A hajdinát sokan szuperélelmiszernek tekintik, nem véletlenül. Egy rendkívül értékes növényről van szó, mely egyaránt része lehet a gluténmentes és a fogyókúrás étrendnek, segíthet megőrizni a szív egészségét, és cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. Ismerd meg a hajdinát, valamint a helyét a kertedben és a konyhádban.

 

A hajdina Ázsiában őshonos, de ma már szerte a világon megtalálható. Lisztes magját gabonaként fogyasztják, ám valójában nem gabonanövényről van szó, hanem egy keserűfűfélék családjába tartozó növényről. Kiválóan alkalmas a gabonanövények, így például a búza helyettesítésére az étkezésben, nem csak mert gluténmentes, hanem mert sokkal egészségesebb is.

 

A hajdina tápanyagtartalma

A hajdina értékes fehérje és rostforrás, gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, foszforban, bőven tartalmaz B-vitaminokat, folsavat és K-vitamint.

 

A hajdina egészségi jelentősége

  • A hajdina jótékonyan hat egészségünkre. Teljes értékű tápanyag, magas rosttartalma csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, védi a szív és a keringési rendszer egészségét, és csökkentheti a cukorbetegség, a stroke és az elhízás kockázatát is.
  • Rendben tartja az emésztést, gátolja a székrekedés kialakulását.
  • Fokozza a jóllakottságérzést, ráadásul ezt úgy éri el, hogy magának a hajdinának nagyon alacsony a kalóriatartalma.
  • Candida fertőzés elleni étrendben is javasolt a liszt helyettesítésére.
  • Összetett szénhidráttartalma révén kiválóan illeszthető diabétesz elleni étrendbe, ha pedig cukorbeteg vagy, segít, hogy kontroll alatt tartsad a vércukorszinted, mert lassan emésztődik, és nem okozza a vércukorszint hirtelen emelkedését.

 

A hajdina helye a konyhában

A hajdinát többféle módon lehet elkészíteni, és kiválóan alkalmas a búzaliszt helyettesítésére, ha sütésről és főzésről van szó. A hajdinalisztből süthetsz kenyeret, süteményeket, palacsintát, amerikai vastag palacsintát. A hajdinából készíthetsz reggeli kását, vagy köretet húsok mellé, kiváló húspótló fasírt alapanyag, főzhetsz belőle levest, hajdina gombócos levest, hajdinás paellát, keverheted bármilyen zöldséggel köretnek vagy egytálételnek, gazdagíthatod vele a főzelékeket, a sóletet, a rizses receptekben helyettesítheted vele a rizst, teheted töltelékbe, és remekül illik salátákba is. Édes süteményeknek is kiváló alapanyaga.

 

Hajdina termesztése a konyhakertben

A hajdinát könnyen termesztheted a konyhakertben is, ha van elegendő helyed. Vetőmaghoz az interneten keresztül is könnyen hozzájuthatsz. Elég igénytelen növény, savanyú, mészben szegény, laza talajon jól érzi magát, de akár homoktalajba is vetheted, ha tudod rendszeresen öntözni. Talajlazítás után 1-3 cm mélyen kell vetni tavasszal, amikor már a hőmérő higanyszála eléri a 20 fokot. A fagyot nem bírja, de a nyári melegben is termeszthető. Három hónap a tenyészideje, így évente akár kétszer is vetheted, tavasszal és nyáron is. Szereti, ha nyirkos a talaj, a napos helyen érzi jól magát, tápanyagpótlásról csak a nagyon sovány, homoktalajon kell gondoskodni, főleg nitrogénről és káliumról.

Ismerd meg közelebbről ezt az ősi növényt, és egészséged érdekében fogyaszd minél gyakrabban.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!