A nyár beköszöntével, amikor a kertünkben először pompáznak a paradicsomok, érdemes különlegesebb ételeket készíteni a frissen szedett zöldségekből. A következő recept egy könnyű, mégis ízletes paradicsomleves, amelyet kefirrel és zöldhagymával teszünk különlegessé. A frissesség és az egészség egy tányérban!
Hozzávalók:
- 1/2 liter paradicsom ivólé
- 2 paradicsom
- 2 dl kefir vagy joghurt
- 1 csokor zöldhagyma zöldje (vagy 1 fej vöröshagyma és snidling)
- 2 dkg margarin
- 1 evőkanál liszt
- 1 tyúkhúsleveskocka
- 1 mokkáskanál curry
- 1 mokkáskanál porcukor
- Késhegynyi törött fekete bors
- Só
Előkészítés:
- A margarint lábosban felforrósítjuk, majd rászórjuk a vékony karikákra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
- Ráhintjük a lisztet, és egy percig tovább pirítjuk. Ezután levesszük a tűzről, hozzáöntjük 2 dl vizet, és simára keverjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomlevet, jól összekeverjük, majd felforraljuk. A paradicsomokat kis kockákra vágjuk.
Elkészítés:
- A borssal és curryvel ízesítjük, belekeverjük a húsleveskockát. A kefirt kevés vízzel simára keverjük, és a forrásban lévő levesbe belecsorgatjuk.
- Kevergetés közben néhány percig forraljuk. Ha szükséges, kevés cukorral és sóval ízesítjük.
- A tányérokon elosztjuk a paradicsomkockákat, ráöntjük a forró levest, és a finomra metélt zöldhagymával meghintjük.
Ez a frissítő paradicsomleves nem csak ízletes, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Ideális választás a nyári hónapokban, amikor a kertünkben termett zöldségeket szeretnénk minél változatosabban felhasználni. Készítsük el otthon ezt az egyszerű, mégis különleges levest, és élvezzük a frissességet minden kanálnyi falatban!