A mikulásvirág a tél egyik sláger növénye, amely fantasztikusan szép rubinpiros fellevelével dekorálja otthonok ezreit novembertől, a karácsony közeledtét jelezvén. Novemberben sok hobbikertész érez késztetést rá, hogy vásároljon egy szép mikulásvirágot (Euphorbia pulcherrima),mégis sokan tartanak a mikulásvirág tartásától, mert gyakran pár hét alatt a növény elpusztul. Megmutatjuk, hogyan gondozd a mikulásvirágot, úgy, hogy az a következő évben is otthonod dísze legyen.

Piros mikulásvirág

Ma már a mikulásvirág több féle méretben és színben is kapható, nem csak piros, de fehér és rózsaszín különböző árnyalatiban is találkozhatsz vele a kertészetekben, 10 cm nagyságtól egészen az egy méteres változatig.

Vegyük sorra milyen gondozási igényeket kell betartanod ahhoz, hogy ez a különlegesen szép növény, még karácsonykor is otthonod dísze legyen.

Mikulásvirág öntözése, locsolása

A mikulásvirág helytelen öntözése talán az egyik leggyakoribb gondozási hiba, amelyet a hobbi kertészek elkövetnek. Ha te is egy virágboltban vásároltad a mikulásvirágot, lehet, hogy azt a tanácsot kaptad, hogy locsold gyakran a növényt. Pedig a mikulásvirágnál, mind a túllocsolás, mind a kiszáradás végzetes lehet.

Mivel a növény egy tőzeggel kevert ültető közegbe van elültetve, így a földje a meleg szobában gyorsan kiszárad, épp ezért fontos erre figyelni, és inkább gyakran kis mennyiségben öntözni.

Azonban ha a növény pl. egy kaspóban van elhelyezve, a locsolás után a víz megáll a kaspó aljában, így a növény folyamatosan vízben áll, ez pedig a növény pusztulásához is vezethet. Tehát locsold a növényt gyakran, de kis mennyiségben, így a túllocsolás és a kiszáradás is elkerülhető.

Ha kaspóban van a mikulásvirág tartva, a locsolás során inkább emeled ki a cserepet a kaspóból, és ha már minden víz lecsepegett, csak akkor tedd vissza a kaspóba a növényt.

Mikulásvirág hőmérséklet igénye

A mikulásvirág sajnos nem bírja a túlfűtött szobákat, 18 fok feletti hőmérséklet esetén egy hét alatt elpusztul, így lehetőleg egy olyan szobába helyezd el a mikulásvirágot, ahol nincs túl meleg, és radiátor közelébe se tedd a cserepét. Ugyanígy a száraz levegő is hatással lesz kedvenc növényedre, egy szobai virágpermetezővel érdemes átspriccelni a leveleket.

Itt fontos megemlíteni a hideg levegőt is, amelyre a mikulásvirág szintén nagyon érzékeny, télen a szellőztetés során érdemes erre odafigyelni, valamint a vásárlás során, amikor a növényt kiviszed az autóhoz, okvetlenül kérj rá megfelelő védőcsomagolást a kertészetben, mert elég pár perc a hidegben ahhoz, hogy a növény megfázzon, és ez végezetes következményekkel jár.

Mikulásvirág fényigénye

A mikulásvirág szereti a világos helyiségeket, de egy kevés félárnyékot is elvisel. A fényszegény helyiségben a mikulásvirág fellevelei fakók és színtelen maradnak.

Vigyázat! A mikulásvirág mérgező!

A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik, a belsejében, szárában, leveliben egy fehér tejhez hasonló folyadék található, amely mérgező, a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki, belsőleg pedig mérgezéses tüneteket okozhat. Épp ezért kisgyermek, vagy kisállat mellett erre fokozottan figyelj oda, átültetéskor pedig viselj védőkesztyűt.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!