Ma már egyre több kertészetben vásárolhatunk kész gyeptéglát vagy gyepszőnyeget, amellyel időt és pénzt is spórolhatunk. A gyepszőnyeggel nagyon gyorsan látványos üde zöld gyepfelületet tudunk kialakítani kertünkben.

A gyepszőnyeget tekercsben, míg a gyeptéglát darabra is árulják. A gyepszőnyeg telepítésére a tavasz vagy a kora őszi időszak a legmegfelelőbb. A vásárlásnál kérjük ki az eladó segítségét milyen fajtát válasszunk kertünkbe.

Egy vízmérték segítségével készítsünk sima felületet a gyepnek, majd kezdjük el kitekerni a gyepszőnyeget. Ha készen vagyunk, az első csíkkal fektessünk rá egy deszkát, hogy ne sérüljön a felületet. Ezek után jöhet a második majd a harmadik és a további csíkok fektetése,egymás mellé szorosan. Egy hengerrel vagy deszkával nyomkodjuk le óvatosan a gyepszőnyeget, és ásóval tudjuk a széleit levágni ott ahol pl. fa vagy bokor van.

Ha ívelt vonalban szeretnénk lerakni a gyepszőnyeget egy zsinór segítségével, feszítsük ki a kívánt útvonalat majd így fektessük le a csíkot. Az összeillesztésnél nyomkodjuk kézzel össze a széleket.


A gyeptéglákat hasonló módon tegyük le, de itt szabadon kialakítható a felület, akár sakktábla formában is felhasználható. egy négyzetméter gyepszőnyeg ára jelenleg kb. 900-1500ft között mozog, plusz a kiszállítás, ha kérjük. 1tekercs gyepszőnyeg 1 négyzetméterre elegendő, és 2-2,5 méter hosszú tekercsben kapható, de érdemes kicsit ráhagyni az illesztések miatt.

A kész gyepre még 3-4 napig lehetőleg ne lépjünk rá, és játszani, futkározni csak két hét után lehet. ha a gyökerek már kellően megerősödtek. Ne felejtsük le jó alaposan beöntözni telepítés után, és a nagy melegben naponta is locsolhatjuk. A gyepszőnyeget kb. két héttel a terítés után érdemes vágni, ha már elég erősek a gyökerei és stabilan fogják a füvet.

Miért érdemes a gyepszőnyeget választani? A fűmagvetéssel szemben itt biztos az eredmény, hiszen a szakemberek több héten keresztül nevelték helyettünk a füvet, öntözték és táplálták. Gyorsan látványos zöld felületet tudunk varázsolni kertünkbe, nem kell heteket várni. A gyeptéglával kreatív formákat alakíthatunk ki a kertbe akár a virágágyások közé is.

Nagyobb kertekbe érdemes a fűmagvetés helyett a gyorsabb és látványosabb gyepszőnyeget vagy gyeptéglát választani.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!