hétfő, 16 január 2017

Padlószőnyeg lerakása ragasztó nélkül?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nem is oly régen még szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy a padlószőnyeget ragasztó nélkül is le lehet fektetni. Bemutatjuk hogy lehet ezt egyszerűen véghezvinni.

Mára orvosi kutatások világossá tették, hogy a szőnyegek lerakásához használatos ragasztók rendkívül károsak az egészségre, sok esetben évekig észrevétlenül párolog belőlük az egészségünket károsító anyag.

Ezen tudás birtokában egyre többen döntenek úgy, hogy a padlószőnyeg helyett más burkolatot választanak otthonukba. Ám kevesen tudják, hogy nem minden esetben szükséges rögzíteni a padlószőnyeget, ha pedig mindenképp kell, akkor is van alternatív lehetőség. Cikkünkben nem csak erről ejtünk szót, hanem végigvesszük a padlószőnyeg lerakásának teles menetét.

Padlószőnyeg kiszabása

A szőnyeget terítsük le a szobába, ahová kerülni fog, majd néhány óráig hagyjuk, hogy felvehesse az adott helyiség hőmérsékletét. Ezután kezdődhet a szabás, amelynek első fázisaként csak „durván”, körülbelül 10 cm-es ráhagyásokkal szabjuk ki a padlószőnyeget. Mind a fal mentén, mind pedig a két szőnyeg találkozásánál legyen meg ez a 10 cm-es ráhagyás. A durva szabáshoz használhatunk szőnyegvágó kést, vagy egy szabóollót is.

Ezt követi a finom méretre vágás, amely már fokozott odafigyelést igényel Ehhez a munkához a szakemberek úgynevezett flórsorvágót használnak, de nekünk nem szükséges emiatt költségekbe vernünk magunkat, a célnak megfelel egy hagyományos trapézpengéjű vágókés is. A legtöbb tűzött szőnyegnek vannak flórsorai, amelyek szabad szemmel is könnyen kivehetők. A szőnyegvágó kést ebben a flórsorban tartva szabjuk ki a szőnyeget, ugyanis ha átvágjuk a flórsort, felfejtődhet a széle. Szőnyegvágó kés hiányában egy erős szabóolló is megteszi, ám itt már szükség van némi rutinra, hogy biztosan a sorban maradjunk.

A falak mentén erősen nyomjuk be a szőnyeget a kés hátoldalával a fal és a padló közötti szegletbe, majd a szőnyegvágó késsel határozott mozdulattal vágjuk át a szőnyeget. Ennél a munkafázisnál nem szükséges odafigyelni a flórsorra, ugyanis a szegély eltakarja a szőnyeg szélét, így a felfejtődéstől sem kell tartanunk. A két szőnyegdarab összeillesztése a legkényesebb feladat. Ezt tűzött szőnyegek esetében a flórsorban történő pontos vágással tudjuk a legszebben kivitelezni, ha elég ügyesek voltunk, szinte lehetetlen lesz megmondani, hol vannak összeillesztve a szőnyegek. Leginkább tűnemezelt szőnyegeknél használják azt a közkedvelt eljárást, hogy a két szőnyeg széleit egymásra fektetve egy vonalzó mentén teljesen átvágják mindkét szőnyeget, így az illesztés pontos lesz. Mintás szőnyegek esetén laikusok számára ezt a megoldást javasolnám. Amennyiben a flórsort véletlenül mégis átvágjuk, akkor sem kell pánikba esni, a fele-fele arányban kevert faragasztó és víz együttesével könnyedén rögzíthetjük.


A padlószőnyeg lefektetése

Amennyiben teljesen rögzítés nélkül szeretnénk a padlószőnyeget lerakni, akkor a fenti munkálatokkal tulajdonképpen el is végeztük a dolgunkat. Ha nem tudjuk, hogy megfelelő-e a rögzítés nélküli lerakás, akkor pár napig még ne tegyük le a szegélyeket, és figyeljük, hogyan reagál a szőnyeg az igénybevételre. Ha úgy döntünk, hogy mégis rögzítjük, akkor sem feltétlenül kell ragasztóanyagot kennünk alá, legtöbbször tökéletesen megfelel a kétoldali ragasztószalag, ami nem csak olcsóbb megoldás, de sokkal egészségesebb is.

A falak mentén hajtsuk fel a szőnyeget, majd körbe ragasszuk le a szalagokat, de a felső borítást még hagyjuk rajta, nehogy a szőnyeg idő előtt ráragadjon. Miután mind a négy fal mentén leraktuk a ragasztócsíkokat, az egyik hosszabb falnál vegyük le a ragasztószalagról a hátoldalát, és a szalag közepétől a szélei felé haladva gyenge húzással simítsuk le. Miután ezzel megvagyunk, a szemközti fal menti ragasztócsíkról is távolítsuk el a papírt, és a már leragasztott szél felől haladva simítsuk le a szőnyeget.


Erre a munkára érdemes egy hosszabb tárgyat használni, megteszi a seprűnyél, vagy nyújtófa, esetleg egy deszka, ha szálkamentes. Ezt követően a két rövidebb szél mentén is levehetjük a szalagról a papírt, ide már szinte magától fog rásimulni a szőnyeg. Amennyiben van toldás a padlószőnyegben, akkor a két szőnyeg széleit felhajtva a toldás közepére ragasszunk egy csíkot, és erősen nyomjuk rá a szőnyeg széleit. Ha a szőnyeg nagy igénybevételnek lesz kitéve, ragaszthatunk alá további szalagokat is, akár méterenként.

Ezzel a megoldással laikusok is bátran próbálkozhatnak, akik pénztárcájuk mellett az egészségükre is odafigyelnek.

Alapszabály, hogy minél vastagabb egy szőnyeg, annál kevésbé szükséges leragasztani, valamint 20 m² alatt általában egyáltalán nincs szükség rögzítésre.

Az erdei csillagfürt növény ültetése és gondozása

Az erdei csillagfürt ( Lupinus polyphyllus) eredetileg Észak-Amerikából származik, de a 19. században betelepítették Angliába, ahonnan gyorsan elterjedt egész Európában. Bővebben...

A tavaszi füvesítést jól kell időzíteni!

Pázsitot telepíteni kertünkbe, és azt szépen gondozni, ápolni, nem egyszerű feladat, és gyakran erre csak akkor jövünk rá, amikor elkezdjük a saját kertünket kialakítani.

Bővebben...

Főzzünk gyógyteát a kertből! Megfázás elleni praktikák

A téli megfázásos náthás időszakban jól esik egy pohár forró gyógytea, főleg ha a tea alapanyagait kertünkből szedjük össze!

Bővebben...

Orchidea Ünnep – képzeletbeli időutazás az ókori Egyiptomban

A Gardenexpo társrendezvényén, az Orchidea Ünnepen – amely a tavalyi évhez hasonlóan a Gardenexpón belül, azonos jeggyel lesz megtekinthető – 1500 négyzetméteren csodálhatjuk meg hazai és külföldi nemesítők növényeit és kompozícióit, melyek közel 2000 virágból készültek.  

Bővebben...

Íme 3 különleges mediterrán gyümölcs

A mediterrán gyümölcsök egy része hazánkban is ismert, és kapható, ám vannak olyan gyümölcsök, amelyekről még csak nem is halottunk.

Bővebben...

Így vessük el a zöldség magokat!

Itt az ideje elvetni a zöldség magokat, hogy nyárra szép zöldséges kertünk legyen. Bemutatjuk lépésről lépésre a magvetést. Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Így tartsuk rendben a szőnyeget!

A szőnyegek otthonunk kiemelkedő díszei, így fontos hogy sokáig megőrizzük szépségüket, és színüket.

Bővebben...

Bútorápolószerek fillérekből Nagymamáink receptje alapján!

Bemutatunk, néhány egyszerű trükköt hogyan varázsoljuk újjá az öreg kopott bútorokat, gyorsan egyszerűen és mindezt fillérekből. Bővebben...

Milyen növényt tegyünk a fürdőszobába?

Mivel a legtöbb növény kedveli a párás klímát, a fürdőszoba ideális hely lehet növények tartására. Ám mielőtt részletekbe bocsátkoznánk, fontos letisztázni, hogy csak azokba a fürdőszobába tehetünk élő növényt, amely rendelkezik bármilyen ablakkal!

Bővebben...

Mit szólna hozzá ha egy Orchidea lógna a feje felett a plafonról lefelé?

Nem rég szerkesztőségünk egy meghívást kapott a Boskke cégtől "Kötetlen Virágmegváltás" című bemutatójára ahol a legújabb függőségüket szerették volna bemutatni! Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Ősszel is színesen otthonukban, kertünkben!

Amikor eltűnnek a nyári virágok az erkélyről és a kertből akkor se elégedjünk meg annyival, hogy eltesszük a ládákat és a virágcserepeket.

Bővebben...

3 fillérekből elkészíthető őszi dekoráció

Az ősz az egyik legszínesebb évszakunk, hiszen ilyenkor a természet napsárga, rozsdabarna, vörös és barna színekben tündököl. Bemutatunk három olyan könnyen elkészíthető dekorációt, amelyet fillérekbe kerül, és percek alatt elkészülnek.

Bővebben...

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

hírek

Fogyókúrázók számára is egészséges nassolnivaló a mandula

Az édességek mandulával történő helyettesítése segíthet a kalóriabevitelt számon tartó diétázók nassolási vágyának csillapításában, és egyidejűleg a koleszterinszintjükre is jótékonyan hat - állítják amerikai kutatók. Bővebben...

E-vitamin bomba a napraforgó

A napraforgó a nyár egyik legszebb élénksárga virága, amely hatalmas fejével követi a nap útját. Ám a napraforgót, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk, könnyedén és sokoldalúan. Bővebben...

Így fessünk hajat saját kezűleg!

Ha unjuk már a frizuránkat érdemes egy hajfestékkel új külsőt varázsolni magunkat. A bátrabbaknak adunk most néhány ötletet és tippet az otthoni hajfestéshez! Bővebben...

Gyógytea percek! Emésztési zavarok kezelése gyógynövényekkel!

Az emésztési zavarok sok kellemetlen percet szereznek, kezdve a felfúvódástól egészen a görcsös fájdalomig. Íme, néhány gyógynövény, amelyekkel orvosolhatjuk a gondokat. Bővebben...

Görögdinnye a kertben

A nyár egyik legismertebb gyümölcse a görögdinnye. Nincs is jobb, mint a 40 fokos melegben a lehűtött édes görögdinnye szelet. De miért ne ültethetnék saját görögdinnyét a kertünkbe. Bővebben...

Szőlő termesztése kiskertben

Sokan úgy gondolják, hogy szőlőt kiskertben nem érdemes ültetni, mert sok vele a gond és a munka. Pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is ültethetünk és szüretelhetünk saját szőlőt. Bővebben...

Bátran vágjunk bele a konyhakertbe!

Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak termelni, hiszen nincs is konyhakertjük. Ez így nem egészen igaz, hisz sok olyan növény van, ami akár egy erkélyládában, vagy virágcserépben is megtermelhető. Bővebben...

Megasztárok a növények között

Ha megasztár versenyt rendeznénk, a növények között vajon ki lenne az első? Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!