A póréhagyma egy évelő növény, mediterrán országokban vadnövényként is megtalálható. De már Hazánkban is termesztik is a növényt pl. Makó környékén és egyre többször találkozhatunk vele a vásárcsarnokokban, és a piacokon. Érdemes vásárolni és fogyasztani, mert a póréhagyma igen egészséges növény, igen magas a b vitamin tartalma, és emellett ásványi sókat, valamint sok vasat is tartalmazz.

A póréhagyma termesztése

A póréhagymából létezik nyári, őszi és téli fajta. A póréhagymát két évelőként tudjuk termeszteni, vagyis az első évben csak a levelei fejlődnek majd ki, és a második évben hozza nagy gömb alakú virágát.

A póréhagyma szaporítása magvetéssel

A póréhagyma apró fekete magjait más-más időpontban érdemes elvetni, attól függően milyen fajtát szeretnénk kertünkbe ültetni. A nyári fajtát március végén, április elején érdemes elvetni, az őszi fajtát április végén, május elején, míg a téli fajtát június végétől vethetjük.

Magjai aprók és feketék, így nagyon könnyen szaporíthatjuk a következő generációt. Gyökérzete igen erős és bojtos, szára hosszú és hengeres, és nincs gerezdje. Ültethetünk nyári vagy téli póréhagymát is, a nyári hagyma levelei halványabbak, a télié sötétebbek. Érdemes mindkét fajtát ültetni kertünkben, hiszen amikor már nincs, más zöldség a kertben a póréhagyma akkor van ereje teljében.

Póréhagyma

A nyári póréhagymát júliustól kezdetjük el felszedni, míg az őszi fajtákat szeptembertől. A téli póréhagyma egész télen a talajban marathat, és tavasszal érdemes felszedni.

A póréhagyma ültetése

Ha palántáról szeretnénk a póréhagymát ültetni kertünkbe, napos világos helyre ültessük, és a földjét trágyázzuk minden évben rendszeresen.

A póréhagyma szereti a sok vizet, a kiszáradást megsínyli, öntözzük rendszeresen a talajt, főleg nyáron a nagy melegben. Ha palántáról ültetjük kertünkbe a növényt, érdemes a palánták gyökerét ültetés előtt egyharmadáig visszametszeni. A földet ültetés előtt jó alaposan forgassuk át, majd gereblyézzük el, és jó mélyen ültessük el a palántákat. Rendszeresen kapáljuk és gyomláljuk a növény tövét, és bőségesen öntözzük és trágyázzuk őket.

Októberre a hagymák megerősödnek, ilyenkor már felszedhetjük őket, és jó ízűen fogyaszthatjuk.

A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként fogyaszthatjuk, sok C-és b vitamint valamint vasat tartalmazz, és nincs olyan kellemetlen szaga, mint a vöröshagymának. A téli póréhagymának erőteljesebb az íze, és az aromája, kiváló a mártásokhoz, és a salátához.

A póréhagyma szárát ételízesítőként is használhatjuk: vágjuk nagyon apróra, szárítsuk meg és töltsük üvegekbe, így télen akár más fűszernövénnyel összekeverve saját fűszerkeverékünket használhatjuk.

Póréhagymaleves recept

Íme, a finom póréhagyma leves receptje:

2 hosszú szálleveleitől megszabadított póréhagymát vágjunk vékony szeletekre, és 1,3 liter vízben, 1 mokkáskanál só hozzáadásával főzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána szűrjük le a levét, és a visszamaradó hagymát hajtsuk át egy 3 milliméteres tárcsával ellátott húsdarálón, vagy turmixgéppel zúzzuk össze. A hagymás pépet a főző lével együtt rakjuk vissza a tűzre.

Keverjünk hozzá 1 mokkáskanál Vegetát, egy csipet fehér borsot, és forraljuk fel. Közben 1 evőkanál liszthez adjunk 2 dg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselyemlevelet, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt, és engedjük fel a meleg főző lével. Végül öntsük a felhígított rántást a levesbe, és főzzük még öt percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk. A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Hűtőszekrényben tároljuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!