vasárnap, 30 április 2017

Padlószőnyeg lerakása ragasztó nélkül?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nem is oly régen még szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy a padlószőnyeget ragasztó nélkül is le lehet fektetni. Bemutatjuk hogy lehet ezt egyszerűen véghezvinni.

Mára orvosi kutatások világossá tették, hogy a szőnyegek lerakásához használatos ragasztók rendkívül károsak az egészségre, sok esetben évekig észrevétlenül párolog belőlük az egészségünket károsító anyag.

Ezen tudás birtokában egyre többen döntenek úgy, hogy a padlószőnyeg helyett más burkolatot választanak otthonukba. Ám kevesen tudják, hogy nem minden esetben szükséges rögzíteni a padlószőnyeget, ha pedig mindenképp kell, akkor is van alternatív lehetőség. Cikkünkben nem csak erről ejtünk szót, hanem végigvesszük a padlószőnyeg lerakásának teles menetét.

Padlószőnyeg kiszabása

A szőnyeget terítsük le a szobába, ahová kerülni fog, majd néhány óráig hagyjuk, hogy felvehesse az adott helyiség hőmérsékletét. Ezután kezdődhet a szabás, amelynek első fázisaként csak „durván”, körülbelül 10 cm-es ráhagyásokkal szabjuk ki a padlószőnyeget. Mind a fal mentén, mind pedig a két szőnyeg találkozásánál legyen meg ez a 10 cm-es ráhagyás. A durva szabáshoz használhatunk szőnyegvágó kést, vagy egy szabóollót is.

Ezt követi a finom méretre vágás, amely már fokozott odafigyelést igényel Ehhez a munkához a szakemberek úgynevezett flórsorvágót használnak, de nekünk nem szükséges emiatt költségekbe vernünk magunkat, a célnak megfelel egy hagyományos trapézpengéjű vágókés is. A legtöbb tűzött szőnyegnek vannak flórsorai, amelyek szabad szemmel is könnyen kivehetők. A szőnyegvágó kést ebben a flórsorban tartva szabjuk ki a szőnyeget, ugyanis ha átvágjuk a flórsort, felfejtődhet a széle. Szőnyegvágó kés hiányában egy erős szabóolló is megteszi, ám itt már szükség van némi rutinra, hogy biztosan a sorban maradjunk.

A falak mentén erősen nyomjuk be a szőnyeget a kés hátoldalával a fal és a padló közötti szegletbe, majd a szőnyegvágó késsel határozott mozdulattal vágjuk át a szőnyeget. Ennél a munkafázisnál nem szükséges odafigyelni a flórsorra, ugyanis a szegély eltakarja a szőnyeg szélét, így a felfejtődéstől sem kell tartanunk. A két szőnyegdarab összeillesztése a legkényesebb feladat. Ezt tűzött szőnyegek esetében a flórsorban történő pontos vágással tudjuk a legszebben kivitelezni, ha elég ügyesek voltunk, szinte lehetetlen lesz megmondani, hol vannak összeillesztve a szőnyegek. Leginkább tűnemezelt szőnyegeknél használják azt a közkedvelt eljárást, hogy a két szőnyeg széleit egymásra fektetve egy vonalzó mentén teljesen átvágják mindkét szőnyeget, így az illesztés pontos lesz. Mintás szőnyegek esetén laikusok számára ezt a megoldást javasolnám. Amennyiben a flórsort véletlenül mégis átvágjuk, akkor sem kell pánikba esni, a fele-fele arányban kevert faragasztó és víz együttesével könnyedén rögzíthetjük.


A padlószőnyeg lefektetése

Amennyiben teljesen rögzítés nélkül szeretnénk a padlószőnyeget lerakni, akkor a fenti munkálatokkal tulajdonképpen el is végeztük a dolgunkat. Ha nem tudjuk, hogy megfelelő-e a rögzítés nélküli lerakás, akkor pár napig még ne tegyük le a szegélyeket, és figyeljük, hogyan reagál a szőnyeg az igénybevételre. Ha úgy döntünk, hogy mégis rögzítjük, akkor sem feltétlenül kell ragasztóanyagot kennünk alá, legtöbbször tökéletesen megfelel a kétoldali ragasztószalag, ami nem csak olcsóbb megoldás, de sokkal egészségesebb is.

A falak mentén hajtsuk fel a szőnyeget, majd körbe ragasszuk le a szalagokat, de a felső borítást még hagyjuk rajta, nehogy a szőnyeg idő előtt ráragadjon. Miután mind a négy fal mentén leraktuk a ragasztócsíkokat, az egyik hosszabb falnál vegyük le a ragasztószalagról a hátoldalát, és a szalag közepétől a szélei felé haladva gyenge húzással simítsuk le. Miután ezzel megvagyunk, a szemközti fal menti ragasztócsíkról is távolítsuk el a papírt, és a már leragasztott szél felől haladva simítsuk le a szőnyeget.


Erre a munkára érdemes egy hosszabb tárgyat használni, megteszi a seprűnyél, vagy nyújtófa, esetleg egy deszka, ha szálkamentes. Ezt követően a két rövidebb szél mentén is levehetjük a szalagról a papírt, ide már szinte magától fog rásimulni a szőnyeg. Amennyiben van toldás a padlószőnyegben, akkor a két szőnyeg széleit felhajtva a toldás közepére ragasszunk egy csíkot, és erősen nyomjuk rá a szőnyeg széleit. Ha a szőnyeg nagy igénybevételnek lesz kitéve, ragaszthatunk alá további szalagokat is, akár méterenként.

Ezzel a megoldással laikusok is bátran próbálkozhatnak, akik pénztárcájuk mellett az egészségükre is odafigyelnek.

Alapszabály, hogy minél vastagabb egy szőnyeg, annál kevésbé szükséges leragasztani, valamint 20 m² alatt általában egyáltalán nincs szükség rögzítésre.

Négylevelű madársóska szerencsét hoz ránk!

Aki szeretne, négylevelű lóherét találni kertjébe ültessen oxalist hiszen ez maga a szerencsenövény.

Bővebben...

Mihez kezdjünk, ha gyors zöld felületű fűre van szükségünk? A megoldás a gyepszőnyeg!

Ha a füvet saját kezűleg vetjük el, és gondozzuk, bizony igen sokáig kell várnunk, hogy egyenletes szép pázsit legyen belőle. Bővebben...

A gyógynövények gyógyhatása

Amitől a kertészek frászt kapnak, az Amyria Taylor álmainak netovábbja. A hegyekben álló gyomnövényektől kerül igazán eksztázisba, amit a legtöbb ember dühösen rángat ki tövestül.

Bővebben...

Csónak orchidea gondozása

Vettem csónak orchideát a legutóbbi kiállításon két virág szárral de nem tudom mitöl de sárgul a levele mellette viszont új hatásokat hozz ,a párra tartalom a  lakásban  45%-os a páratartalom és 19-21-fok van .Mi lehet az oka a hirtelen levél sárgulásnak?

Bővebben...

Húsevő növények: vénusz légycsapója és a kancsóka!

Egy oroszlán, és egy növény. Tudják mi a hasonlóság közöttük? Mindkettő ragadozó. Bár ez a Vénusz légycsapója(Dionaea muscipula) nevű növény első látásra olyan, mint a többi ártalmatlan szobanövény, a látszat csal.

Bővebben...

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így vessünk magot tavasszal!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Ám a magvetést már most is elkezdhetjük és élvezhetjük a kertészkedés minden örömét.

Bővebben...

Ezek a kerti munkák várnak ránk márciusban

A március igazi szeszélyes hónap, lehet 18 fokos napsütéses idő, de akár hózápor is. Bár csábító, hogy rohanjuk a kertészetbe virágokért, még korai ültetni, viszont sok olyan kerti munka vár ránk, amelyeket márciusban kell elvégeznünk.

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

Trópusi orchideák otthonunkban!

Az orchideák egy-két extrém időjárású földrajzi területtől eltekintve - szinte az egész Földön megtalálhatók. A legnagyobb fajgazdagság azonban a trópusi és szubtrópusi területekre jellemző, és a lakásban tartható orchideák többsége is e területeken őshonos. Bővebben...

Ízletes gyümölcs a ribiszke

A ribiszke egy valódi vitaminbomba kertünkben, amely könnyen gondozható kedvencé válik. Ribiszkéből választhatunk pirosat vagy sárgát, vagy feketét, bármelyikből érdemes a kert egyik szegletébe ültetni.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!