Az orvosok azonban gyakran javasolják betegeiknek, hogy kerüljék ezt a testhelyzetet, de vajon tényleg olyan nagy veszélyt rejt magában a keresztbe tett láb?

Az egyik ok, amiért a szakemberek nem javasolják ezt az ülőpózt az, hogy a vérnyomás ennek hatására megemelkedhet, a másik pedig, hogy a visszértágulatok kialakulásának esélye is megnőhet. Való igaz, hogy egyesek a keresztbe vetett lábukkal képesek megemelni saját vérnyomásukat és így elkerülni egy esetleges ájulást, ám arra nincs bizonyíték, hogy tartósan megemelkedett vérnyomást okozna ez a póz. A visszértágulatok esetében pedig – ami főleg a többgyerekes, idősebb korú nőkre jellemző – az a helyzet, hogy keresztbe tett lábak mellett könnyebb észrevenni azokat, ám ettől még nem ez a testhelyzet okozza a problémát.

Vannak szakemberek, akik azért ellenzik a keresztbe tett lábat, mert rossz testtartást eredményez, így hát-, csípő- vagy medencefájdalomhoz vezethet. Ám itt sem bizonyított, mi volt előbb, és valószínűleg sokkal inkább a fotelben való hosszas ücsörgés okozza a problémát, az pedig kevésbé számít, mit teszünk eközben a lábunkkal. Ráadásul arra nézve is vannak bizonyítékok, hogy a keresztbe tett láb csökkenti a hasizomra nehezedő nyomást, ami bizonyos esetekben még előnyös is lehet.

Való igaz, hogy aki hosszasan ücsörög keresztbe vetett lábakkal, felálláskor azt tapasztalhatja, hogy elzsibbadt a végtagja, ám ez az állapot hamar elmúlik, és semmiféle tartós kárt nem okoz.

Férfiaknál még arra szoktak hivatkozni, hogy a keresztbe tett láb – főleg szűk nadrágban – káros lehet a spermákra, mivel ebben a pózban a lágyékrész hamar felmelegszik. Ahhoz azonban, hogy ez a hatás valóban érezhető legyen, órákon át kellene ugyanabban a pózban ücsörögni, ami nem gyakran fordul elő.

Vannak olyan országok és kultúrák is, ahol a láb keresztbe vetése egyszerűen illetlenségnek számít, vagy az alacsonyabb osztályhoz való tartozást jelzi, egyes ortodox vallások pedig egyenesen megtiltják ezt a pózt a templomokban. A fenti intelmeket végignézve, mégis az a helyzet, hogy maga a keresztbe tett láb nem okoz semmilyen problémát, a baj inkább az, ha egész nap csak ücsörgünk. Aki tehát végigolvasta ezt a cikket, pattanjon fel és induljon mozogni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!