Gyakran a növények számára a virágföld tápanyag értéke kevés, érdemes adalékanyagokkal feljavítani az állagát. Mutatunk öt különböző anyagot, amelyet a következő ültetés során a virágföldhöz adhatsz.

Agyag

Az agyag egy nagyon apró szemcséjű nagy vízfelvevő képességgel rendelkező anyag, amelyet leginkább idősebb növények, pl. pálmák, vagy leanderek földjébe szokták keverni, hogy a föld vízmegtartó képességét növeljék. Ha agyagot szeretnél a földhöz keverni, a földmennyiség mindössze 1-2 % -a lehet az agyag.

Fenyőkéreg

Az idősebb fekete vagy erdei fenyő hántolt és aprított kérgét szokták a virágföldhöz adagolni, olyan növények számára, amelyek szeretik a savanyú talajt, és fontos a gyökereik számára a levegő. Ilyen pl. a páfrány, a bromélia, vagy némely orchidea, ezeknek fontos a levegős, rostos laza ültető közeg.

A fenyőkéreg lassan lebomló anyag, így előnyös tulajdonságait sokáig megtartja.

Ha az orchidea számára szeretnél ültető közeget készíteni, 3-4 cm.-es kéreg darabokat érdemes választanod, a broméliákhoz, vagy páfrányhoz elég a 2 cm.-es kéregdarab.

Az ültető közeg maximum 1/3 –a legyen a fenyőkéreg.

Folyami homok

A folyami homok egy agyagmentes apró szemű ásványi anyag.  Célja, hogy az ültető közeg levegős legyen, és elősegítse a felesleges víz eltávozását.

A folyami homokot leginkább dugványozás vagy sarj növény gyökereztetése során szokták alkalmazni 1:10 vagy 1:20 –ad arányban bekeverve. Folyami homokot keverhetsz pl. a kaktuszok földjéhez, de gyakran adagolják a citrusok virágföldjéhez is.

Hansági tőzeg

A tőzeg az egyik leggyakrabban használt adalékanyag a virágföldek esetében, mivel rostos szerkezete nagyban javítja a föld állagát. Azáleák, páfrányok, broméliák, pálmák, orchideák számára készített ültető közegben minden esetben érdemes tőzeget is keverni, ¼, vagy ½ arányban.

A tőzeg amellett hogy savanyú kémhatású, levegőssé teszi a talajt, és tápanyagot is biztosít a növények számára.

Marhatrágya

Az érlelt marhatrágya az egyik legjobb tápanyagforrás a virágföldekhez.  Fontos, hogy friss marhatrágyát soha nem szabad a virágföldhöz keverni, mert az rögtön kiégeti a növények gyökerét, mindig csak szaküzletben kapható érlelt marhatrágyát válasz. Az érlelt és szárított istállótrágyát minimum egy évig szárítják és érlelik, mire kereskedelmi forgalomba kerül. A föld keverék mindössze 1/3-a legyen marhatrágya, amely hosszú ideig tápanyagokkal látja el a növényeidet. Fontos, hogy ha olyan földbe ülteted a szobanövényeidet, amely marhatrágyát is tartalmazz, az ültetés utáni egy vagy két hónapban semmilyen tápoldatot ne kapjanak.

A folytatásban mutatunk neked 3 könnyen gondozható szobanövényt kezdő hobbykertészeknek

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!