Ha követted cikksorozatunkat, akkor már kész kifejlett paradicsom palánták sorakoznak a konyhaablakodban, amelyek készen állnak a kiültetésre. Megmutatjuk, hogyan ültesd el a paradicsom palántákat, hogy azokból erős és egészséges növények fejlődjenek a nyár folyamán.

Azt már tudod, hogy a paradicsom magoknak minimum 20-25 C fokos hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy csírázásnak induljanak, és hogy a magoncoknak sok fényre, melegre és párára van szükségük a fejlődéshez. De amikor a palánták elérik a 2-3 leveles állapotot, készen állnak a tűzdelésre, vagyis ideje őket külön kis cserepekbe áthelyezni.

A tűzdelt palánták már jobban elviselik a 18-20 C fokos hőmérsékletet is, ugyanis, ha a paradicsom palánták még ekkor is 20-25 C fokos hőmérsékleten fejlődnek tovább, gyengébb növényeket kapunk. Amikor elkészültél a tűzdeléssel és nappal a hőmérséklet már eléri a 15-18 C fokot, elkezdheted edzeni a növényeket. Ez azt jelenti, hogy nappalra kiteheted pár órára a palántákat a szabadba, de nem tűző napra, hogy szokják a kinti levegőt, tehát, hogy megedződjenek.

Estére pedig ismét be kell őket vinni egy védett helyre, hiszen nulla fok alatt a palánták elfagyhatnak éjszaka. Ezt egészen a kiültetésig meg kell ismételni, majd amikor már az éjszakai fagyok elmúltak, kezdődhet a kiültetés.

Először is érdemes a kertben egy napos helyet keresned a palánták számára, hiszen a paradicsom termesztés sikerét a fény mennyisége, a víz mennyisége, a metszés és a tápanyag utánpótlás határozza meg. Tehát ültetés előtt érdemes a talajt is feljavítani, egy mélyrétegű szerves anyagban gazdag, laza talajra lesz szüksége a növényeknek. Már ősszel érdemes egy adag istállótrágyát beásni a talajba, kálium tartalmú trágyával együtt, majd tavasszal nitrogén tartalmú trágyával érdemes ezt kiegészíteni.

De manapság már számtalan paradicsomtermesztéshez összeállított műtrágya kapható a mezőgazdasági boltokban, amelyeket az ültetés során tudsz a talajba keverni, van olyan is, amelyik hosszúhatású, tehát közvetlenül az ültetés során kell a talajhoz adagolni.

Gyakran hallani, hogy a nitrogén mennyire fontos a paradicsom termesztése során, ám ha ezt túlzásba viszed, akkor több víz pumpálódik a termésbe, így romlik a paradicsom íz anyag és beltartalmi értéke is. Egyes kutatások szerint a nitrogén hiányos gyümölcsök 17 %-kal több cukrot tartalmaznak. Tehát ha csak annyit teszel, hogy ősszel egy jó adag istállótrágyával, tavasszal pedig egy adag komposzttal feljavítod a talajt ültetés előtt, nem lesz szükséged a műtrágyákra.

Ezen kívül léteznek házi praktikák is a paradicsom termésének a növelésére, ilyen pl. a melaszos termesztés. Itt műtrágya helyett melaszt adunk a növényeknek, mivel ez nagyon gazdag káliumban, így növelve a paradicsom lipokin tartalmát. Ehhez oldj fel egy öntözőkannában 450 g melaszt 9 liter vízben, és ezt öntözd szét két hétig, amíg a virágok megjelennek a növényeken. De ugyanilyen jó megoldás, ha csalán lével vagy ricinusolajos öntözés is.

Ezen kívül számtalan praktika található, pl. a sós vízzel vagy az aszpirines vízzel való öntözés, ám szerintünk a természetes paradicsomtermesztés a legjobb választás, mindenféle fura praktika nélkül.

Hogyan kell helyesen paradicsom palántát elültetni?

Elkészültél a talajjavítással, elmúltak az éjszakai fagyok, ideje kiültetni a palántákat a kertbe.

Bár még a palánták igen kicsik, fontos, hogy odafigyelj a sor és tőtávolságra, hiszen idővel ezek a kis palánták nagy méretű növénnyé fognak fejlődni, így az egyes töveket 30-50 cm távolságra kel egymástól elhelyezned. Nagyon fontos, hogy a palántákat elég mélyre ültesd el, vagyis legalább az alsó levelekig fedd be földdel, mivel a talajba levő szárrész is gyökeret fog ereszteni. Ültetés után az alsó leveleket le is szedheted a növényről, így jobban fog levegőzni a palánta.

Végül jó alaposan öntözd be a növény körül a talajt, és szúrj le egy támasztékot vagy karót a növény mellé, hiszen ahogy növekszik a paradicsom, úgy kell a támasztékhoz rögzítened a szárát.

 

Az ifjonc kis palántákat érdemes rendszeres öntözni és gyomlálni, majd ahogy megerősödnek, fokozatosan lehet a locsolást csökkenteni, utána már elég csak akkor öntözni, ha a levelek már kissé kókadoznak. A túllocsolás hatására a bogyók megrepedhetnek, és gombás betegség támadhatja meg a növényeket.

Ha dús és zamatos paradicsomot szeretnél termeszteni, elég, ha 4-5 termést hagysz meg egy hajtáson, a többit pedig vágd le, koktél paradicsomnál pedig 8-10 virág maradjon meg egy hajtáson.

Az oldalhajtásokat, vagy más néven hónaljhajtásokat pedig rendszeres el kell távolítani, mivel ezek is gyengítik a terméshozamot, egy gyors mozdulattal törd ki őket, és ha szeretnéd, ültesd el őket a kertbe, hiszen nagyon gyorsan képesek gyökeret ereszteni, így újabb és újabb paradicsom palántáid lesznek a kertben, teljesen ingyen.

A kisebb fajtákat, mint a determinált vagy balkon paradicsomokat, akár nagyobb dézsába vagy egy mély balkonládába is ültetheted az erkélyre vagy teraszra, míg a futó, folyton termő vagy koktél paradicsomokat, rácsok vagy más erős támaszték mellé érdemes elültetni, ezek akár két- három méter magasságot is elérhetnek.

A balkonparadicsomokat is csak napos részen érdemes tartani, mert félárnyékban a gyümölcs, cukor és vitamin tartalma is lecsökken. A cserépben nevelt paradicsomnak rendszeres tápanyag utánpótlásra lesz szüksége, mert itt gyakran már az ültetés után egy hónappal lecsökken a talaj tápanyagtartalma, tehát ezeket kéthetente érdemes speciális paradicsom tápoldattal öntözni, vagy már az ültetés során keverj a talajhoz műtrágyát.

Mikor érdemes szüretelni a paradicsomot

Mivel a paradicsom reggel növekszik a leggyorsabban, és ekkor a gyökerektől felfelé áramlik a víz ez a legideálisabb idő az öntözésre, délután, pedig amikor kisüt a nap, a termésben található cukor és zamatanyagok koncentrálódnak, ilyenkor érdemes begyűjteni a termést.

Ha azt látod, hogy a bogyók hamarosan beérnek és alkalmasak lesznek a szedésre, előtte két-három napig, locsold kevesebbet a növényeket, egészen addig, amíg a levelek már kissé kókadozni kezdenek, így még édesebb és zamatosabb lesz a termés.

Fedezze fel a kertészkedés új dimenzióját a ParaIdőcsom Ültetődoboz segítségével!

Ez a kifinomult készlet mindent tartalmaz, amire szükséged van a saját Marmande paradicsom kerted létrehozásához. A dobozban találhatók a prémium minőségű Marmande paradicsom vetőmagok, melyek garantálják a kiváló minőségű termést. Emellett a csomag tartalmazza a kényelmes Jiffy tőzegkorongokat, amelyek ideálisak a magok csírázásához és a növények egészséges növekedéséhez. A jeltábla pedig lehetővé teszi, hogy könnyen nyomon követhesd a növények fejlődését. Csak ültess, locsolj és gyönyörködj a friss, ízletes paradicsomokban, amelyeket saját kezeddel neveltél! A ParaIdőcsom Ültetődoboz - a kertészkedés egyszerűségének és örömének új definíciója.

Az ültetődoboz itt található >>>>