A banán egy trópusi növény, amelyet a terméséért termesztenek ,de itthon a mi éghajlatunkon mindössze a különleges akár két méteres leveli miatt tartjuk. Sajnos nálunk a banán virágot, és termést csak ritkán hoz. Banánt nyáron kint a kertben, télen pedig egy üvegházban, vagy egy télikertben érdemes tartani.

A banán fajták:

Az az elnevezés, hogy banánfa ,amely nem is fa,nem sok mindent árul el, mivel ma már a hazai kertészetekben is számtalan banán fajta közül választhatunk. Vannak óriás, közepes és törpe növésű banán fajták, van télálló, díszbanán, és van az ehető banán. A díszbanán, és a télálló banán az két legkeresettebb banánfajta hazánkban.

Télálló banán gondozása és teleltetése:

A télálló banán 4-5 méter magasra is megnőhet. Sajnos a télálló banán sem bírja a hideg teleket, ha nincs kellőképp védve a téli fagyoktól. Ősszel szép lassan csökkentsük le a locsolás mennyiségét, majd a dézsás növényt tegyük védett helyre. A szabadföldben nevelt banánt is érdemes ősszel egy nagyobb dézsába átültetni, és így bevinni a téli szálláshelyre.

A télálló banánfákat érdemes a tél beállta előtt visszavágni, kb. 60 cm magasan vagy lombját összekötözni, és a gyökerét 30-40 cm vastagon betakarni falevéllel, vagy szalmával. Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, ha egy dróthálót feszítünk a növény köré, és ezt töltjük meg szalmával, vagy falevéllel jó vastag rétegben.

Március végén ,április elején újra kihajt a növény,ha megfelelően védtük a gyökerét a hidegtől. Ha szükséges tavasszal ültessük át friss földbe a növényt, és kezdjük el öntözni egyre többet, a hőmérséklet emelkedésével összhangban.

Törpebanán gondozása:

A törpebanán mindössze 1,5 méter magasra nő meg, a gyümölcse ehető,amely mindössze 7-10 cm nagyságú, és ez a növény akár szobában is tartható. A törpebanánt gyakran hívják pink banánnak is, mivel a levél erezete és a termése is rózsaszín színű. A törpe banánt is kitehetjük nyáron a kertbe, egy napos meleg helyre, sőt akár télen is kint maradhat, ha egy védett helyen takarással átteleltetjük.

A törpebanánból is kapható ma már több fajta a hazai kertészetekben, érdemes tájékozódni ezekről.

A banánfa gondozása:

Ha banánt szeretnénk otthonunkban nevelni, jó ha tudjuk, hogy a banán télen a fűtött meleg lakásban nem fog szépen fejlődni, de egy világos 15-18 fokos télikertben ,vagy üveges verandán egész évben szép marad.

A fiatal és kis méretű banánfát érdemes évről évre átültetni egyre nagyobb cserépbe, ha pedig már nem lehetséges az átültetés a felszíni talajcserét kell rendszeresen elvégezni.

A nagy méretű banánoknál a kertészek gyakran érlelt istállótrágyát kevernek a földhöz, így biztosítva a növény számára a megfelelő tápanyagot. Nyáron ha kiszeretnénk tenni a szabadba a növényt, egy árnyékos széltől védett területet válasszunk számára, mert az erős napsütés kiégeti a leveleket.

Banánfa öntözése:

Nyáron öntözzük rendszeresen, akár hetente a földjét, ám télen csökkentsük le a locsolás mennyiségét, és csak akkor öntözzük a szobában ,ha a földje kissé már száraz. A leveleit rendszeresen nedvesítsük át egy virágpermetezővel, télen pedig ha van rá mód párásítsuk körülötte a levegőt.

A banánfa szaporítása:

A banánt nagyon könnyen tudjuk szaporítani, ha a kis sarjnövényeket leválasztjuk, és elültetjük egy kis méretű cserépbe.