A sárgadinnye (cucumis melo) az egynyári kerti növények közé tartozik, amelynek a kobaktermését fogyasztjuk. Már nyár közepétől kapható az ízletes finom nyári hűsítő gyümölcs, amelyből nagyon sok féle finomság készíthető el. De a sárgadinnyét akár kertünkben is nevelhetjük, egy kis odafigyeléssel és kerti munkával.

 

A kertbe május elejétől érdemes magról ültetni a sárgadinnyét, amely a magas cukortartalmán kívül rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmazz, többek között B vitamint, és C vitamint is.

Ültetés előtt már ősszel érdemes a talajba egy jó adag szerves trágyát beásni, mert a sárgadinnye tápanyag igényes növény. A kert napos meleg részére ültessük a magokat, az első időben nincs szüksége sok locsolásra, ám a virágzás és termés idején locsoljuk bőven a földjét.

Csak jó minőségű morzsás kerti földbe ültessük a magokat, vetés előtt ássuk fel, majd gereblyézzük le a felszínt és fészkes vetési formát válasszunk, vagyis egy fészekbe akár több magot is tehetünk.

A fészekbe tehetünk némi komposztot is, és csak utána szórjuk el a magokat, így biztos lesz a tápanyag és a jó talaj a növény fejlődéséhez. A vetés ideje május elejétől a végégig folyamatos lehet így a termés is fokozatosan érik majd be.

Ha sikerül szép egészséges palántát beszerezni, akkor érdemes erről ültetni, ezeket a kis palántákat 100*60 cm sor és tőtávolságra ültessük egymás mellé. Ültetés után fontos az állandó kapálás és gyomtalanítás, és a rendszeres növényvédelem is.

A sárgadinnyét fontos hogy jó időben szedjük le, mert hamar beérik, tehát az érési fok 80%-nál már szedhető, majd szobahőmérsékleten érdemes beérlelni a gyümölcsöt. A sárgadinnye szedés után még 10 napig tárolható hűvös sötét helyen,de befőttként tartósítható.

Ma már igen nagy a választék a magokból és a fajtákból is.

Ezüstananász:

Közepesnél erősebb növekedésű, és az egyik legkorábban érő fajta. Termése lapított gömb formájú, húsa sárga, íze édes zamatos, a termés súlya kb. 2 kg.


Hógolyó.

Erőteljes növekedésű, gömb alakkal rendelkező fajta, húsa halványzöld, lédús, kissé fűszeres ízű. A termés tömege kb. 2 kg.

Muskotály:

Középkésői érésű a nyár végén érik a gömb alakú világoszöld húsú termés. Aromája jellegzetes olvadékony, és ízletes. A tömege 1 kg.

Tétényi csereshéjú:

Középerős növekedésű, kissé lapított gömb formájú terméssel rendelkezik.Húsa élénk narancssárga, íze édes lédús zamatos. Tömege 1 kg körüli.

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!