A piros bogyójú ribiszke a legízletesebb íze kellemesen édes, a sárga színű fanyar, míg a fekete ribiszke a bor és ivólé készítésére a legalkalmasabb. Gyümölcse magas C, B vitamint is tartalmaz, de emellett tele van vassal, kalciummal és magnéziummal, ami fontos szervezetünk számára.

A termést érett állapotban szüreteljük le, és frissen fogyasszuk vagy lefagyasztva sokáig tárolható. De finom sütemény dzsem és lekvár is készíthető belőle, ami megőrzi a vitamint és ásványi anyag tartalmát.

Ha kertünkben még nincs ribiszkebokor itt az ideje beszerezni belőle egy szép egészséges tövet. Ássunk a kertben egy 70*70 cm-es gödröt, aminek az aljára terítsünk le komposztot, így lesz elég tápanyaga a növénynek. Helyezzük el a növényt a gödörbe, természetesen a gödör mélysége függ a növény nagyságától is, a gyökereket terítsük, szét majd töltsük fel földdel a gödröt, és jól nyomkodjuk le a növény körül a talajt.


Ezután már nincs más dolgunk, mint beöntözni alaposan a földet, és várni a friss hajtásokat. Első évben még nincs szükség metszésre, hiszen még túl fiatal a növény, de a következő ősszel már érdemes visszavágni az ágakat.

A ribiszke egy évelő gyümölcsfajta ültetésre a tavasz és a kora ősz a legjobb időszak. Virágzási ideje április vége május közepe, majd júniustól már fajtától függően számíthatunk az ízletes finom gyümölcsre. A tövet a kert napos részére ültessük, nyáron öntözzük bőven, és számoljunk a helyigénnyel is, hiszen akár 2,5 méter magasra is megnőhet.

A ribiszkéből akár csak a málnából kiváló sövény növény is nevelhető, akár egy kerítés mellé is, ebben az esetben legalább egy méterre ültessük egymástól a töveket.

Az ősszel telepített bokrokat érdemes télire takarással védeni a fagyoktól, szórjunk köré szalmát, faforgácsot vagy leveleket.

Íme, néhány ribiszkefajta:

Heros: közép piros bogyójú, édes savanykás ízű fajta, amely az erős metszést igényli.

Mulka: Málna piros bogyójú lédús gyümölcsű kissé savanykás ízű.

Rondom: Sötét vörös színű édes és magas a C-vitamin tartalma is.

Invigo: Fekete színű kissé savanykás bő termő és nem túl igényes fajta.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!