Gyakori és szomorú látvány, amikor a kertész a fűnyesedéket vagy a lehullott őszi leveleket-ágakat elégeti a kertben. Pedig ezek a komposzt vagy a talaj takarás egyik legfőbb elemei is lehetnének.

A talajtakarással vagy, ahogy ma nevezik a mulcsozással nagyon sok kerti munkától kímélhetjük meg magunkat ezek közül is az egyik legtöbb bosszúságot okozó kerti munka a gyomlálás. Ha tavasztól őszig elvégezzük a talajtakarását, a gazokat és gyomokat is a felére lehet csökkenteni kertünkben.

A biokert két alapvető kelléke a komposzt és a talajtakarás.

A talajtakarással megelőzhetjük a már említett gyomosodást nyáron nedvesen tartjuk a talajt így kevesebb locsolás is elegendő télen pedig a fagyoktól védi meg a növényeket, de emellett tápanyaggal is ellátja a talajt, mivel szerves anyaggal takarjuk be, ami idővel lebomlik és bekerül a földbe. A jó talajtakaróban hemzsegnek a giliszták így felássák és lazítják is a talajt, és azok a növények, amelyek talajtakaróval vannak körbe véve az esővizet és az öntözővizet is jobban tudják hasznosítani.

Ám nem mindegy hol és mikor alkalmazzuk a talajtakarást.

A frissen ültetett virág vagy zöldség palántáknál nem szabad alkalmazni, mert a rosszul szellőző talajban a növények kirohadnak, és gombabetegségeknek ad otthont. Így a tavaszi ültetésnél csak akkor kezdjük el a mulcsozást, ha a növények már kellően megerősödtek és a gyökerük elég mélyen hatolt a földbe. Még ekkor is érdemes a növény körül egy 10 cm.-es sugarú kört meghagyni szabadon.

Hogyan takarjunk?

Gereblyével vagy kapával lazítsuk fel a talajt és szedjünk ki minden gyomot vagy gazt. Évente háromszor érdemes elvégezni a talajtakarást tavasszal nyáron és ősszel, hiszen közben a szerves anyag is lebomlik.

Nézzük mivel érdemes takarni a talajt.

Fűnyesedék: A legkönnyebben elérhető olcsó alapanyag, hiszen sokszor gondot okoz a fűnyesedék eltávolítása. Fonnyasztott vagy szárított állapotban használjuk fel, nagyon magas a foszfor és kálium tartalma. Konyhakerti növényeknek és dísznövényeknek is kiváló.


Avar és lomb:

Az avart és a lombot is érdemes felaprítani felhasználás előtt, mert az csapadék hatására összetapad és lefojtja a talajt. Ha nem tudjuk összeaprítani érdemes szalmával keverni.

Fenyőtű és fenyőkéreg.

A szamóca imádja, ezt a talajtakarót javítja a gyümölcs ízét és ellenállóvá teszi a növényt a betegségekkel szemben. Nem csak hasznos, de a fenyőkéreg még esztétikus is a kertben. A savanyú talajt kedvelő növények szánmára is ideális, mint pl. a rhododenrdon vagy a hortenzia, és az azálea.

Komposzt:

Konyhai hulladékból készített komposzt az egyik legjobb talajtakaró, hiszen nem csak szigetel, de tápanyagot is ad a talajnak.

Fűrészpor:

Könnyen kezelhető tiszta mulcs, és még aránylag olcsó is. Nagyon jó célt szolgál, ha esővíz elvezetésről van szó vagy ahol pangó víz alakul ki rendszeresen.

De ezen kívül még a kukoricaszár és csutka is kiváló vagy a hajdina és a széna is felhasználható, mint talajtakaró anyag.

Tehát a talajtakarás nyáron megvédi növényeinket a kiszáradástól így kevesebbet kell öntözni, visszaszorítja a gyomokat így kevesebbet kell gyomlálni télen pedig a fagyoktól, védi kedvenc növényeinket, és emellett még javítja is a talaj szerkezetét.



Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!