És valóban, a nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják virágaikat

Férfias dilemma

A kankalin többnyire az újév kezdetekor kerül otthonunkba, üde színfoltként. De kedvelt Valentin napi, vagy éppen nőnapi cserepes virág is. Mivel visszafogott, letisztult növényről van szó, így bátran minden kockázat nélkül adhatjuk kolléganőknek, vagy olyan ismerősnek, akivel nem szeretnénk közelebbi kapcsolatba kerülni. Sok férfinak okoz ám fejtörést, hogy nőismerősének milyen virágot adjon? Ha túl egyszerűt, túl semmitmondót választ, azzal megsértheti a hölgyet. Ha viszont kirívó szépségűt, azzal óhatatlanul üzen is. Természetesen nincs kínosabb, például egy munkahelyen, vagy egy nagy családi összejövetelen, az adott hölgynek a nem megfelelően választott virág átadása.


Isten kulcsa

Isten kulcsa, égikincs, istenkesztyű, kacinka, tavaszfű, hogy csak pár nevet említsünk a kankalin népies elnevezéseiből. Az otthonunkban a tél végi ápolási feladatok nagyon egyszerűek: biztosítsunk növényünknek hűvös, enyhén párás klímát, rendszeresen kis adagokban juttassuk nedvességhez, és az elszáradt növényi részeket éles metszőollóval távolítsuk el.


KINCSESLÁDA

Megyeri Szabolcs személyes tanácsa a témában

Ha a kankalinunk elvirágzott, és a kinti hőmérséklet már megközelíti a növényünk számára ideális hőfokot, tehát a 13 – 16 celsius fokot, akkor bátran ültessük ki! A Primula az egyik legnagyobb sikerrel kiszoktatható szobanövényként ismert növényünk. Keressünk neki a kertben egy védett, laza talajszerkezetű részt, és március végén, április elején ültessük ki. Télen a biztos áttelelését gondoskodó, óvó avarréteggel segíthetjük. Következő tavasszal már „önként” fogja színes virágaival jelezni nekünk a tavasz megérkezését!

Megyeri Szabolcs