Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával, a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A hideg tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet, és olyan kemény habbá verem, hogy a kanál megálljon benne. Ezután kanalanként belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a cukros tojássárgákat, végül belehintem az átszitált lisztet. Habverő segítségével könnyedén összeforgatom. Egy tortaformát papírral kibélelek, majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe felé kissé alacsonyabb (vagyis homorú) legyen. (Sülés közben a közepe némileg felpúposodik.) A sütőt 10 percig közepes lángon előmelegítem, és a megtöltött tortaformát beletéve, 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütő ajtaját nyitogatnám. (Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóba teszek egy hurkapálcikát, és rázárom az ajtót.

A kis résen a piskótából kiáramló gőz kiszökhet a sütőből.) Ha már érezni lehet a tészta illatát, a lángot mérsékelem. (Ha a 20 perc eltelt, és a teteje nagyon barnul, de a közepe még nyers, egy papírlappal vagy alufóliával lefedem, és a sütést tovább folytatom. Hogy nyers-e a közepe, azt tűpróbával állapítom meg.) A megsült piskótát a nyitott ajtajú sütőben hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom, és deszkára borítva, az alsó papírlapot lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. A piskótát töltelékétől (krémjétől) függően két-három lapra vágom. Ez a művelet csak jó, éles, hosszú pengéjű késsel sikerül anélkül, hogy a tészta morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel, például lekvárral megkenve, majdnem mindenféle torta alaptésztája lehet. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva a mélyhűtőbe rakom. Fogyasztás előtt egy órával kiveszem a mélyhűtőből, és tetszés szerinti krémmel megtöltöm.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!