdemelt pihenés a kertészek számára, indul a tavaszi kerti szezon, irány a kert, kezdődhet a munka, ébresszük fel a természetet! A hosszú hideg és zord tél után a kertbarátok már alig várják hogy gumicsizmát és kesztyűt húzzanak, végre ismét a kertészkedés örömének hódoljanak.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Cymbidium orchidea

Kedves Ildikó! A páromtól kaptam egy gyönyörű cymbidiumot 6 virágszárral tavaly áprilisban. Egy éve ilyenkor 2 nagy virágszárat hozott, de a bimbókat ledobta Bővebben...

Így biztosítsuk az orchideáknak a megfelelő páratartalmat!

A legtöbb orchidea a trópusi őserdők mélyéről indult el világhódító útjára, így ma már Európában és hazánkban is közkedvelt szobanövény vált belőle.

Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

hírek

Étrend amelytől dúsabb lesz a hajunk!

Jó hír mindenki számára, hogy a tudósok megtalálták, mi okozza a kopaszodást: a hajtermelő sejtek megfelelő termelődésének rendellenessége. Bővebben...

Orchidea ápolása otthon

Egyre többen tartanak otthon orchideát, de vajon miért szárad és hullik a növény pár napon belül? Cikkünkből megismerheti az orchidea gondozását. Bővebben...

Így ültessünk piros díszbabot!

Szeretné erkélyét még szebbé és színesebbé varázsolni, akkor ültessen futó díszbabot, ( phaseolus coccineus) amely felfuttatható falra is.

Bővebben...

Cymbidium orchidea

Kedves Ildikó! A páromtól kaptam egy gyönyörű cymbidiumot 6 virágszárral tavaly áprilisban. Egy éve ilyenkor 2 nagy virágszárat hozott, de a bimbókat ledobta Bővebben...

8 hatásos energiát adó dísznövény otthonukban!

Vannak növények, amelyek olyan rezgést bocsájtanak ki magukból, amely ránk, emberekre is jó hatással vannak. Ezeket a növényeket hívjuk energiát adó dísznövényeknek.

Bővebben...

A shiitake gomba csökkenti a magas vércukorszintet!

Ezt a gombafajtát Kelet-Ázsiában, mintegy 2200 éve ismerik. A kínaiak illatos gombának hívják fokhagymára emlékeztető erős, fűszeres illata miatt. Bővebben...

Az aloe vera felhasználási formái

Ma már egyre több formában találkozunk az aloe vera növénnyel. Ismerjük meg melyik felhasználási mód mit is takar.

Bővebben...

Idén is szépen virágzik a cseresznye

Szerencsére az idén is szépen virágzik a cseresznye, nem fenyegette a fagykár. Aki látott már virágzó cseresznyefasort, tudja, hogy az egyik legszebb tavasszal virágzó gyümölcsfáról van szó. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!