Hazánkban pár éve még egyetlen egy kertben sem találkoztunk articsókával, ám az utóbbi években egyre több hobbi kertész ülteti ezt a nem mindennapi növényt a konyhakertbe. Van, aki fogyasztási célból van, aki mint dísznövény termeszti az articsókát.

 

Az articsóka egy mediterrán évelő növény, amely két vagy három méter magasra is megnőhet, és elágazó hajtásokkal rendelkezik.  A hajtások végén nyílnak nyáron a gyönyörű kékeslilás virágok, amelyek már messziről felhívják magukra a figyelmet.

 

Ha szeretnénk kertünkbe idén articsókát ültetni, látogassunk el tavasszal egy közeli kertészetbe, és vásároljunk articsóka magot, vagy palántát.


 

A magokat már kora februárban lehet vetni cserépbe, vagy más ültető edénybe, majd tegyük őket világos védett helyre, üvegházba, vagy ablak közé. A két-három leveles palántákat május közepétől, amikor a talaj menti fagyok már elmúltak ültessük ki a szabadföldbe. Mivel az articsóka mind magasságra, mind szélességre elég terebélyes, a növények között tartsunk 1-1,5 méter sor és tőtávolságot.


 

Az articsókát ültethetjük a kert napos, vagy épp félárnyékos részébe is. Az első évben a fiatal palántákat a nyári melegben még rendszeres öntözni, kapálni és tápoldatozni kell, mivel ekkor még a gyökerük is kicsi. Két éves koruktól már a gyökér akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlik, így a nyári csapadékmentes időszakban is képes vizet felvenni a gyökerén keresztül.

 

Ahhoz hogy szép nagy vitamindús fejeket tudjunk majd szüretelni a növényekről, fontos a tápanyagban gazdag talaj, épp ezért ha kiválasztottuk az articsóka helyét kertünkben, még ültetés előtt ősszel vagy kora tavasszal javítsuk fel a talajt némi istállótrágyával. Ez májusra lebomlik, így lesz a növénynek elég tápanyag a fejlődéshez.


 

Az articsóka termesztésének egyik legnehezebb pontja a tél, hiszen mivel mediterrán növényről van szó, a téli hideg fagyokat nem tudja átvészelni a növény.

 

A teleltetés egyik lehetséges módja, ha ősszel a növény tövét kb. 30 cm vastagon felkupacoljuk földdel, majd erre még egy réteg lombot, szalmát, vagy falevelet hordunk. Az ilyen enyhe téli időjárást mi az idei így kibírja a növény. Ám ha erős fagyokkal jár a tél, és biztosra szeretnénk menni, egyszerűen szedjük fel a töveket és homokba vermeljük el télire.

 

Az articsókát a konyhában több féleképp is felhasználhatjuk, ehhez a még ki nem fejlődött virágbimbókat kell leszedni.


 

Fontos hogy eltaláljuk a szedés pontos idejét, hiszen ha túl korán szedjük le a fejeket még íztelenek, ha pedig túlkésőn, vagyis amikor a szirmok már megjelenek a fejek rágósak és túl rostosak lesznek. Az első évben még nem érdemes leszedni a fejeket, csak a két éves növényről kezdjük el a betakarítást, és sajnos a harmadik vagy negyedik évtől a tövek egyszerűen kiöregszenek, így ekkor új növényt kell telepíteni. Aki egyszer megkedveli az articsókát, magról évente ültethet új növényt, így évről évre tudja majd szedni a friss articsóka fejeket.


 

Az articsóka gyógyhatását már az ókorban is felfedezték, sok országban a növény levelét, virágát, sőt a gyökerét is felhasználják a gyógyászatban.

 

A belőle készült főzet remek vízhajtó, így a méregtelenítést és a máj, epe valamint a vese működését is elősegíti. Rendszeres fogyasztásával többek között C,-B és A vitamint is beviszünk szervezetünkbe, de található benne kálium, magnézium és foszfor is.

 

A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak.

 

A konyhában az articsókát sütve, párolva vagy főzve is elkészíthetjük, ha pedig a piacon vásároljuk meg a növényt, érdemes a kisebb darabokat választani.

 

Vásárlás vagy a szedés után lehetőleg minél gyorsabban fogyasszuk el a növényt, és soha ne főzzük alumínium edénybe, mert ebben az esetben fémes ízű lesz az étel.

 

Az articsóka fejek szárát és külső leveleit egy éles késsel távolítsuk el, majd a levelek hegyét és ollóval nyessük le.

 

Végül, íme, két remek articsóka recept:

 

Articsóka-kosárkák

 

Összeállítás: 15 perc

 

Sütés: összesen 40 perc

 

Hozzávalók: 4 db, 10 cm átmérőjű sütemény: 1 adag fagyasztott sós omlós tészta, 4 db konzerv articsókaszív, 3 ek. marinált paprika, 2 szál újhagyma apró kockákra vágva, 3 dkg ementáli sajt, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 gerezd összetört fokhagyma, késhegynyi szárított rozmaring, késhegynyi szárított bazsalikom

 

A sütőt közepes (180 fokra) előmelegítjük. A tésztából 20×20 cm-es lapot nyújtunk, és 4 négyzetre vágjuk. Kis formákba fektetjük, hogy a csücske kilógjon. Sütő, - vagy zsírpapírral kibélelve nyers rizst vagy babot töltünk bele, és a forró sütőben 10 percig sütjük. A rizst vagy a babot meg a papírt eltávolítjuk, majd a tésztát még 10 percig sütjük.  Az articsókaszíveket alaposan lecsöpögtetjük, és 4-4 darabra vágjuk. (Zsenge tavaszi, meghámozott, sós vízben főtt karalábéból is készíthetjük). Az újhagymával, a megszikkasztott és feldarabolt marinált paprikával együtt a tésztára terítjük, végül az egészet megszórjuk sajttal.

 

A tojásokat a tejföllel, fokhagymával és a fűszerekkel simára keverjük, majd a megtöltött tésztakosarakat bevonjuk vele. A sütőbe ismét visszatéve még 20 percig sütjük. Melegen, vagy langyosan tálaljuk.

 

Articsóka római módra

 

Hozzávalók (4 személyre): 8 articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj, só

 

Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk.

 

(Ha még maradt valami az articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.

 

A megmosott petrezselyemzöldet a fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük.

 

Az articsókák leveleit óvatosan széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk.

 

Magas peremű, kerek sütőedénybe fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje.

 

Fedővel lefedjük, mérsékelten meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen el kell párolognia.

 

Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.

 

Sütő helyett tűzhelyen is párolhatjuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!