A fűnyíró feltalálása előtt a kastélyok kertjében egész sereg munkás dolgozott, hogy egy nagyobb területen rendben tartsák a gyepet. Majd 1830-ben feltalálták a fűnyíró gépet, amely forradalmasította a kertészkedést. Ma pedig nem győzzük kapkodni a fejünket ha, betérünk egy mezőgazdasági vagy kertészeti szaküzletbe ahol számtalan márka és fűnyíró gép vár minket.

Mi is valójában a fűnyírás célja?

Elsősorban a fű szépségét szeretnénk ily módón növelni, hogy jobban mutasson járkálás séta vagy játék alkalmával, másrészt a fűnyírás azt a célt is szolgálja, hogy a gyomok kevésbé szaporodjanak el fűben, valamint ez által a fű is megerősödik, és megújul.

A fű egy sokat bíró növény ám nem elég egy szuper jó fűnyíró a helyes fűnyírás technikáját is el kell sajátítani. Ha túl rövidre vagy túl gyakran vágjuk, a füvet többet ártunk vele, mint használnák, hiába rendelkezünk egy drága modern fűnyíróval.


A fűnyíró kiválasztásakor a legfontosabb kérdés hogy manuális vagy motoros készüléket vegyünk. Ma már mindkettőből igen nagy a választék. Mielőtt megvesszük a gépet érdemes jó alaposan körbe nézni a piacon árak és márkák tekintetében is.

A gyep mérete is meghatározó lehet a vásárlásnál, hiszen egy kisebb kertbe elég egy motoros fűnyíró is, amely megkímél minket a fizikai munkától és gyorsabban haladunk vele.

A kézi fűnyírót még ma is sokan használják, mivel nem fogyaszt áramot, nem kell hozzá vezeték, sem akkumulátor sem üzemanyag, csak két erős kézre van szükség.

Nagyobb kertekbe érdemes elektromos fűnyírót venni, amelyhez a kültéri csatlakozót egy szakemberrel kell beszereltetni, de a benzines fűnyíró is jó befektetés. Ha elektromos fűnyírót veszünk, okvetlenül kérjük ki szakember véleményét a csatlakozáshoz, érdemes pl. egy áramvédő kapcsolót is beszereltetni.


Ha ilyen gépet vásároltunk érdemes pár szabályt és balesetvédelmi előírást betartani ilyen pl. az is hogy mielőtt tisztinai szeretnénk, a fűnyírót előtte mindig húzzuk ki a csatlakozót az aljzatból, vagy, hogy fűnyírás közben lehetőleg viseljünk erős vastag orrú cipőt.

A kézi fűnyírók esetében a forgó hengeren levő kések vágják le a füvet, az energiát pedig maga a személy adja, aki tolja a készüléket. Bár ma már egyre modernebb készülékek kerülnek ki a piacra de  ez a típusú fűnyírót ma is sokan választják egyszerűsége és a nullával egyenértékű fenntartási és üzemeltetési költsége miatt.


A különböző motoros fűnyírók, amelyek benzinnel vagy más adalékanyaggal üzemelnek, nagyban megkönnyítik a kertész munkáját, ezek ma már kezdik kiszorítani a piacról az elektromos árammal működő fűnyírókat, hiszen itt nincs gond a vezetékkel és csatlakoztatással.


A legmodernebb fűnyírók ma a napenergiával, akkumulátorral működő önjáró fűnyírók, amelyek önállóan emberi beavatkozás nélkül nyírják le a füvet kertünkbe.


Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!