péntek, 20 április 2018

Így lesz szép a viaszvirág otthonodban

Viaszvirág

A viaszvirág a retro szobanövények csoportjába is tartozhatna, aminek az egyik oka, hogy a hobbykertészet félnek a tartásától, gondozásától. Megmutatjuk, hogyan gondozd, öntözd és ápold a viaszvirágot, hogy az a sok szép virággal hálálja meg a törődést.

A viaszvirág (Hoya) a selyemkóró félék (Asclepiadaceae) családjába tartozik, eredeti hazája Ausztrália. A nemzetségbe mintegy 200–300 trópusi örökzöld kúszónövény faj tartozik.

Bár igénytelen növényként van számon tartva, ha igazán szép viaszvirágot szeretnél otthonodban látni, néhány gondozási szabályt érdemes betartanod.

Nevét fantasztikusan szép viaszszerű virágairól kapta, amelyek egész nyáron át virágoznak, csillag alakúak és erősen illatosak. A kis csillag alakú virágok, egy gömbformát alkotnak, amelyek tényleg szemkápráztatóak tudnak lenni. Bármennyire is szépek ezek a virágok, kézzel soha ne érintsd meg őket, mert ettől lepotyognak.

Viaszvirág hoya

Fajta és forma választéka igen nagy, ma már több színben is kapható a kertészeti áruházakban.

A viaszvirág egy kúszó cserje, így mindképp támasztékra lesz szüksége a növekedéshez, amely lehet egy műanyag viráglétra, de a legjobb, ha egy erős huzalból vagy fából barkácsolsz neki egy támasztékot, amelyen a vastag viaszszerű levelek és hajtások meg tudnak majd kapaszkodni, amelyek akár a 3 métert is elérhetnek.

A viaszvirág fényigénye:

A viaszvirág kedveli a napos világos helyiséget, félárnyékban a virágzás elmarad, vagy csökken az intenzitása. A viaszvirágot mindig ablak elé, vagy az ablakhoz minél közelebb tedd, ahol sok napfényt kap, de nyáron védd az erős tűző napsütéstől. Ha egyszer találtál egy olyan helyet a viaszvirágnak, ahol jól érzi magát, lehetőleg ne változtasd a helyét.

A viaszvirág öntözése:

Tavasztól őszig földjét tartsd állandóan nedvesen, de a két locsolás között hagyd kissé száradni a talajt, és kerüld a pangó víz kialakulását, pl. ha kaspóban van a növényed tartva. Mivel a növény a vastag húsos leveleiben sok vizet képes tárolni, így a túllocsolás kerülésére okvetlenül figyelj oda. Mind a túllocsolás, mind a vízhiány a virágzás elmaradását okozza, így otthonod hőmérsékletéhez érdemes igazítani a locsolást is.

Ősszel kissé csökkentsd le a locsolás mennyiségét, télen elég, ha ritkábban locsolod a földjét.

A viaszvirág hőmérséklet igénye:

Tavasztól őszig az átlagos szobai hőmérséklet ideális a számára, ám télen, ha van rá lehetőséged, egy 10-15 fokos világos helyen teleltesd a növényt.

A viaszvirág átültetése:

A fiatal növényeket két-háromévente egyszer érdemes átültetni, ehhez savanyú virágföldet érdemes használnod. Ne ültesd át túl gyakran, mert a viaszvirág nem szereti a túl nagy cserepet, sőt egyesek szerint, a kis cserépben sanyargatott növény többet is virágzik.

A virágzás elmaradásának okai:

Ha a viaszvirágod nem virágzik egész évben, ennek oka lehet a túl kevés fény, vagy a tápanyag hiány. A túl fiatal viaszvirágok még nem hoznak virágot, így ha a te növényed még csak pár leveles növény, ne várj tőle csodákat.

Ha a viaszvirágod nem volt évek óta átültetve, és már túl kicsi neki a cserép, tavasszal, vagy nyáron ültesd át egy nagyobb cserépbe, savanyú virágföldbe. Ha pedig nem a cserép mérete a probléma, tavasztól őszig két vagy háromhetente egyszer egy kevés tápoldattal tudsz neki tápanyagot juttatni.

Viaszvirág

Az idősebb növényeket már nem szabad átültetni, itt csak a felszíni talajt szabad lecserélni, így ezeknél a növényeknél csak a tápoldatozással tudsz tápanyagot juttatni a növénynek.

A viaszvirág szaporítása

A viaszvirágot nagyon könnyen tudod szaporítani, ehhez vágj le egy hajtásrészt, majd ezt tedd bele vízbe, vagy földbe, amelyek kis idő múlva gyökeret fognak ereszteni.

A viaszvirág metszése

A növény, metszést nem igényel, sőt az elnyílt virágokat sem szabad leszedni, mert így a következő évi virágzás elmaradását is okozhatod.

Ezt jó, ha tudod!

A viaszvirág mérgező, így a tejnedve soha ne kerüljön a bőrödre, mert allergiás reakciót is kiválthat.

Csatlakozz hozzánk a facebookon is! A varázslatos hobbykertek csoportban beszélgethetsz más kertbarátokkal, és megmutathatod legszebb növényeidet! >>>>>>

 

Kertészanyu: Hurrá, újra itt a kankalin!

Kertészanyu: Hurrá, újra itt a kankalin!

Kertészanyu: Hurrá, újra itt a kankalin!

A napokban egy bevásárló központban...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

A macskamenta, mint a neve is...

Tovább a cikkhez
Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Balkonládáim első lakói az árvácskák

Kertészanyu: Balkonládáim első lakói az árvácskák

Kertészanyu: Balkonládáim első lakói az árvácskák

  Szerencsére megérkezett a jó...

Tovább a cikkhez

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...:

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Bővebben...:

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...:

A hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.Megmutatjuk, hogyan kell helyesen gondozni és ültetni a hortenziát kertünkben.

Bővebben...:

Jól bírja a tűző napot a kertben a gyöngykosárka!

A gyöngykosárka (Anaphalis triplinervis) egy remekül szárítható, napfénykedvelő évelő növény, amely egyszerűen gondozható, és apró fehér virágaival júliustól-szeptemberig folyamatosan virágozva díszíti kertünket. Bővebben...:

A közönséges harangláb félárnyékos kertekben is megél!

Gyakran okoz gondot a hobbikertésznek, hogy milyen növényt ültessen a félárnyékos kertrészbe, ahol a virágzó növények gyakran elpusztulnak a fényhiány miatt. Ám a közönséges harangláb ( Aquilegia vulgaris) remekül megél a félárnyékos helyen is.

Bővebben...:

A muskátli szaporítása nem olyan nehéz!

Hazánkban a többi Európai országhoz hasonlóan a muskátli a legnagyobb, mennyiségben termesztett virágzó cserepes dísznövény.

Bővebben...:

Hol és hogyan neveljünk muskátlit?

A muskátli szinte bárhol jól érzi magát, ha megfelelő gondozást és ápolást kap egész nyáron át, ilyen pl. a tápanyag utánpótlás, a hőmérséklet, és az öntözés.

Bővebben...:

Muskátli és a többiek

Elültettük a muskátlikat, de szeretnénk mellé növényeket társítani. Minden kertbarátnak gondot okoz, hogy milyen növényt ültessen a déli fekvésű erkélyre és teraszra ahol egész nap tűz a nap. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

A tavasz sláger növénye a muskátli!

Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

Bővebben...:

A muskátli szaporítása nem olyan nehéz!

Hazánkban a többi Európai országhoz hasonlóan a muskátli a legnagyobb, mennyiségben termesztett virágzó cserepes dísznövény.

Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: