Eklektika – káosz vagy harmónia?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Az igazán lakájos, minden családtag számára otthonos légkör megteremtése nem is olyan egyszerű feladat.

Lehet, hogy miközben mi szenvedélyesen vonzódunk a romantikus stílushoz, addig párunk a letisztultabb formák híve, míg gyermekeink a high-tech világában érzik igazán otthon magukat. Miközben azon törjük a fejünket, hogyan tehetnénk mindenki kedvére, lassan elveszünk a lakberendezési stílusok útvesztőjében. Ennek persze nem feltétlenül kell így lennie, ha okosan megkeverjük egy kicsit a dolgokat, s az eklektika jegyében hozunk létre valami nem mindennapit.

Az eklektika nem más, mint a különféle stílusok finom, ízléses keveredése, mely a lakberendezésben is önálló irányzatot képvisel. Előnye, hogy a család minden tagja tehet bele valamit a saját ízlésvilágából, de egyedülállóként is megalkothatjuk saját, eklektikus kis világunkat. Az eklektika egyfajta kiút a döntésképtelen emberek számára.

Jómagam is ennek a lakberendezési stílusnak az elkötelezett híve vagyok. Lakásom berendezése eleinte tucat számra árult, jellegtelen, hétköznapi bútorok tárháza volt. Akkori anyagi helyzetem nem tette lehetővé, hogy kifejezzem önmagam ezen a téren, de tudtam, hogy miben érezném jól magam. Bútoraimat és a kiegészítőket évek alatt, apránként válogattam össze. A fő vonalvezetés, a mediterrán életérzést tükrözi, melyet egy csipetnyi keleti varázzsal fűszereztem meg. Érdekessége, hogy ez a két stílus, még mindig jól megfér a modern vezetésű, kicsit különleges szekrénysorommal, melyhez a mai napig ragaszkodom.

Igazából ez volt az alappillér, amire építkeztem a későbbiekben. Az eklektikában a lényeg, hogy a különböző stílusirányzatokban legyen valami közös. Ez lehet a minta vagy esetemben a színvilág, ami közös nevezőre hozza az egészet. Szekrénysorom mézes éger színe, remek kiindulópont volt, melyhez kiválóan illenek a tengerifűből fonott puffok, ágyneműtároló ládák, banánrost tárolóedények hasonló színben pompázva. Kiegészítőnek azonos stílusjegyekkel rendelkező virágtartó kisasztalokat választottam. Véletlenszerűen találtam arra két különleges darabra, melyek a kedvenceim lettek azonnal. Mindkettő egyedi megmunkálású, 3 lábon álló fémötvözetű asztalka, melyek lapját kosárvesszőből tervezték. Színeivel azonnal beleolvadt a környezetbe.

Mindezek ellenére nem lóg ki a sorból a futon ágy a maga sajátosságával, sem a szintén japán beütésű, narancs-bordó organza függöny, a felkelő napot ábrázoló, igen szolid mintázatával.

A futon mindig is tetszett, ezért vettem meg, igyekeznem kellett hát beleilleszteni a környezetbe, ami csak első nekifutásra tűnt nehéz feladatnak. Egy megfelelő színű ágytakaróval és különleges, fényes alapanyagokból készült díszpárnákkal már a futon fémcsillogású ágyvége is szerves részét alkotta az egésznek. A padlóra puha, görög flokati került, ami szintén örök szerelem számomra és mindenképpen szerettem volna, ha lakásom darabjait képezik. Minden kiegészítő a helyén tündökölt, narancs, bordó és arany pompájában, egyedül a fal ordított a csupaszságtól.

A probléma szinte magától oldódott meg egy ajándékba kapott festmény formájában. A kép egy beduin nőt ábrázol, nonfiguratív minták között, de jól kivehetően. A megfestéséhez kizárólag feketét és a narancs erősebb, illetve halványabb árnyalatait alkalmazta barátnőm. Tökéletesebbet magam sem választhattam volna.

Ez a fajta stíluskeveredés, aztán végigsöpört az egész lakáson, olyan összhangot alkotva, melyet évek óta nem bolygattam meg, annyira bevált.

Jó példa ez arra nézve, hogy a már meglévő bútorainkat, néhány különlegesebb, új darabbal társítva, hogyan rendezkedhetünk be eklektikus stílusban.


Lényeges, hogy mindig legyen egy fő irányvonal, ami köré tervezhetünk. Itt igazából minden megengedett, arra azonban nem árt ügyelni, nehogy átessünk a ló túloldalára, s a nagy igyekezetben bolhapiacot csináljunk a lakásból. Ezért ha nem vagyunk biztosak saját ítélőképességünkben, kérjük ki szakember tanácsát, aki segít meghúzni a vékony határvonalat a totális káosz és a harmonikus összevisszaság között.

Segítségével igazán egyedi, sajátos hangulatú otthont alakíthatunk ki, ahol megfér egymás mellett a modern technika és a perzsaszőnyeg, a bőr eleganciája és a keleti kényelem, a modern a rusztikussal vagy netán az antikkal párosítva. De a nyolcvanas években virágkorát élő, high-tech ridegségét is bátran megtörhetjük természetes anyagok, meleg színek társításával. Vagy ha valami igazán meghökkentőt akarunk elérni, akár megpróbálkozhatunk a high-tech - barokk összeházasításával is.

Bármilyen stílust is választunk, mindig három fő szempontot tartsunk szem előtt: egyensúly, harmónia, kényelem!

www.epitesiportal.hu

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...

Így gondozzuk a nyári hőségben a gyepet!

Tavasszal nem kevés munkával újra teleptettük a gyepet, gondoztuk, ápoltuk, végre megjelennek a első smaragd zöld fűszálak, ám ekkor beköszönt az igazi nyári kánikula és a fű szép lassan száradni és sárgulni kezd.

Bővebben...

Palástfű tea a nők barátja!

Aki babát szeretne vagy készül, a terhességre szerezzen be palástfű ( alchemilla vulgaris) teát, amely nagyban segít pl.a beágyazódásánál. Bővebben...

Orchidea ABC

Ismerjük meg az orchideák gyönyörű színes családtagjait. Bemutatjuk az 5 legnépszerűbb orchideafajt.

Bővebben...

Íme 3 különleges mediterrán gyümölcs

A mediterrán gyümölcsök egy része hazánkban is ismert, és kapható, ám vannak olyan gyümölcsök, amelyekről még csak nem is halottunk.

Bővebben...

A málna ültetése és termesztése

A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Frézia ültetése és termesztése kiskertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot.

Bővebben...

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

hírek

A paprika termesztése

A leghálásabb növények egyike, de nem szereti a türelmetlenséget. Kb. 1 év előkészületet igényel. Ugyanis szoktatni kell a talajhoz és főleg az időjáráshoz! 

Bővebben...

Nemsokára itt a nyomtatott napelem!

Hamarosan jóval olcsóbb lesz a napelemek előállítási költsége. Egy új módszer szerint a napelemeket ezen túl ki is lehet nyomtatni egy különleges, nanorészecske-tintával, vagy rá lehet festeni az épületek oldalára, tetejére, hogy magukba szívják a napfényt. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!