A balkonodon szinte sivatagi körülmények uralkodnak? Tűző nap és forróság. De vajon milyen dísznövény bírja ezt ki? Tudjuk, hogy a muskátlik nagyon szívósak, és akár őket is választhatod a napos balkonodra. Ám ha mégsem muskátlira vágysz, bemutatunk neked 5 gyönyörű dísznövényt, melyek nem bánják a napfürdőzést. 

Balkonkert napos kertben

Mielőtt a balkonládádba dísznövényt választasz, tudnod kell, milyen körülmények uralkodnak az erkélyeden. Ha az erkély olyan fekvésű, hogy hosszú órákon át odatűz a nap, akkor csakis olyan virágokat válassz oda, melyek ezt elviselik. Mutatunk 5 dísznövényt, melyek nem csak hogy jól bírják, de egyenesen imádják a napot!

 

1.Záporvirág (Gazania regens)

 

A záporvirág azért imádja a tűző napot, mert így pont úgy érezheti magát, mint hazájában, Dél-Afrikában. A záporvirág maga is úgy nézi ki, mint egy napocska, nagy, aranysárga színű virágaival, melyek a legforróbb balkonokon nyílnak a legnagyobb számban. Bár szereti a napot és a forróságot, a szárazságot már nem annyira, őshazájában víz közelében található, és a balkonládában is ügyelni kell arra, hogy a földlabdája soha ne száradjon ki. A közepes tápanyagtartalmú, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Folyamatosan ontja a virágait, ha rendszeresen kapja a tápoldatot, és az elnyílt virágokat mindig lecsípjük.

 Törpe bársonyvirág

2.Bársonyvirág (Tagetes)

 

Sokan csak büdöskeként ismerik ezt a meseszép, bársonyos, tömött virágú dísznövényt, melyhez nem igazán illik ez a megnevezés, melyet az erős illatáról kapott. Éppen emiatt a 18.századi előkelő udvarokban nem kaphatott helyet, mert túl közönségesnek tartották. Manapság azonban az egyik legnépszerűbb dísznövény, melyet kertbe és balkonládába egyaránt ültethetünk. A bársonyvirág imádja a tűző napot, a talajának közepes tápanyagtartalmúnak kell lennie, a túlöntözését kerülni kell. Az elvirágzott részeket le kell csípni, és lehet gyűjteni a benne lévő magvakért, melyeket április végétől lehet vetni.

 

3.Csüngőverbéna (Verbena tenera)

 

A verbénák szintén a napkedvelő balkonnövények közé tartoznak, melyek egészen nyár végéig ontják virágaikat. Talaja legyen magas tápanyagtartalmú, kéthetente érdemes tápoldatozni, ha bőséges virágzást szeretnénk. A virágokat májustól egészen szeptemberig hozza, s mivel a csüngőverbéna virágai nem hoznak magot, lecsípni sem kell őket. A földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, mert arra nagyon érzékeny. A rózsaszín árnyalataiban pompázó virágai remekül párosíthatók más balkonnövényekkel. Akár ámpolnanövényként is díszítheti a napos erkélyt. A csüngőverbéna évelő növény, világos helyen lehet átteleltetni.

 

4.Petúnia (Petunia surfinia)

 

A muskátlik mellett a petúniák talán a legnépszerűbb balkonnövények, melyek szintén nagyon jól bírják a tűző napot. Akár muskátlikkal is kombinálhatók ezek a bőséges virágzású dísznövények, hiszen remekül illenek egymáshoz. Többféle színben kaphatók, főként a rózsaszín és a lila árnyalataiban. A tápanyagigénye nagy, és akár csapvízzel is lehet öntözni, ám előfordulhat, hogy a levelei megsárgulnak a talaj lúgossága miatt. Ilyenkor savanyító hatású tápoldattal orvosolhatjuk a problémát, és visszaadhatjuk a levelek zöld színét. A petúniák egész nyáron virágoznak, és remekül mutatnak ámpolnanövényként is.

 

5.Szulák (Convolvulus sabatius)

 

Ezzel a szulákkal Kék Mauritius néven találkozhatunk a kertészetekben. Fontos számára a napos tenyészhely, olyannyira, hogy ha nem éri nap, ki sem nyílnak a virágai. Ahogy ráesik a felkelő nap sugara, máris kibontja virágait, borús időben viszont elbújva maradnak. Remek balkonnövény, csodásan díszít kék és lila árnyalatú virágaival, és ámpolnanövényként is remekül érvényesül lecsüngő hajtásaival. Igényli a magas tápanyagtartalmat, így még ősszel is virágozni fog. Akár át is teleltethető, de ha nem elég hűvös a telelőhelye, akkor következő évben nem fog virágot hozni. Érdemesebb ujjnyi nagyságú hajtásokat levágni róla, és ezeket a dugványokat teleltetni át homokos talajban.

 

Ezek a növények mind napimádók, bátran tehetjük őket forró, napos erkélyünkre.

A cikk folytatásában: 5 dísznövény a balkonra a muskátlin túl


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!