Vannak növények, amelyek enyhén szólva felhívják magukra a figyelmet, és ez a növény egészen biztos, hogy közéjük tartozik. Méreteivel, és színével már messziről felhívja magára a figyelmet, épp ezért sokan lesznek kíváncsiak rá, mi a titkod, hogyan lett ilyen szép ez a virág.

Ez a titokzatos növény nem más, mint az óriás napraforgó, amely gigantikus méreteivel minden kertbarátot lenyűgöz. Nem a szántóföldeket található magas napraforgókra kell gondolni, hiszen az óriás napraforgó egy külön fajta, amely akár 3-4 méter magasra is megnőhet.

Ha egy igazán változatos virágot keresünk, a napraforgó megérdemli ezt a megtisztelő címet, hiszen a törpe mérettől kezdve egészen a 3-4 méter magas, óriás változatig képviselteti magát a kertekben.

Az óriás napraforgónak még versenyeket is szerveznek pl. Angliában, kié lesz a legmagasabb növény, de az eddig rekord nem is ebben az országban született.

Egy német kertész tartja a rekordot, Hans-Peter Schiffer, aki a kertjében egy 9 méteres óriás napraforgót növesztett. Ehhez természetesen egy több szintes állványzatra is szüksége volt, és némi segítségre.

De mi a titok, hogy te is giga méretű óriás napraforgót növessz?

Először is szerezz be egy jó minőségű óriás napraforgó vetőmagot, ehhez nyújt segítséget az óriás napraforgós viráglabda. A viráglabdák belsejében 2-3 óriás napraforgó vetőmagot helyzetünk el, így minden viráglabdából több növény is termeszthető.

Keress a kertedben egy ideális helyet, ahol elférnek majd ezek a szelíd óriások, és legalább 7-8 órán keresztül éri a napfény a növényeket. Lazíts fel a talajt, és nyomd bele a viráglabdákat legalább 5-8 cm mélyen, hiszen stabil gyökérzetre lesz szüksége a növénynek, hogy megtartsa a súlyát.

Az Uniflorus Giganteus óriás napraforgó akár a 3 méter magasságot is elérheti, virágzata 40-50 cm átmérőjű. Érdemes már az ültetéskor egy erős karót vagy támasztékos elhelyezni, hogy megtartsa a növény súlyát.

Ebből a fajtából is akad rekord, három Guinness-könyvi kategória van az óriás napraforgóknak:

A legmagasabb növény: 776 cm magas, M Heijms Netherlands 1986-ban.

A legnagyobb fej: 82 cm átmérője, Emily Martin, Kanada, 1983.

A legtöbb virág: 837 virág egyetlen növényen, Melvin Hemker, USA 2001-ben.

Mi a titka ezeknek a gigantikus méretű növényeknek?

Sok napsütés, minimum 8-10 órán keresztül kell érnie a napsugaraknak a napraforgókat.

A viráglabdákat ebben az esetben legalább 40-50 cm távolságra kell szétültetni, hogy legyen elég helyük a növényeknek.

Ültetés előtt fontos a talajt feljavítani, komposzttal, trágyával, vagy más talajjavító szerrel. A tápanyagban, szegény talajban a napraforgó kisebb virágokat fog hozni, és a magassága is csökken, épp ezért figyelni kell a rendszeres tápanyag utánpótlás.

A fejlődés első szakaszában magas nitrogén tartalmú tápoldattal érdemes hetente öntözni, majd amikor már a virágfejek kezdenek kialakulni, át kell térni magas foszfor tartalmú tápoldatra. A nitrogén a zöld részek fejlődését segíti elő, így a foszfor a virágzást segíti elő. Műtrágyák használatáról gazdaboltokban érdemes pontos tájékoztatást kérni, fontos betartani az adagolási útmutatót!

Fél méteres magasságig hetente egyszer, utána elég kéthetente tápoldatozni, amíg a virágok teljesen ki nem fejlődnek. Emellett a rendszeres öntözésről is gondoskodni, mivel a napraforgó vízigényes növény.

 

És hogy miért érdemes óriás napraforgót termeszteni a kertedben?

Mert gigantikus méretű napsárga virágaival igazi látványosság lesz a kertedben.

Mert a szomszédok és ismerősök elismerő szavai, és ámulata mind neked szólnak majd.

Mert a madarak és méhek imádják ezeket a csodás növényeket.

Mert remek kihívást jelent minden kertbarát számára egy óriás gondozása és ápolása a kertjében.

Mert ősszel és télen sok eleséged lesz a kertedbe látogató madarak számára.

 

Az óriás napraforgós viráglabdát itt tudod megvásárolni >>>>>

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!