Az amarillisz eredetileg Brazíliából és Peruból származik, az amarillisz félék családjába tartozik.

Már késő ősszel megjelenik a virágboltok és kertészetek kínálatában, akár virágzó cserepes növényként, akár a hagymáját is megvásárolhatod. Nagyméretű tölcséres virága, amelyből akár 2-5 db is nyílhat egy anyanövényen, lenyűgöző látványt nyújtanak. Ma már színekben is igen széles a kínálat, fehér, piros, rózsaszín, egyszerű, vagy telt virágú, de akár csíkos változatban is kapható.

Amarillisz gondozása

Az amarilliszt mindig világos helyre érdemes elhelyezni, ahol elég fény éri, és fontos követni a növény életritmusát, vagyis hagyni kell neki pihenési időszakot, ahhoz, hogy virágzó amarilliszünk legyen.

amarillisz ültetése és gondozása

Amarillisz ültetése

Az amarilliszt mindig laza virágföldbe ültesd, amely jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, vagy keverj a virágföldhöz egy kevés tőzeget, homokot. Az ültetés során figyelj arra, hogy a hagyma felső egyharmada a talajszint felett legyen. A nagyméretű hagymák ültetése során figyelj arra oda, hogy a cserép, amibe a hagymát elülteted, elég nagyméretű legyen, mert másképp a virágzó amarilliszed könnyedén felborul.

Elvirágzott amarillisz gondozása

Elvirágzás után vágd le a virág fejet, de a szárát hagyd meg, mert így minden tápanyag visszahúzódik a hagymába. A virágszárat csak akkor vágd le, ha az már teljesen elszáradt. Ezután a hagymát cserepestől elteheted egy sötét sarokba a következő őszig, vagy ültesd át friss virágföldbe és május végén tedd ki a kertbe, ahol szeptemberig nevelheted a szabadban tovább.

Amarillisz virágoztatása

Szeptember elejétől kezd el lecsökkenteni a locsolás mennyiségét, addig, amíg a levelek teljesen el nem száradnak. A hagymát hagyd benne a földbe, de tedd a cserepet egy 18-20 fokos sötét helyre. A pihenési időszakban nem szabad a hagymát locsolni, mert emiatt elmarad a virágzás. Épp csak annyi nedvességet kell a hagymának biztosítani, hogy az nem száradjon ki teljesen.

December közepén vagy január elején elkezd a bimbó hajtani, ekkor kell a növényt áttenni egy világos, de hűvös helyre, és elkezdeni locsolni. Amikor a bimbó eléri az 5-6 cm nagyságot, időnként forgasd meg a cserepet, hogy a szár egyenes maradjon később.

amarillisz virágzása

Amarillisz nem virágzik

Az amarillisz virágzásának elmaradása több oka is ehet, ilyen, pl. ha a pihenési időszakban túl sok vízéri a hagymát, ebben az esetben csak leveleket fog növeszteni az anyanövény és nem virágot. A másik ok, ha túl sok fény éri a hagymát, épp ezért érdemes egy fekete kartonnal letakarni a cserepét, amíg a virág csúcsa meg nem jelenik, és el nem éri a 15-20 cm magasságot.

Amarillisz öntözése

Az amarilliszt csak a növekedési időszakban kell öntözni, a pihenési időszakban viszont nem igényel locsolást.

Amarillisz szaporítása

Az amarilliszt legkönnyebben a fiók hagymák leválasztásával tudod szaporítani, ezeket 5-6 cm nagyságnál, már le tudod választani és külön cserépbe ültetve tovább nevelni. Sajnos ezek a kis aprócska sarjhagymák csak három, négy év múlva fognak virágot hozni, addig sok-sok törődés és szeretett kell nekik.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!