Van egy kisebb vagy nagyobb erkélyed vagy teraszod, de mindössze 3-4 órát éri a napsütés, ezért a muskátli, és a petúnia szóba sem jöhet? Semmi gond, hiszen nagyon sok olyan egynyári növény kapható a kertészetekben, amelyek a félárnyékot is jól viselik, így a te erkélyedet is képesek virágba borítani a nyár folyamán.

Ahhoz, hogy a következő, növények szépek maradjanak a nyáron, fontos, hogy már az ültetésnél jó minőségű virágföldet válassz az ültetéshez, lehetőleg olyat, amelyek be van keverve marhatrágyával, komposzttal, vagy tőzeggel, és az ültetés után egy hónappal hetente egyszer adagolj az öntözővízhez egy kupak tápoldatot is, hiszen a kis cserépben vagy ládában a tápanyag gyorsan kifogy a talajból.

Ha nem vagy biztos benne, hogy az erkélyed fekvése pontosan milyen, vagyis, hogy hány órát éri a nap, szánj rá egy napot, és figyeld meg a napsütéses órák számát, ha minimum 5-6 órát éri a napfény a teraszodat, akkor napfény igényes növényeket is választhatsz, ha pedig mindössze 3-4 órát, akkor félárnyék vagy árnyéktűrő növényeket tudsz választani, de ezekből is van bőven választék.

Érdemes a színeket is összeválogatni, vagyis válaszd ki két vagy maximum három színt és ezekből válogasd össze a növényeket, virágtartókat, bútorokat és kiegészítőket, így lesz igazán szép az összhatás.

5 balkonnövény árnyékos teraszokra:

Bakopa:

A bakopa csak félárnyékban érzi jól magát, tűző napon nem fejlődik megfelelően. Kissé vadvirág jellegű, csüngő hajtásokat nevelő egynyári dísznövény, amelynek fehér, lila, és kékeslila virágai vannak. A bakopa nyár elején és ősszel is virágzik, ha kap elég tápanyagot, és nincs túl nagy forróság. Balkonládákba, csüngő virágtartókba és cserépbe is ültethető.

Gumós begónia

A gumós begónia szintén nagyon jól érzi magát egy félárnyékos szélvédett erkélyen vagy teraszon, épp ezért nem meglepő, hogy sikere évről évre töretlen. Álló és csüngő fajtát is választhatsz, így balkonládába vagy csüngő virágtartóba is ültetheted, számtalan színben pompázik nyáron, a fehér, sárga, piros, rózsaszín és narancssárga árnyalataiban.

Vízigényes növény, de a két locsolás között érdemes kissé szikkadni hagyni a talaját, mert a pangó víz a növény és a gumó pusztulásához is vezethet. Télire a gumókat ki kell szedni a cserépből és egy védett helyen kell átteleltetni, így a következő évben ismét virágzó begóniában gyönyörködhetsz a teraszodon.

Gumós begónia árnyékos helyre

Virágcsalán/Díszcsalán

A virágcsalán, vagy más néven coleus az egyik legszebb növény árnyékos teraszokra, mivel ennek a növénynek nem a virága, hanem a díszes rajzolatú színes levelei adják a szépségét. Felálló hajtásain keresztben átellenesen állnak a csalánéhoz hasonló levelek, amelyek zöld, piros, rózsaszín színben pompáznak egész nyáron.

A díszcsalán közepes vízigényű növény, virága apró kék színű.

díszcsalán árnyékos erkélyre

Fukszia

A fukszia az egyik legismertebb félárnyékot kedvelő dísznövény, amelyet itthon gyakran egynyári dísznövényként ismernek, pedig ha télire be tudod vinni egy védett világos fagymentes helyre, könnyen évelő növény válhat belőle.

A fukszia lehet csüngő, törzses, álló, sőt a virágokban is van eltérés, szimpla, dupla, telt változatú, így érdemes több fajtát is beszerezned az erkélyedre. A fuksziát nyáron öntözd rendszeresen, és hetente egyszer tápoldatos vízzel is érdemes megöntözni, hogy egész nyáron át folyamatos egyen a virágzás.

Törpe nebáncsvirág/Pistike

Szintén egy fantasztikus egynyári dísznövény, amely félárnyékban is gyönyörűen virágzik egész nyáron át folyamatosan. A törpe nebáncsvirág egy pozsgás szárú 35-40 cm magas egynyári növény, amelyen számtalan színes virág nyílik nyáron, májustól egészen az ősz beköszöntéig. A virágok a fehér, piros, rózsaszín és narancssárga árnyalataiban pompáznak, de ehhez rendszeres öntözés és tápoldatozás is szükséges.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!