csütörtök, 23 november 2017

Egy finom zöldség a tojásgyümölcs!

Nem túlismert zöldség a tojásgyümölcs(solanum melongena), pedig sokféle módón elkészíthető, magas a C-vitamin és a karotin tartalma is. De mint padlizsán már mindenki ismeri.

A tojásgyümölcs vagy ismertebb nevén padlizsán a csucsorfélékhez tartozó egyéves növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. Szára fásodó, gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló kb. 80 cm mély. Levelei tojás alakúak 10-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a gyümölcse 2cm.-től egészen a 30 cm nagyságot is elérheti, formája tojás vagy gömb alakú. Színe sötétlila, vagy mélykék.

A növény eredetileg Kelet Indiából származik, ahol régen is termesztették és fogyasztották. Innen került be Európába, először Olasz országba, majd Görögországba, de ma már Egyiptomba, Bulgáriában, Romániában és Spanyol országban is termesztik. Ezekben az országokban és más mediterrán vidéken a tojásgyümölcs kedvelt zöldség növény, sok féle étel alapanyaga a helyi konyhában. A növény igen gazdag C vitaminban, ásványi sókban és karotinban.

Nálunk pár éve lett ismert és közkedvelt növény, de kertbe még kevesen ültetik. Szaporítása meg vetéssel a legegyszerűbb, bár a növénynek igen nagy a meleg igénye. 25 fokon fejlődik a legszebben, a palántákat csak akkor ültessük, ki ha az idő már elég meleg. Napos minél világosabb helyre ültessük ki a kertbe, mert hosszú nappalos növényként félárnyékban nem tud szépen fejlődni.

A kiültetés előtt a földet érdemes egy kevés jó minőségű trágyával felásni, mert tápanyag igénye a paprikáéval azonos. a tápanyag szegény talajban a várt zöldség hozam elmarad. Ha jó minőségű palántát szeretnénk kapni a magokat már március végén, ültessük el, majd a magokat tegyük minél melegebb helyre az ideális hőfok 18-20 fok. Kb. 10 nap múlva kikelnek a kis magoncok, amelyeket ritkítás után május közepén, ha az idő engedi ki is ültethetünk a szabadba. Márciusban ültethetjük kisebb cserépbe, vagy tejfölös pohárba, és az ablakba téve meleg helyen gondozhatjuk kiültetésig.

A kiültetés ideje akkor jön el, ha éjjel minimum 15 fok van, ennél hidegebb időben még ne ültessük ki a palántákat. A végleges kiültetés előtt érdemes a palántákat edzeni, vagyis szép lassan hozzászoktatni a külső szabad levegőhöz. A sor és tőtávolság kb. 40x40 cm, de akár több palántát is ültethetünk egymás mellé. Ültetés után öntözzük be a talajt jó alaposan, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földet.


Ha ügyesen kertészkedtünk július végén vagy augusztus közepén szedhetjük az ízletes finom termést. A termést csak akkor szedjük le, ha elérte a teljes érettségi állapotot, mert ha később szedjük le a termést, keserű ízt kapunk, ha pedig előbb akkor elmarad a további zöldség hozam. Akkor a legjobb a termés, ha héja fényes és szép színű. A sötét és matt színű termés már a túlérés jele lehet. A termés akár egy hétig is tárolható hűvös helyen, így egyszerre akár többet is szedhetünk. Kiváló savanyúság készíthető belőle, üvegbe téve hosszú ideig élvezhetjük zamatát. De készíthetünk belőle rántott zöldséget, pástétomot, főzeléket, vagy akár meg is tölthetjük.

Íme, néhány finom és ízletes recept:

Padlizsánkrém II.

A padlizsánkrém egy újabb változatát mutatjuk be, hiszen igen változatosan lehet ezt a krémet elkészíteni.

Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, citromlé, petrezselyemzöldje, Oliva olaj, szezámmag, fokhagyma, só, bors.

A padlizsánt jó alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és betesszük egy tepsibe. Forró sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, közben néhányszor megforgatjuk. Amikor kész van, kiszedjük, szétnyitjuk és egy kanállal a belsejét kikaparjuk. Az összezúzott krémet összekeverjük citromlével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk két kanál olivaolajat, és friss aprított petrezselymet, és 5 dkg darált szezámmagot. A végén 4 gerezd összezúzott fokhagymát is adunk hozzá. Lehűtve tálaljuk pirítósra kenve.


Sajttal rakott padlizsán:

Egy másik nagyon finom fogyókúrás recept.

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 4 db nagyobb paradicsom, 2 fej hagyma, 25 dkg sajt, só, bors, kis vaj, vegeta.

A padlizsánt meghámozzuk, és 1 cm.-es karikákra felvágjuk. A hagymát és a paradicsomot felkarikázzuk, a sajtot fel is felszeleteljük. A tűzálló tálat kivajazunk, és sorban lerakjuk a padlizsánt, a paradicsomot, a hagymát és a sajtot, a végén padlizsánnal befedjük. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. A tetejére rakjuk a sajt szeleteket, és meglocsoljuk olvasztott vajjal. Közép meleg sütőbe tesszük és kb. 20-25 percig sütjük. A végén tejföllel tálaljuk.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így neveljünk palántát az ablakpárkányon!

A tél végétől már érdemes tervezgetni az idei kertet, és a növényállományt, sőt már elkezdhetjük a palántanevelést akár az ablakpárkányon is!

Bővebben...:

Minden, amit tavasszal tudni kell!

Kitavaszodott, fogjunk hozzá a metszéshez és az ültetéshez!  Az éjszakai mínuszok megszűnése után az első fontos szezonális kertészeti munka Bővebben...:

LOCSOLJUNK OKOSAN! A helyes öntözés általános szabályai a nyári hőségben

Végre megérkezett a várva- várt nyár! A kánikulában, szárazság idején kertünk növényei is bőséges víz után szomjaznak. Ha szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.

Bővebben...:

Sárkány a kertünkben

Sárkánykontyvirág (dracunculus vulgaris) Egy virág, amely szép, de a szaga valóban egy sárkányra emlékeztet minket. Ismerjük meg a sárkánykontyvirág különleges szépségét.

Bővebben...:

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

Egy különleges csokoládé illatú növény!

Egy újabb szenzációs növény, amely GOMBÓC ARTÚR kedvence lehetne, ez a csokoládé virág, amelynek virága valódi kellemes csokoládé illatot áraszt.

Bővebben...:

Endívia saláta növény ültetése és gondozása

Aki szereti a finom tavaszi és nyári salátákat és szeret kertészkedni, ültessen kertjébe endiviát (cichorium endivia) amely vitamindús és nagyon finom. Bővebben...:

Minden amit a fügefáról tudni érdemes

Fügefa

Bár a füge az egyik legősibb kultúrnövénynek számít, éveken át alig lehetett látni kiskertekben. Az utóbbi pár évben ismét kezd divatba jönni a fügebokor a kertbarátok körében. Ismerkedjünk meg ennek a különleges növénynek a termesztésével.

Bővebben...:

Így védjük meg növényeinket a kártevőktől! Védőhálók és feromoncsapdák

A kertész egyik legfontosabb feladata hogy megvédje a haszon és dísznövényeit a kártevőktől és betegségektől. 

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: