hétfő, 16 január 2017

Eklektika – káosz vagy harmónia?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Az igazán lakájos, minden családtag számára otthonos légkör megteremtése nem is olyan egyszerű feladat.

Lehet, hogy miközben mi szenvedélyesen vonzódunk a romantikus stílushoz, addig párunk a letisztultabb formák híve, míg gyermekeink a high-tech világában érzik igazán otthon magukat. Miközben azon törjük a fejünket, hogyan tehetnénk mindenki kedvére, lassan elveszünk a lakberendezési stílusok útvesztőjében. Ennek persze nem feltétlenül kell így lennie, ha okosan megkeverjük egy kicsit a dolgokat, s az eklektika jegyében hozunk létre valami nem mindennapit.

Az eklektika nem más, mint a különféle stílusok finom, ízléses keveredése, mely a lakberendezésben is önálló irányzatot képvisel. Előnye, hogy a család minden tagja tehet bele valamit a saját ízlésvilágából, de egyedülállóként is megalkothatjuk saját, eklektikus kis világunkat. Az eklektika egyfajta kiút a döntésképtelen emberek számára.

Jómagam is ennek a lakberendezési stílusnak az elkötelezett híve vagyok. Lakásom berendezése eleinte tucat számra árult, jellegtelen, hétköznapi bútorok tárháza volt. Akkori anyagi helyzetem nem tette lehetővé, hogy kifejezzem önmagam ezen a téren, de tudtam, hogy miben érezném jól magam. Bútoraimat és a kiegészítőket évek alatt, apránként válogattam össze. A fő vonalvezetés, a mediterrán életérzést tükrözi, melyet egy csipetnyi keleti varázzsal fűszereztem meg. Érdekessége, hogy ez a két stílus, még mindig jól megfér a modern vezetésű, kicsit különleges szekrénysorommal, melyhez a mai napig ragaszkodom.

Igazából ez volt az alappillér, amire építkeztem a későbbiekben. Az eklektikában a lényeg, hogy a különböző stílusirányzatokban legyen valami közös. Ez lehet a minta vagy esetemben a színvilág, ami közös nevezőre hozza az egészet. Szekrénysorom mézes éger színe, remek kiindulópont volt, melyhez kiválóan illenek a tengerifűből fonott puffok, ágyneműtároló ládák, banánrost tárolóedények hasonló színben pompázva. Kiegészítőnek azonos stílusjegyekkel rendelkező virágtartó kisasztalokat választottam. Véletlenszerűen találtam arra két különleges darabra, melyek a kedvenceim lettek azonnal. Mindkettő egyedi megmunkálású, 3 lábon álló fémötvözetű asztalka, melyek lapját kosárvesszőből tervezték. Színeivel azonnal beleolvadt a környezetbe.

Mindezek ellenére nem lóg ki a sorból a futon ágy a maga sajátosságával, sem a szintén japán beütésű, narancs-bordó organza függöny, a felkelő napot ábrázoló, igen szolid mintázatával.

A futon mindig is tetszett, ezért vettem meg, igyekeznem kellett hát beleilleszteni a környezetbe, ami csak első nekifutásra tűnt nehéz feladatnak. Egy megfelelő színű ágytakaróval és különleges, fényes alapanyagokból készült díszpárnákkal már a futon fémcsillogású ágyvége is szerves részét alkotta az egésznek. A padlóra puha, görög flokati került, ami szintén örök szerelem számomra és mindenképpen szerettem volna, ha lakásom darabjait képezik. Minden kiegészítő a helyén tündökölt, narancs, bordó és arany pompájában, egyedül a fal ordított a csupaszságtól.

A probléma szinte magától oldódott meg egy ajándékba kapott festmény formájában. A kép egy beduin nőt ábrázol, nonfiguratív minták között, de jól kivehetően. A megfestéséhez kizárólag feketét és a narancs erősebb, illetve halványabb árnyalatait alkalmazta barátnőm. Tökéletesebbet magam sem választhattam volna.

Ez a fajta stíluskeveredés, aztán végigsöpört az egész lakáson, olyan összhangot alkotva, melyet évek óta nem bolygattam meg, annyira bevált.

Jó példa ez arra nézve, hogy a már meglévő bútorainkat, néhány különlegesebb, új darabbal társítva, hogyan rendezkedhetünk be eklektikus stílusban.


Lényeges, hogy mindig legyen egy fő irányvonal, ami köré tervezhetünk. Itt igazából minden megengedett, arra azonban nem árt ügyelni, nehogy átessünk a ló túloldalára, s a nagy igyekezetben bolhapiacot csináljunk a lakásból. Ezért ha nem vagyunk biztosak saját ítélőképességünkben, kérjük ki szakember tanácsát, aki segít meghúzni a vékony határvonalat a totális káosz és a harmonikus összevisszaság között.

Segítségével igazán egyedi, sajátos hangulatú otthont alakíthatunk ki, ahol megfér egymás mellett a modern technika és a perzsaszőnyeg, a bőr eleganciája és a keleti kényelem, a modern a rusztikussal vagy netán az antikkal párosítva. De a nyolcvanas években virágkorát élő, high-tech ridegségét is bátran megtörhetjük természetes anyagok, meleg színek társításával. Vagy ha valami igazán meghökkentőt akarunk elérni, akár megpróbálkozhatunk a high-tech - barokk összeházasításával is.

Bármilyen stílust is választunk, mindig három fő szempontot tartsunk szem előtt: egyensúly, harmónia, kényelem!

www.epitesiportal.hu

A csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen ki irtani sem lehet ezt a hasznos növényt!

A csicsóka ( helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Bővebben...

Tavaszi fűbeindító tippek - Kertészeti tanácsok

Azt mondják, vannak ilyen meg olyan kertstílusok, meg kerttrendek. Nem tudom. Talán. Az viszont biztos, hogy kertünk, teraszunk növényekkel teli zuga, életünk, meggyőződéseink manifesztációja.

Bővebben...

Grapefruit a gyógyító gyümölcs!

Hazánkban is egyre többen fedezik fel ennek a napsárga gyümölcsnek a gyógyító hatását. Ismerjük meg a grapefruit gyógyhatását. Bővebben...

Az orchidea öntözése és gondozása

Az orchidea öntözése mindig is kérdésként merül fel a szobakertészek körében. Most megmutatjuk, hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat! Bővebben...

A kis érzékeny mimóza.

Ez a különleges növény, a mimóza,amely érintésre összezárja leveleit, viszont szemet gyönyörködtető aranysárga virágával kertünk különleges dísze lehet. Ismerjük meg ezt a kis érzékeny nebáncs virágot.

Bővebben...

Gyümölcsfák ültetése ősszel!

Ha szeretnénk kertünkbe egy új gyümölcsfát telepíteni, az őszi időszak az ideális erre. A tavaszi ültetéssel szemben az ősszel telepített gyümölcsfák gyökerei sokkal gyorsabban megerednek.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Mit tegyünk ha penészes a lakás?

A penész nagyon alattomos: egyes fajtái ártalmatlanok, mások komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Bővebben...

Csíkozzuk be a falakat!

Ha úgy érzi, szeretné otthonát új ruhába öltöztetni, próbálja ki a csíkozást a falfestésnél, amely egészen különleges hatást kelt majd.

Bővebben...

Így tisztítsuk ki a makacs foltokat!

Egy makacs folt kitisztítása mindig gondot okoz a háziasszony számára. Íme, néhány praktikus trükk és tipp hogyan szedjük ki a foltokat.

Bővebben...

Ezek a konyha legszennyezettebb részei!

Egy konyhai mosogató számtalan baktériumot rejthet, azonban valószínűleg nem ez számít egy átlagos konyha legszennyezettebb részének. Egy turmixgép, egy gumispatula, vagy akár egy konzervnyitó is több kórokozónak adhat otthont, derült ki egy új tanulmányból.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Erica az őszi kert csodája

Egy növény, amely télen is színes marad, jól bírja a hideget, a szárasságot, és még a fagyok sem árthatnak neki. Ez az évek óta egyre népszerűbb erika nevű növény, amely ma már számtalan színaranyaltban kapható a kertészeti áruházakban.

Bővebben...

Ősszel ültessünk fürtös gyöngyikét!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyeket ősszel kell elültetni kertünkbe!

Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

5 gyógytea betegségek kezelésére!

Mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk, érdemes kipróbálni a gyógyteákat, amelyek szinte minden betegségre enyhülést hoznak. Bővebben...

hírek

Mire jó az arcpakolás?

A jó arcpakolás hidratálja, és táplálja bőrünket. íme, néhány ötlet a jó arcpakoláshoz. Több mint 3000 évvel ezelőtt is használtak arcpakolást, csak akkoriban még gyógyföldet és gyógynövény pasztákat használtak fel.

Bővebben...

Cukkini ültetése és gondozása kertünkben!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Tartson velünk. Bővebben...

Így őrizzük meg bőrünk fiatalságát!

Kevesen tudják, hogy egy jól összeállított étrend sokat javíthat bőrünk állapotán, hiszen ha étkezéseinkből hiányoznak a tápanyagot és vitaminok, az bőrünk állapotán is meglátszik.

Bővebben...

Így ültessünk burgonyát a kertbe!

A burgonya a magyar konyha egyik alap élelmiszere, amely számtalan változatban elkészíthető. Bemutatjuk, hogyan ültessünk saját burgonyát a kertbe.

Bővebben...

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

A pálmafák alatt ülve, a narancsfák és citromfák virágainak illatát élvezve vagy a leander sövényt csodálva, ez aztán a délvidéki hangulat! Bővebben...

A fűszerkertek pionírja a borsosmenta!

A borsosmenta vadon nem fordul elő. A tudományos nevében látható „x” az jelöli, egy keresztezésből származó növényről van szó. Bővebben...

Nem érdemes drága parfümöt venni?

A nők világszerte több milliárd dollárt költenek évente egzotikus illatú parfümökre és testápolókra, hogy ezzel vonzzák magukhoz párjukat. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!