Az első ilyen növény az articsóka, ami nálunk, sem mint kerti növény, sem mint étel nem ismert. Pedig ez a fészkesek családjába tartozó növény akár 3 éven keresztül is bőven terem. Ültetés után csak a második évtől hoz virágot, és ezt használhatjuk fel főzésre, salátának vagy más ízletes csemege készítésére. A virágot még bimbós állapotban kell leszedni, mert utána a rostok megvastagodnak és a virág ehetetlen lesz. A magot áprilisban lehet végleges helyre kiültetni, kb. 10*10 cm sor és tőtávolsággal. De a magokat akár cserépbe is vethetjük, így később ültetjük, aki a szabadföldbe a palántákat. Az articsóka kedveli a meleg napos kerteket és a jó minőségű tápdús talajt, a virágzási idő júliustól szeptemberig tart.

Bimbós kel:

Ez a káposztaféle egész Európában ismert és közkedvelt zöldség, de hazánkban nem tartozik a kedvencek közé. Jellegzetessége a hatalmas kékesszürke levelek, amelyek ősszel érik el kifejlett formájukat, így a szezon is erre az időszakra esik. A levelek hónaljában fejlődnek ki a kis káposztafejek ezek a kelbimbók, amelyek vitaminban gazdagok és nagyon ízletesek. A kelbimbó magját április végén ültessük ki szabadföldbe majd a palántákat 70*70 cm.-es sor és tőtávolságra ültessük. Az ízletes és finom kis kelbimbókat ősszel szedjük le, akkor a legfinomabb, ha a dér egy kicsit megcsípi. Ősszel és télen a legjobb vitaminforrások közé tartozik.

Brokkoli:

Szintén gazdag vitaminban, de kevesen szeretik és még kevesebben ültetik ezt az értékes zöldséget. Gyönyörű élénkzöld színével minden étkezést felvidít és hangulatot ad. A magokat áprilisban vessük végleges helyre majd a kifejlett palántákat ültessük egymástól 50*50 cm.-es sor és tőtávolságra. Szedése ősszel van, akkor a legfinomabb, amikor a virágok még nem kezdenek nyílni.

Cukkini:

Ez a különleges zöldség a spárgatök egyik rokona. Termése sötétzöld, mintás. A cukkini termését fontos hogy zsengén szedjük le, mert a túlérett zöldségek már íztelenek. Magját április végén vessük, végleges helyre majd a 4-5 hetes palántákat ültessük egymástól kb. 40 cm-re.

Endívia:

A saláták egyik fajtája, amely ősszel és télen kapható a boltokban, Jellegzetessége a hosszúkás megnyúlt salátafej, és a halványzöld szín. A magokat június elején vessük a szabadba, tápanyagban gazdag talajba. A palántákat júliusban ültessük külön kb. 30*30 cm sor és tőtávra. Augusztustól szedhetjük az ízletes és C vitaminban igen gazdag saláta fejeket.

Kerti laboda:

Egyéves lágyszárú zöldség növény, amelynek a levelei a spenóthoz hasonlítanak a legjobban. Magját kora tavasszal vessük el, majd április végén ültessük szét a palántákat 40*40 cm sor és tőtávolságra. A leveleit, mint a spenótot főzeléknek, salátának is elkészíthetjük. A leveleket még a virágzás előtt folyamatosan szedjük le, négyzetméterenként kb. 3-4 kg levél várható.


Kolbásztök:

A kolbásztököt felfuttathatjuk kerítésre, vagy bármilyen rácsra,kb.másfél méter hosszúra is megnőhet. Fontos hogy olyan magas rácsot vagy kerítést válaszunk számára ahol a termés nem ér le a földre, mert ott a nedves földdel érintkezve azonnal rothadásnak indul. A magokat áprilistól vethetjük folyamatosan, a termése leginkább a spárgatökhöz hasonlít, rántva vagy sütve is kiváló nyári zöldség.

De ezen kívül rengeteg különleges zöldséget ültethetünk kertünkbe ilyen pl. a tüskés uborka, a zsebdinnye, a csicseri bab, banántök, a zöldspárga, rebarbara, és a sonkahagyma is. Ha új ízekre vágyunk a konyhánkban bátran kísérletezzünk kertünkben ezekkel a nem hétköznapi zöldségekkel.

További cikkek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!