Tehát a gyepszőnyeget érdemes akkor megrendelni, ha már a legtöbb kerti munkával és tereprendezéssel elkészültünk. A gyepszőnyeget nem lehet még napokig vagy hetekig a kertben tárolni, hiszen egy száraz meleg nap vagy egy heves vihar is tönkre teheti. Ha megérkezik a gyepszőnyeg a lehető legrövidebb időn belül terítsük le, mert ha két napnál több időt tölt, feltekerve könnyen bepenészedik.

Leggyakrabban 1 nm.-es,40*250 cm.-es darabokban feltekert gyepszőnyeget kínálnak, de lehet más méretben is megrendelni. Rendelhetünk akár 24nm.-es tekercseket is, így a nagyobb kertekben is könnyedén lefektethetjük a gyepszőnyeget. Ám ezeknek a tekercseknek már olyan súlyuk van, hogy csak géppel mozgathatók.


Mérjük, le a kert azon részét ahová a gyepszőnyeget le szeretnénk fektetni, méghozzá úgy hogy felosszuk négyzetekre, majd a végén összeadjuk az egészet. A kapott adathoz adjunk még hozzá 5%.-ot, vagy ha sok a kiszögelés és sarok akár 10%.-ot is hagyhatunk rá. A gyepszőnyegeket szellős hűvös helyen tároljuk a lerakásig, ez lehet egy árnyékos fa, vagy egy fal árnyékában.


A lerakásig ne öntözzük és ne is takarjuk le. Akár csak a füvet, ezt is érdemes tavasztól őszig a csapadékos napokon letenni, mert így máris megspórolhatunk egy öntözést. Természetesen a legtöbb cég vállalja külön felárért a gyepszőnyeg telepítését, sőt a gondozását is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!