Mielőtt kifizetjük az edényeket, olvassuk el a tájékoztatót, vagy kérdezzünk meg egy eladót, hogy az adott virágtartó fagyálló, vagy nem, hiszen ha nem fagyálló télire be kell vinnünk egy védett helyre az edényt.

Ha egynyári növényeket szeretnénk ültetni kertünkbe, a sima kőedény is megfelel, de ha évelő növényeket telepítünk az edénybe, fontos a fagyállóság.

Fontos hogy az edény alján legyen kifolyó nyílás, mert a pangó víztől a növények kirohadnak. Ha ez nincs, fúrjunk az aljára lyukat mi magunk. A kőedénybe ültethetünk egynyári vagy évelő növényeket, a legjobb, ha vegyes színekben csoportosítjuk, elég ha két vagy három színt vegyítünk egymással.

Az edény aljára tegyünk egy sor drénréteget, amely a vízelvezető szerepét fogja betölteni, erre a célra megfelel egy összetört cserép darabjai, vagy agyag granulátum is. Ezután töltsük meg az edényt jó minőségű laza virágfölddel, és végül jöhet maga az ültetés. Középre érdemes egy magasabb élénk színű virágot telepítni, míg az edény két szélére csüngő habitusú növényeket ültessünk.

Nyáron ültethetünk ide fuksziát, futó lobéliéát, oroszlánszájat, szegfűt, vagy a pozsgásak közül nagyon szépen mutatnak a különböző varjúháj fajták. De ideális lehet a hófehér illatos ternye, a Pistike, vagy a kék színű zsálya is.

Ne feledjük el, hogy ezeket a ládákat ugyanúgy kell gondozni, mint a kert többi részét, a folyamatos virágzáshoz szükség van tápanyagra, így hetente kétszer az öntözővíz mellé adagoljunk tápoldatot is. Valamint az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, mert máskülönben pillanatok alatt egy gondozatlan virágládát kapunk. Az elnyílt virágok eltávolításával a növényeket újabb virágzásra serkentjük, így egész nyáron át, egy pompás virágözön díszíti kertünket, erkélyünket.

A kőedényekből ma már számtalan méret áll a rendelkezésünkre, mégis azt javasoljuk, inkább a kisebb méreteket válasszuk, hiszen ezeket az edényeket gyakran kell mozgatni, vagy télen védett helyre szállítani.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!