Európában a XVI.századik nem is ismerték a burgonyát, csak a XIX.századtól kezdték el felfedezni ezt a remek zöldségfélét. A burgonyát Kolumbusz fedezte fel, amikor India helyett véletlenül az Indiánok felé hajózott ahol ez a kis koszos gumó akkor már ismert volt, sőt az egyik fő táplálékuk volt.

Hazánkban a botanikusok csak 1585-ben kezdték el termeszteni, de mivel eleinte a növény zöld paradicsomhoz hasonló gyümölcsét próbálták meg elfogyasztani, amely mérgezést okozott nem aratott túl nagy sikert a növény. Először az olaszok vették észre, hogy a növénynek a föld alatt rejlő gumóját kell fogyasztani, innentől kezdve indult el világhódító útjára a burgonya.

Hazánkban is évről évre egyre több hobbi kertész ültet kertjébe burgonyát, amely ma már számos szakboltban és kertészeti áruházban kapható vetésre alkalmas fajták széles választéka.


A termesztésre alkalmas hazai fajták:

Korai érésű: Rebeka, Réka

Középkorai érésű fajták: Bakonyi sárga, Góliát, White Lady, Sarolta, Hópehely.

A burgonya gumókat tavasszal érdemes elültetni, miután előcsíráztattuk egymástól 40 cm tő és 50 cm sortávolságra.


Sajnos akármilyen talajon nem él meg ez a különleges növény, így a laza homokos talaj az ideális ültetéshez, ám ha kertünkben a talaj nem ilyen egyszerűen az ültetés előtt keverjük be homokkal a kerti földet.


Nyáron egy nagy levéltömeg virít majd kertünkbe, amellyel semmi más dolgunk nincs, mint néha megöntözni és rendszeresen lazítani a földet a tövek körül, majd gazolni. Amikor a nyár végén a levelek elkezdenek sárgulni elérkezett a betakarítás ideje, hiszen akkor a legmagasabb a gumók keményítő tartama. Május végétől fokozatosan érdemes felszedni a gumókat, amelyeket száraz hűvös helyen több hónapig is lehet tárolni.


Sajnos a burgonyát nem, csak mi de számtalan kártevő is kedveli ilyen az undok krumpli bogár, vagy a fonálféreg. Ezek ellen a kártevők ellen alig -alig lehet védekezni, vagy kézzel begyűjtjük a lárvákat vagy vegyi úton próbálunk meg védekezni.

Ha tetszett a cikk küldje tovább!