vasárnap, 18 február 2018

Ültessünk zöldségeskertet, mert megéri!

A gazdasági válságban érdemes átgondolni a mindennapi kiadásokat, és a zöldségek bizony nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszere közé. Épp ezért érdemes a legkisebb kertben is zöldségeket ültetni és saját termést szüretelni.

A zöldségek ára még a csillagos égben van, de már mindenki vágyik egy kis friss zsenge salátára finom ropogós paprikára vagy épp a lédús ízletes paradicsomra. A zöldségek egészségesek, rostban és vitaminban gazdagok és élénk nyári színükkel jobb kedvre derítenek minket, ami a napfény hiányos téli időszak után jól jöhet. Ezért vágyik szervezetünk tavasszal a sárga színű paprikára, piros paradicsomra vagy épp a nyugtató zöld salátára.

Ám a zöldségek már nyáron sem lesznek nagyon olcsók, így aki szereti ezeket a finom és főleg egészséges ételeket jobban jár, ha saját maga termeli meg kertjében a család szükségletének megfelelő mennyiségű zöldséget. A legkisebb kertben is kialakíthatunk egy kis veteményest ahol akár magról akár palántáról ültethetünk áprilisban zöldségeket.

Még a gyümölcsfák alá is ültethetünk néhány félárnyékos helyen is megélő zöldség fajtát ilyen pl. a petrezselyem, a zeller, a vöröshagyma, a spenót és a sóska. Használjuk ki a legkisebb területet is és termeszünk akár saját fokhagymát, vöröshagymát, vagy néhány répát.

Vannak fajok, amelyekre nagyobb odafigyelést kell fordítani ilyen pl. a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs, és a görögdinnye, ezek a növények csak akkor hoznak elegendő és jó minőségű termést, ha a körülmények ideálisak és megfelelőek számukra.

Egy két zöldséget teraszon vagy erkélyen is nevelhetünk dézsában, a kapor, a petrezselyem és más levél fűszernövény között hasznosak lehetnek. A zöldségeket nem azért termesztjük, hogy szépek és üdék legyenek, hanem hogy finomak és ízletesek, így ne a díszítő értéküket vegyük szempontul. El kell dönteni, hogy a kertünk egészéből díszkertet, szeretnénk varázsolni, vagy egy kis részt elkerítünk, és hasznos veteményest alakítunk itt ki.

A veteményes kerthez nincs szükség szép utakra, vagy térelválasztó pázsitra, hiszen itt a sor és tőtávolság is elég ahhoz, hogy belépjünk a növények közé. Egy pár deszkával vegyük körbe az ágyást és máris ültethetjük az ízletes és finom zöldségeket. Ha nincs elég nagy kertünk, akkor is ültethetünk zöldséget, vegyük célba a kerítést és futassunk fel rá babot, vagy ültessünk a kerítés elé csemegekukoricát, napraforgót, de a torma, és a rebarbara is könnyen nevelhető.

Aki saját zöldséges keret szeretne fontos, hogy nagy odafigyeléssel tegye ezt. A zöldségek csak akkor lesznek ízletesek és finomak, ha a talajból minden szükséges tápanyagot fel tudnak venni. Épp ezért ősszel érdemes jó minőségű trágyát beásni a tavaszi zöldség ágyás helyére.

Felejtsünk el mindenféle mesterséges műtrágyát és vegyszert, hiszen ezek a nyári zöldségben is megtalálhatók majd, így csak természetes anyagokkal dolgoznunk.

A kártevők ellen is védekezzünk, bio módón ültessünk minél több hagyma félét a növények közé, de néhány körömvirág vagy csalán is riasztó lehet. A fokhagymát már messziről elkerülik a bogarak és más kártevők. De permetezhetünk csalán lével, begónia lével így máris természetes utón védekeztünk a kártevők ellen.

A talaj javítására használjunk fel természetes anyagokat, mint a marhatrágya, a komposzt, amelyet akár mi magunk is készíthetünk, vagy néhány talajjavító növény ilyen pl. a fehér mustár, amelyet ültetés után 2 hónappal lehet a talajba forgatni így természetes talaj javítóvá válik.

Minden tavasszal és ősszel ássuk fel jó mélyen a talajt és minden növényi hulladékot forgassunk vissza talajba. A trágyát és más talajjavítót kb. 15 cm mélyen kell beásni a talajba.

A szépen felásott és elgereblyézett talajba már áprilisban vethetjük a magokat vagy ültethetjük a kis zöldség palántákat. A rögös és túl agyagos talajban a növények nem tudnak fejlődni, itt vagy cseréljük ki a felső talajréteget, vagy speciális géppel lazítsuk fel a talajt.

A legjobb, ha kiültetés előtt már márciusban védett helyen ládában előneveljük a palántákat, és a 10-15 cm.-es erős előnevelt zöldségeket ültetjük ki a szabadba. Az ültetéshez használjuk műanyag vagy fa ültetőfát, és tartsuk be az ideális sor és tőtávolságot. Majd ne felejtsük le utána jó laposan beöntözni a növényeket, mert egy kisebb kiszáradás is végezetes lehet számukra. Ezek után már csak rendszeres kapálásra gyomlálásra és öntözésre van szükségük, és persze sok napfényre és melegre.


A zöldségeket szinte tavasztól őszig ültethetjük és szüretelhetjük folyamatosan.

Márciusban vethetjük: Sárgarépát, a petrezselymet, a fokhagymát, a borsót, és a fejes salátát.

Áprilisban: Nyári retek, spárgatök, korai burgonya, paprika, paradicsom, sütőtök, sóska, kukorica, káposztafélék, és a görögdinnye.

Májusban: Uborka, bab, kapor, kukorica.

Júniusban: Fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, zöldbab.

Nyár végén: Cékla, téli retek, spenót, kapor, zöldbab, téli saláta.

Fontos hogy a kiültetést csak akkor végezzük le, ha a hőmérséklet már eléri egyenletesen a 15 fokot. A nappali meleg és az éjszakai hideg miatt a palánták akár 1 éjszaka alatt is elpusztulhatnak.

A zöldségekkel sincsen több gondunk, mint az egynyári vagy évelő virágokkal és bár nincsenek olyan szépek és pompásak, mint a virágok, velük egészségesebbel szebbek lehetünk, sőt még spórolhatunk is. Ajánljuk, minden kertbarátnak próbálja ki a saját zöldséges kert örömeit és izgalmait.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Vigyük be a tavaszt otthonunkba!

Februárban már egyre jobban vágyunk a melengető tavaszi napsugárra, egy kis melegségre. Szívünket és lelkünket is felmelegíti egy szép virágzó nárcisz vagy jácint látványa, illata.

Bővebben...:

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...:

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...:

Akár másfél méter magasra is megnőhet a Kínai hamuvirág!

A kínai hamuvirág (Ligularia dentata) mint neve is mutatja Kínából és Japánból származik, de ma már a hazai kertészetekben is megvásárolhatjuk ezt a különleges növényt.

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

Napos sziklakertbe ültessünk Tengerparti pázsitszegfűt!

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima) egyetlen kertből sem hiányozhat, vidám színű kerek virágfejei, a pázsitszerű párnákon szinte lebegnek.

Bővebben...:

A torma termesztése és szaporítása kiskertben

A tormáról (Armoracia rusticana) gyakran csak a húsvét jut az eszünkbe, amikor a sonka mellé a csípős reszelt tormát szolgáljuk fel. Pedig a torma nem csak egy unalmas csípős fűszernövény, de gyógyhatása is kiváló. Bővebben...:

A Jégsaláta termesztése

A jégsaláta (lactuca sativa var.capitata) fejes saláták egyik változata, amely egyre népszerűbb lesz a magyar konyhában, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is. Bővebben...:

Szilva a pálinkafőzők kedvence!

Hazánkban az egyik legismertebb és legelterjedtebb gyümölcse a szilva. Ismerjük meg ennek a finom gyümölcsnek a  tulajdonságait. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...: