Konyhakertből nem szabad kihagyni a karalábét, hiszen a gumóját és a levelét is felhasználhatjuk a főzés során.

A karalábé (brassica oleracea var. gongylodes) a káposzta félék családjába tartozik, valószínűleg a vadkáposzta és a fehérrépa kereszteződéséből jött létre. Az általunk ismert karalábé a növény megvastagodott hajtása, amely fehér, zöld, vagy lila színben pompázik.  Akár csak a többi zöldség növénynél itt is van kora tavaszi, nyári vagy őszi fajta, így szinte egész évben élvezhetjük a karalábé lédús finom friss ízét.

Jól társítható a konyhakertben a paradicsommal, babbal és az uborkával, vagy a paprikával. Az utóbbi években a karalábé kicsit mellőzött zöldségnövény lett, legtöbbször a húslevesben találkozunk vele, pedig sok ételhez felhasználhatjuk, sütve, főzve, vagy akár nyersen is.


Mivel igen magas az ásványi anyag és a vitamin tartalma, megtalálható benne a kálium, magnézium, szelén, réz, C-vitamin, B vitamin, sőt a benne található ballaszt és rost anyagok nagyban javítják az emésztést, egészségünkre is jó hatással van. A karalábénak nem csak a jól ismert gumója, de a levelei is felhasználhatók, amelyek még tartalmasabbak, mint maga a gumó.

A karalábé meleg igényes növény ezért  a palántákat csak március végén, április elején ültessük ki a szabadföldbe 25*25 cm tő és sortávolságra. Fontos hogy a palántákat nedves talajba ültessük és a nyár folyamán rendszeresen öntözzük, mivel a gyökere a sekély talajban növekszik, sok nedvességet elhasznál a fejlődéshez.


A magokat védett helyen fóliasátorban vagy más helyen már január végétől március elejéig vethetjük, majd a 2-3 leveles palántákat lehet tavasszal a szabadba kiültetni. A növényeket csak akkor ültessük ki a szabadföldbe, ha a hőmérséklet már nem esik 10 fok alá nappal, mivel a hideg károsítja a palántákat.

Ha magvetéssel szeretnénk szabadföldbe termeszteni a karalábét, a magokat március végétől vethetjük az ágyásokba, majd a kikelt magoncokat, 2-3 leveles korban egyeljük.

Nézzük, milyen fajták közül választhatunk:

Soroksári fehér:

Zömök kevés lombú fajta, amelynek a gumója lapított gömb alakú és sárgászöld színű. Rövid tenyészidejű fajta a kiültetés után 45-50 nap után már szedhető, fásódásra alig hajlamos.

Szentesi fehér:

Kis lombbal rendelkező világoszöld levelű fajta, amelynek a gumója sárgászöld színű. Rövid tenyészidejű 46-52 napos, a palántákat már március végén kilehet ültetni szabadföldbe.


Szentesi kék:

Lombja közepes lilás zöld színű, rövid tenyészidejű fajta, amely a fehér karalábéval egy időben szedhető. A palántákat csak májusban érdemes kiültetni, mert nagyon érzékeny az időjárásra, és könnyen felmagzik.

A nyári és téli karalábék azért kedveltek, mert gumójuk nagyobbra nőnek, mint a rövid tenyészidejű fajtáké. Itt érdemes a 40-40 cm sor és tőtávolságot betartani.

Csemege fehér:

Közepes növekedésű és lombozatú fajta, amelynek a gumója lapított gömb formájú színe fehéres zöldes. A gumórepedésre és fásódásra hajlamos, nyári termesztésre kiválóan alkalmas.

Csemege kék:

A csemege fehérhez hasonló növekedésfajta, de a lomb színe kékesfehér. A gumója közepes méretű kissé lapított formájú szintén liláskék színű, fásodásra kevésbé hajlamos.


Kékszalonna:

Nagy erőteljes növekedésű fajta, levelei intenzív kékes színben tündökölnek, a gumókkal együtt.

Fásodásra és repedésre alig hajlamos, a gumók átmérője elérheti a 15-18 cm.-t is.

Egy család számára két-három tasak karalábé mag vetése fedezi az éves szükségletet, és bár legtöbbször a karalábét csak a húslevesben használjuk fel, érdemes a konyhában kísérletezni vele, mert nagyon finom és egészséges zöldségről van szó.

A karalábé gyógyító hatása:

1. serkenti a sejtanyagcserét,

2. vérképző,

3. energiát, életerőt ad,

4. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

5. javítja a koncentrálóképességet,

6. frissít,

7. javítja az oxigénellátást,

8. javítja a sejtek légzését,

9. erősíti a szívműködést,

10. hangulatjavító,

11. stesszoldó,

12. fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

13. segít a sikeres fogyókúrában,

14. véd az érelmeszesedéstől,

15. megköti a szabadgyököket.

Vigyázat: a karalábé nitrát tartalmú, a főzöttet sose melegítsük újra!

Túrós karalábé

2 db. apróra reszelt zsenge karalábé, 10 dkg túró, 1 ek. citromlé, fűszeres só.

Összekeverjük.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!