Jamie Oliver: „A gombás rizottó elkészítésének sok féle módja van, attól függően, hogy milyen gombát használsz hozzá, és hogy a gombát mikor teszed az ételbe. Az ötletet Japánból hoztam, ott láttam, hogy a gombát teljesen zsiradékmentesen pirítják le. Ezáltal a gombából friss diószerű ízek szabadulnak fel.”
Hozzávalók:
1,5 liter csirkealaplé
1 marék szárított vargánya
Olivaolaj
1 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
2 finomra vágott zellerszár
400 g rizottó rizs
150 ml vermut, vagy fehérbor
Tengeri só, és frissen őrölt bors
4 marék megtisztított és fölszeletelt erdei gomba keverék (fehér csiperke nem jó)
Néhány szál friss turbolya, vagy petrezselyem felaprított levele
1 citrom kicsavart leve
25 gr vaj
2 jókora marék reszelt parmezán
Lábosban forrósítsuk fel az alaplét és hagyjuk pár percig bugyogni. A vargányát tegyük bele egy tálba, és öntsük rá a forró alaplevet, épp annyit hogy ellepje a gombát, majd hagyjuk állni pár percig, hogy a szárított gomba felpuhuljon. Ezután szűrjük le a gombát, és aprítsuk fel, az áztatáshoz használt lét pedig tegyük félre.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajt, dobjuk bele a hagymát és a zellert, majd lassú tűzön pároljuk kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a rizst, keverjük össze, végül öntsük rá a bort. Addig kevergessük folyamatosan takaréklángon, amíg a rizs magába nem szívja az összes nedvességet. Ezután szűrön keresztül öntsük hozzá a gomba áztató levét, majd adjuk hozzá a vargányát, egy csipet sót és borsot. Ezután folyamatos kevergetés közben kanalaként adjuk hozzá a többi alaplevet, de mindig csak annyi levet adjunk hozzá, amennyit a rizs felvesz.
Kb. 30 perc múlva a rizs megpuhul, eközben egy másik serpenyőt forrósítsunk fel, és a gombát szárazon pirítsuk le benne. Ha elkészült öntsük a gombát egy tálra, adjuk hozzá a fűszernövényeket, locsoljuk meg citromlével, és sózzuk, borsozzuk. Kézzel forgassuk át az egészet, így az ízek is összeérnek.
A rizottót vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vajat, és a parmezánt, és ha nem elég krémes és folyós adjunk hozzá még egy kevés alaplevet.
Végül nincs más dolgunk, mint kitálalni a grillezett gombár és a rizottót, és jó ízűen elfogyasztani. Jó étvágyat kívánok:
Jamie Oliver
Cikkünk megírásában a Park Kiadó:"Jamie természetesen" című könyve nyújtott segítséget!
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.
Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.
A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!