Miért is szeretjük jobban a mandarinokat, mint a narancsot? Nos mert az íze sokkal édesebb és lágyabb, mint a narancsé, és a héja vékonyabb így kés nélkül is könnyedén leszedhető.

Hála a nemesítők és kertészek sokévi munkájának ma már széles fajta választékban kaphatók a mandarinok családja. A mandarinféle családba tartoznak a Klementinek, a tangerinek, a mandarinok, és a szatszumák.

Ezek közül a Klementinek és a tangerinek a citrus deliciosa és a citrus retikulata fajtáiból és ezek hibridjeiből kerültek ki. Pontos hova tartozásuk gyakran a gyümölcs alapján nem is derül ki, elég ritkán találkozni velük.

A Klementin névvel az apró gyümölcsű nagyon vékony héjú könnyen hámozható magtalan mandarin félék csoportjának hívjuk. Ezek a gyümölcsök édesek, ám kevésbé ízesek. A Klementin fajták nem képeznek termékeny pollent ezért csak mesterséges megtermékenyítés útján fog gyümölcsöt hozni.

A tengerin neve az amerikai angolból származik, de ma már a világon mindenhol elterjedt. Tangerinek nevezzük azokat a mandarinokat, amelynek a héja vöröses árnyalatú, sőt néha bordó színű.

A mandarinok legérdekesebb képviselői:

Klementinek:

Ez a fajta a citrus retikulata és a citrus deliciosa fajból lett keresztezve.

Kara:

Ennek a mandarinnak kellemes fűszerese egyedi illata van, kevés magot tartalmaz, a gyümölcs színe mély narancssárga, nagyon zamatos. A kara dézsás nevelésre is alkalmas fajta.

Michal:

Ezt a fajtát néhány éve Izraelben találták és a felfedező unokájáról kapta nevét. Termése bőséges ám a terméshozam évről évre ingadozik, van, hogy bő a terméshozam, ám a következő évben alig van mit betakarítani.

Nagpur santa:

Nagy gyümölcsű édes zamatos fajta, amely könnyen felismerhető lapított alakjáról. A legkönnyebben hámozható mandarinfajta, szinte magától leválik a héja. A betakarítást pontosan kell elkezdeni, mert a gyümölcs hamar túlérik. A világ mandarin termésének a felét ez a fajta teszi ki. De ezen kívül van még a nova, a király mandarin, a Kleopátra mandarin is, amelyek népszerűek.

A hibridek közül a kalamondin, amely hazánkban is ismert citrus dísznövény. Kínából származó hibridfajta, az egyik legkedveltebb díszcitrus növény, mert tarka leveleivel egész évben díszit. A kalamondin féléket az igénytelen citrusokhoz sorolják, akár egy napsütötte ablakpárkányon vagy erkélyen is szépen fejlődik.


A nálunk dísznövényként árusított fajtákat Dél kelet Ázsiában ültetvényen gyümölcstermő növényként termesztik. A terméséből gyümölcslekvárt, gyümölcslevet vagy épp kandírozott gyümölcsöt készítenek. A kalamondin családhoz tartozik a kumkvát is, amely szintén kapható hazánkban cserepes dísznövényként.

És végül ismerjük meg a satsumák fajtát.

A satsuma egy mandarin mutáció, amely a Kiusu nevű japán szigetről származik. Kevés magot tartalmazz, rendkívül korán érik, így már októberben szüretelhető. A fénylő narancssárga színt olykor zöldessárga foltok törik meg, a gyümölcs héja könnyedén leválik. A gyümölcshús íze változó néha édes, de néha kissé savanykás. A satsuma jól viseli az alacsony hőmérsékletet így hazánkba is jól nevelhető főleg télen egy gyengén fűtött üvegházban is áttelel.

Nos, megismerhettük a mandarinok a Klementinek és a tangerinek tulajdonságait és a mandarinok gazdag családfáját, most már másképp tekintünk majd a zöldségesnél egy szép narancssárga mandarinra is, és ezeket a különleges növényeket kertünkben vagy erkélyünkön is nevelhetjük, gondozhatjuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!