Bár sokaknak egyértelműnek tűnhet, hogy a sör alkoholos ital, Oroszországban a 10 százalék alatti alkoholtartalommal bíró italok eddig az élelmiszer kategóriába tartoztak és emiatt a nap huszonnégy órájában kaphatók voltak a vegyesboltokban és söntésekben.  Az oroszoknál bevett szokás, hogy munkába menet megisznak egy-egy sört, csak, hogy rendesen elinduljon a nap. "A sör vodka nélkül pedig kidobott pénz" - tartja az orosz mondás, ezért sokaknál egy-egy rövid is becsúszott a reggeli sör mellé.



Ennek megfékezésére 2011-ben Dmitrij Medvegyev elnök harcot hirdettek az általa "országos járvány"-nak nevezett alkoholizmus ellen és elfogadta azokat az intézkedéseket, melyek most január elsején léptek életbe. A buszmegállókban, vonatállomásokon és benzinkutakon este tizenegytől reggel nyolcig mostantól nem lehet majd sört kapni.

A Daily Telegraph adatai szerint egy átlag orosz évente 15 liternek megfelelő tiszta alkoholt iszik meg. Az országban ezen kívül évente 500 000 alkohollal kapcsolatos haláleset történik, amiből 30 000 az ittas vezetések száma.

Egyes kritikusok szerint az új szabályzás éppen, hogy növelni fogja az alkoholfogyasztást: "A sör tárolása sokkal nehézkesebb, mint a vodkáé" - nyilatkozta Isaac Sheps, az Orosz Főzdék Uniójának elnöke. "Az emberek valószínű, hogy inkább vodkát fognak vásárolni otthonra, és azzal oldják meg a napi alkoholbevitelt. Emiatt könnyen lehet, hogy az alkoholizmus csökkentésére, valamint a közegészségügy javítására tett kísérletekkel épp az ellenkezőjét fogják elérni és arra ösztönzik az embereket, hogy még több röviditalt fogyasszanak."


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!