Nyáron sok zöldséget, paprikát, paradicsomot eszünk, abban a meggyőződésben, hogy egészséges élelmiszerekkel van dolgunk. Ugyanakkor egyre többször halljuk, hogy a közkedvelt paprika egészségünkre ártalmas mennyiségben tartalmazhat növényvédőszer-maradékot. Mi is hát az igazság? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a zöldséget.

Hazánkban a paprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk, ám őshazája Mexikó. Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben. Magyarországon valószínűleg Széchy Mária Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg.
Mára az egyik legfontosabb zöldségünk. Ehetjük nyersen vagy őrölve, édesen és csípősen. A nyár elmaradhatatlan étele, a lecsó egyik alapanyaga. A paprika legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelyből 150-250 mg mennyiség található száz gramm paprikában.   Szent-Györgyi Albert a hagyomány szerint nem szerette a paprikát, világhírnevét mégis neki köszönhette. Felesége rendszeresen csomagolt számára paprikát a tízóraihoz, amit a tudós, nem mert kidobni, inkább vizsgálni kezdte - a legenda szerint így fedezte fel a C -vitamint, amiért 1937-ben Nobel-díjat kapott.

Egy közelmúltban végzett vizsgálat azonban nem túl biztató eredménnyel végződött. 16 paprikamintából 10-ben találtak szermaradékot. Az adat ijesztőnek tűnik, így megkérdeztük Süth Miklós szakállamtitkárt mik az eddigi tapasztalatok, gond nélkül fogyaszthatunk-e paprikát.

Süth Miklós, szakállamtitkár véleménye:
"Zöldpaprikával kapcsolatban is volt határérték túllépés. Természetesen a munkatársak ilyenkor szankcionálnak. Azt is azért látni kell azért ebben az esetben, hogy itt nem a nagy mennyiségekről van szó, hogy itt aztán mindennel probléma van, hanem azt kell látni, hogy Magyarországon az elmúlt két évben alig haladta meg az 1%-ot azon zöldség, gyümölcsöknek a mennyisége, amely a szervezetre káros mennyiségű növényvédőszert tartalmazott."

Vagyis nem kell megijednünk. Továbbra is ehetünk paprikát, hiszen ez az érték még nem károsítja szervezetünket. Persze ránézésre nehéz megállapítani, hogy egy-egy paprika milyen káros anyagokat tartalmaz.  Ezért fontos, hogy tudatosan, körültekintően vásároljunk.


A fogyasztónak elemi érdeke, hogy tudatos vásárlóvá váljon, ez az állami politikának is a célja, hogyan tudjuk azt elérni, hogy maga a fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy egyrészt, ha az érdekeit megsértik, akkor hogyan fordulhat jogorvoslatért, másrészt pedig már a vásárlás pillanatában is megkapja azt a terméket, azt a szolgáltatást, amire valójában szüksége van.

Ehhez pedig fontos, hogy ismerjük az üzletet, a piaci eladót, a termékeket... Mivel külsőre a szermaradék nem ismerhető fel, ezért fontos a bizalom az eladó iránt, akinek tudnia kell a paprika származási helyét és a termesztés körülményeit. A télen vásárolt óriás paprika valószínűleg inkább tartalmazhat károsabb vegyszereket, mint a nyáron termesztett. Egyszóval ha nem akarunk csalódni, vásároljunk tudatosan, lehetőleg ismerős, megbízható kereskedőnél.

forrás: Freepress.hu

További cikkek:

{module Friss cikkek|none}