A paradicsom imádja az ültető zsákokat, megtalálja benne az össze fontos tápanyagot, amire szüksége van. Eszméletlenül könnyű használni, amikor már kint elég meleg van, vethetjük bele a magokat. Két-három tő paradicsomot is ültethetünk egy ilyen zsákban, de fontos hogy a zsák jó minőségű tápanyag dús keverékkel legyen megtöltve.

Ha magról vetjük a paradicsomot már február végén, március elején érdemes elszórni őket kis cserépbe, vagy ültető edénybe, amelyeket szerves komposzttal töltünk meg. Ezeket a kis cserepeket utána tegyük világos 15-20 fokos védett helyre, majd öntözzük meg őket. Egy edénybe két szem magot vessünk kb. 1 cm mélyen. Néhány hét múlva, amikor a palánta eléri a 6-8 cm magasságot érdemes őket külön cserépbe ültetni. Ezután még egy hónapig bent nevelgetjük, dédelgetjük őket, amíg elég erősek nem lesznek.


Kora nyáron, május elején már kilehet őket ültetni a szabadba is, akár ültető zsákba akár szabadföldbe. Nagyon fontos hogy a paradicsomot csak akkor ültessük, ki ha az idő, már elég meleg, mert hidegben nem fejlődik, így ha éjszaka még 5 fok alá csökken, a hőmérséklet inkább várjunk még a kiültetéssel.

Ha kisebb kerttel vagy egy nagyobb terasszal rendelkezünk akár nagyméretű dézsába is ültethetjük a paradicsom a palántákat, de fontos hogy jó minőségű tápanyag dús keverékkel töltsük meg ezeket is. A paradicsomok 10-12 hét múlva kezdenek el beérni, és hónapokon át fognak újabb és újabb ízletes szép piros terméssel megajándékozni minket.


Ahhoz hogy a paradicsom zamatos lédús legyen, hagyjuk, teljesen beérni a tövön ne szedjük le korábban. A legtöbb hipermarketben található korai paradicsomokat még zölden szedik, le majd egy speciális szerrel permetezik le, és etilén gázzal felgyorsítják az érés folyamatát. Ha kertünkben a paradicsom véletlenül zöld állapotban lepottyan, tegyük be a konyhába, zacskóba egy köteg banán mellé így hamar bepirosodik, mert a banánból természetesen úton szabadul fel ez a gáz.


A paradicsomot soha ne tároljuk hűtőszekrénybe, mert sokkal gyorsabban megromlik, főleg az éretlen egyedeket. Tartsuk őket 12-15 fokos helyiségben, naptól és fénytől védve, kivéve az érett paradicsomokat, amelyeket viszont már érdemes hűtőben tárolni.

Ha cserépbe vagy dézsába ültetünk paradicsom a legjobb, ha félig megtöltjük trágyával, majd a másik felét ültető komposzttal töltjük meg, és ebbe ültetjük el a paradicsom palántákat, amelyek megindulnak, mint a bolondgomba a növekedésben.

Ha szabadföldbe ültetünk, paradicsomot soha ne ültessük kétszer egymás után ugyanarra a helyre, mert így kikerülhetjük a betegségeket. A kártevőket, lisztecskéket és más bogarakat úgy tarthatjuk távol a paradicsomtól, ha más növényeket társítjuk ültetéskor. Ilyen növényvédő lehet a fokhagyma, a bazsalikom, a snidling, a répa, és a spárga is.

Ha van elég víz napfény meleg és egy jó tápanyag dús ültető közeg nagyszerű paradicsomtermésünk lesz egész nyáron.

Cikkünk a Jamie természetesen című könyv alapján készült, amely a Park kiadó gondozásában jelent meg.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!