A fukszia az egyik legszebb balkon növények egyike, amely egész nyár át virágzik, sőt még félárnyékos helyen is remekül megél. A fukszia ma már igen nagy választékban kapható a hazai kertészetekben, a 10-15 cm.-es magasságtól, egészen a törzses 1-1,5 méteres magasságig megtalálható.

 A fukszia Dél-és Közép Amerikából származik, és a ligetszépe félék családjába tartozik. A virágok már június elejétől nyílnak, amelyek piros, rózsaszín, kékesibolya, színben pompáznak. Ha cserépbe, vagy balkonládába szeretnéd ültetni a fuksziát, választhatod a bokros, vagy törzses fuksziát, ha pedig egy akasztós virágtartóba keresel egy félárnyékos helyre növényt, akkor a csüngő fukszia lesz a legszebb virág.

csüngő fukszia

Milyen az ideális hely a fukszia számára?

A fukszia kedveli a félárnyékos vagy világos helyeket, de az erős tűző napot nem bírja, elég neki, ha 3-4 órát éri napfény. A fuksziát ültetheted cserépbe, balkonládába, dézsásba, akasztós virágtartóba, vagy virágágyásba is, csoportosan, vagy szoliter növényként is remekül mutat. A fuksziát bátran ültesd össze más virágokkal, pl. a begónia, és a lobélia is jól bírja a félárnyékos részeket, és csodásan mutatnak együtt a fuksziával.

Hogyan kell gondozni a fuksziát?

A fukszia nyáron szereti az egyenletes öntözést, de kerülni kell a pangó víz kialakulását, és a túllocsolást. Ültetés után egy hónappal, hetente egyszer, érdemes az öntözővízhez tápoldatot is keverni, így folyamatos lesz a virágzás is. Az elnyílt virágokat, fontos eltávolítani, mert ezek energiát vesznek el a növénytől, ha pedig egy –két elszáradt vagy sérült hajtást találsz a növényen, ezeket is vágd le, egy metszőollóval. Az ültetéshez laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet használj, vagy keverj a sima virágföldhöz egy marék tőzeget, amely lazítja és levegőssé teszi a földet.

A fukszia teleltetése

Sokan a fuksziát egynyári növényként nevelik, és nyár végén kidobják a növényt, pedig a fukszia évelő, csak találnod kell neki egy megfelelő teleltető helyet. Ez lehet egy sötét pince, egy garázs, vagy egy világos folyosó, ahol télen 7-10 C fok van. Télen csak annyi vízre van szüksége a fuksziának, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Tavasszal vágd vissza a hajtásokat, ültesd át a növény friss tápanyag dús virágföldbe, és kezd el szép lassan öntözni, és a kinti élethez szoktatni. Így évről évre gyönyörködhetsz a fuksziák szépségében, a teraszodon, vagy a kertedben is.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!