Ebben ma már nagy segítségünkre lehet a gyártók által kínált védőhálók, enyvgyűrűk, feromoncsapdák és más segédeszközök, amelyekkel sikeresen vehetjük fel a harcot a kártevők ellen.

Ismerkedjünk meg közelebbről néhány védelmi eszközzel!

Védőhálók:

A kertészeti áruházakban és szaküzletekben kapható védőhálók egyaránt alkalmazhatók gyümölcsfákra, valamint zöldségágyásokra. A retek, káposzta, répa, vagy salátával beültetett, ágyások gyakran esnek áldozatul a kártevőknek, ám ha ezeket az ágyásokat körbe vesszük védőhálóval, amely egy vékony szövésű sűrű hálós anyag, a rovarok és kártevők nem tudnak a zöldségek közelébe férkőzni, így sem megrágni nem tudják azokat, és a petéiket sem tudják lerakni a kultúrnövényekre.

Fontos hogy a hálót úgy terítsük le, hogy a szélüket rendesen rögzítsük, sőt érdemes kövekkel, vagy deszkákkal is körbe rakni, hogy alatta se tudjon a kártevő átjutni a növények közelébe.

Enyvgyűrű:

Az egyik leggyakoribb védekezi eszköz a gyümölcsfák és díszcserjék védelmére, amely ma már hullámpapírból,vagy műanyagból  is készülhet.

Az enyvgyűrű szintén mezőgazdasági szaküzletben, vagy kertészeti áruházban kapható, amely egy nagyon ragadós anyaggal van bevonva, így ha felhelyezzük a fa törzse köré, gyorsan megfogja a mászó, de akár a repülő kártevőket is. Sajnos a hátránya, hogy gyakran a hasznos rovarokat is elpusztítja.

A gyümölcsfák esetében az egyik leggyakoribb gond, hogy a hangyák egyik kedvenc eledele a levéltetvek által kibocsájtott ragadós anyag, így maguk a hangyák viszik fel a fákra a tetveket. Az enyvgyűrűvel ezt is megakadályozhatjuk, érdemes már május elején felhelyezni a fákra a gyűrűket, 10-20 cm.-rel a talaj felett, és ha kell akár hetente cserélni ezeket.


Hasonló célt szolgál, a kertészek köreiben oly kedvelt sárga lap is, amely nem más, mint egy színcsapda, ugyanis a rikító sárga lap vonzza a rovarokat, és a ragadós lapok szintén megfogják a kártevőket.

Feromoncsapdák:

A feromoncsapdák a hímeket csapja be az által hogy egy speciális illatanyagot, vagyis egy feromont bocsájt ki, így a hím azt hiszi, hogy egy nőstény hívja őt párzásra.


Amikor egy hím rá szál a csapdára, az abban található ragadós anyag megfogja őt és nem engedi elszállni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!