vasárnap, 19 február 2017

Eklektika – káosz vagy harmónia?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Az igazán lakájos, minden családtag számára otthonos légkör megteremtése nem is olyan egyszerű feladat.

Lehet, hogy miközben mi szenvedélyesen vonzódunk a romantikus stílushoz, addig párunk a letisztultabb formák híve, míg gyermekeink a high-tech világában érzik igazán otthon magukat. Miközben azon törjük a fejünket, hogyan tehetnénk mindenki kedvére, lassan elveszünk a lakberendezési stílusok útvesztőjében. Ennek persze nem feltétlenül kell így lennie, ha okosan megkeverjük egy kicsit a dolgokat, s az eklektika jegyében hozunk létre valami nem mindennapit.

Az eklektika nem más, mint a különféle stílusok finom, ízléses keveredése, mely a lakberendezésben is önálló irányzatot képvisel. Előnye, hogy a család minden tagja tehet bele valamit a saját ízlésvilágából, de egyedülállóként is megalkothatjuk saját, eklektikus kis világunkat. Az eklektika egyfajta kiút a döntésképtelen emberek számára.

Jómagam is ennek a lakberendezési stílusnak az elkötelezett híve vagyok. Lakásom berendezése eleinte tucat számra árult, jellegtelen, hétköznapi bútorok tárháza volt. Akkori anyagi helyzetem nem tette lehetővé, hogy kifejezzem önmagam ezen a téren, de tudtam, hogy miben érezném jól magam. Bútoraimat és a kiegészítőket évek alatt, apránként válogattam össze. A fő vonalvezetés, a mediterrán életérzést tükrözi, melyet egy csipetnyi keleti varázzsal fűszereztem meg. Érdekessége, hogy ez a két stílus, még mindig jól megfér a modern vezetésű, kicsit különleges szekrénysorommal, melyhez a mai napig ragaszkodom.

Igazából ez volt az alappillér, amire építkeztem a későbbiekben. Az eklektikában a lényeg, hogy a különböző stílusirányzatokban legyen valami közös. Ez lehet a minta vagy esetemben a színvilág, ami közös nevezőre hozza az egészet. Szekrénysorom mézes éger színe, remek kiindulópont volt, melyhez kiválóan illenek a tengerifűből fonott puffok, ágyneműtároló ládák, banánrost tárolóedények hasonló színben pompázva. Kiegészítőnek azonos stílusjegyekkel rendelkező virágtartó kisasztalokat választottam. Véletlenszerűen találtam arra két különleges darabra, melyek a kedvenceim lettek azonnal. Mindkettő egyedi megmunkálású, 3 lábon álló fémötvözetű asztalka, melyek lapját kosárvesszőből tervezték. Színeivel azonnal beleolvadt a környezetbe.

Mindezek ellenére nem lóg ki a sorból a futon ágy a maga sajátosságával, sem a szintén japán beütésű, narancs-bordó organza függöny, a felkelő napot ábrázoló, igen szolid mintázatával.

A futon mindig is tetszett, ezért vettem meg, igyekeznem kellett hát beleilleszteni a környezetbe, ami csak első nekifutásra tűnt nehéz feladatnak. Egy megfelelő színű ágytakaróval és különleges, fényes alapanyagokból készült díszpárnákkal már a futon fémcsillogású ágyvége is szerves részét alkotta az egésznek. A padlóra puha, görög flokati került, ami szintén örök szerelem számomra és mindenképpen szerettem volna, ha lakásom darabjait képezik. Minden kiegészítő a helyén tündökölt, narancs, bordó és arany pompájában, egyedül a fal ordított a csupaszságtól.

A probléma szinte magától oldódott meg egy ajándékba kapott festmény formájában. A kép egy beduin nőt ábrázol, nonfiguratív minták között, de jól kivehetően. A megfestéséhez kizárólag feketét és a narancs erősebb, illetve halványabb árnyalatait alkalmazta barátnőm. Tökéletesebbet magam sem választhattam volna.

Ez a fajta stíluskeveredés, aztán végigsöpört az egész lakáson, olyan összhangot alkotva, melyet évek óta nem bolygattam meg, annyira bevált.

Jó példa ez arra nézve, hogy a már meglévő bútorainkat, néhány különlegesebb, új darabbal társítva, hogyan rendezkedhetünk be eklektikus stílusban.


Lényeges, hogy mindig legyen egy fő irányvonal, ami köré tervezhetünk. Itt igazából minden megengedett, arra azonban nem árt ügyelni, nehogy átessünk a ló túloldalára, s a nagy igyekezetben bolhapiacot csináljunk a lakásból. Ezért ha nem vagyunk biztosak saját ítélőképességünkben, kérjük ki szakember tanácsát, aki segít meghúzni a vékony határvonalat a totális káosz és a harmonikus összevisszaság között.

Segítségével igazán egyedi, sajátos hangulatú otthont alakíthatunk ki, ahol megfér egymás mellett a modern technika és a perzsaszőnyeg, a bőr eleganciája és a keleti kényelem, a modern a rusztikussal vagy netán az antikkal párosítva. De a nyolcvanas években virágkorát élő, high-tech ridegségét is bátran megtörhetjük természetes anyagok, meleg színek társításával. Vagy ha valami igazán meghökkentőt akarunk elérni, akár megpróbálkozhatunk a high-tech - barokk összeházasításával is.

Bármilyen stílust is választunk, mindig három fő szempontot tartsunk szem előtt: egyensúly, harmónia, kényelem!

www.epitesiportal.hu

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...

Barnul, szárad a pázsit? Íme, a megoldás!

Sajnos még a legszebb pázsit is képes egyik napról a másikra hirtelen száradásnak indulni, sőt idővel akár foltokban teljesen kipusztulhat a fű a kertünkben. Bővebben...

Csípős csalán mint gyógynövény

Nem gaz, hanem az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, a csalán! A természet csupa jótékonyságra teremtette ezt a növényt. Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Húsevő növények gondozása és tartása

A húsevő növények kifejezés egy egész növény csoportot jelent, több száz fajtával, méghozzá olyan növények csoportját, amelyek a hagyományostól eltérően állati fehérjékkel táplálkoznak.

Bővebben...

Íme, egy salátakülönlegesség a cikóriasaláta!

A cikóriasaláta a hazai konyhákban még ritkaságnak számít, pedig igen egészséges, sőt a kertben is különleges színfoltot képez.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Így vessünk magot tavasszal!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Ám a magvetést már most is elkezdhetjük és élvezhetjük a kertészkedés minden örömét.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...

A tavasz legszebb virága a nárcisz

A tavasz egyik legszebb virága a nárcisz, amely már márciusban megörvendezett minket a szép illatos virágokkal.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

Ráncosak lehetünk a rágógumitól!

A plasztikai sebészek szerint a rágózás lehet, hogy jót tesz a fogaknak, de kifejezetten előnytelen az arcbőrnek, mivel elősegíti a ráncosodást. Bővebben...

Készítsünk saját fűszerkollekciót!

Ha már van saját fűszernövényünk az ablakban, vagy az erkélyen egy kis kreativitással készíthetünk saját fűszer kollekciót is. Bővebben...

Télen is nevelhetünk fűszernövényt a konyhában

Akinek van kertje, erkélye, terasza, nyáron könnyedén nevelhet pár cserép fűszernövényt, amelyek az ételeket még finomabbá és izgalmasabbá varázsolják. Ám télen, amikor az időjárás hidegre fordul, a kinti fűszernövények helyett már csak a bolti szárított fűszert tudjuk használni.

Bővebben...

Így gondozzuk szobanövényeinket télen!

A legtöbb szobanövényt a hosszú téli napok megviselik, hiszen ebben az időszakban kevesebb a fény, és a fűtés által okozott száraz levegő sem tesz jót kedvenceinknek.

Bővebben...

Pomelo a különleges gyümölcs!

A napokban a zöldségesnél egy igen különleges gyümölcsöt vettem észre, és mivel még nem ettem ilyet gondoltam kipróbálom. Megkóstoltuk, és nagyon finom íze van. Ez a pomelo.

Bővebben...

Az okra termesztése és gondozása

Hazai kertbarátok körében, ha azt mondjuk okra, kevesen tudják miről is beszélünk, és ez nem is meglepő. Az okra vagy más néven bámia, egy félfás elágazó szárú növény, amely a mályvafélék családjába tartozik a latin neve: hibiscus esculentus. Bővebben...

Apró csalán alkalmazása

A sokszorosan alábecsült apró csalán az Isten kertjéből származó legfontosabb gyógynövények közé tartozik. Bővebben...

Grapefruit, mint fogyasztószer

Ha szeretne pár kilótól megszabadulni, próbálja ki ezt a remek gyümölcsöt, amely egész évben kapható, és segít a zsírsejtek lebontásában.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!