A mézeskalács sütemény illata szinte rögtön a konyhába csalogat kicsit és nagyot, illata belengi a lakás minden pontját és valódi ünnepei hangulatot hoz otthonunkba. Elkészítése nagyon egyszerű, és számtalan variációba díszíthetjük így a legkisebbek is segíthetnek.

A mézeskalács nem csak egy finom illatos sütemény, de felhasználhatjuk karácsonyfadísznek, ajándék kísérőnek, de akár karácsonyi ajándék is lehet belőle.

Régen nem csak a karácsony süteménye volt, hanem nagyobb ünnepeket, mint pl. az esküvő egyik fontos kelléke volt. Bár ma már az esküvőkön ritkán találkozunk vele, egy mézeskalács ültető kártya, amit a vendég hazavihet, igazán különleges ajándék lehet.

A mézeskalács története régmúltra nyúlik vissza, az alapja a méz és a liszt volt. A régi időben a nádcukor még annyira drága volt, hogy kevés ember jutott hozzá, így mézzel helyettesítették. Ma is nagyon sok régi recept, és keményfaforma maradt fent, amellyel készítették régen a mézeskalács figurákat.


Igazi sikertörténete a 19. században indult el, ekkor már a falvakban mesteremberek készítették és árulták piacokon, vásárokon és búcsúkban a szebbnél szebb mézeskalács figurákat. Ekkor már nem csak, mint sütemény, de mint dísz és ajándéktárgyként is vásárolták. Az udvarló pólyás baba, vagy szívformát ajándékozott, a gyerekek pedig huszár, katona, vagy kardformát kaptak.

Míg régen fából faragott formákat használtak ma már átvette szerepét a fém vagy műanyag kiszúró formák. Ám még ma is kapható a hagyományos kis tükörrel díszített szívforma, ami vásárokon vagy búcsúkon tűnik fel. A mézeskalács immár több mint 500 éve töretlen sikernek örvend, és talán évről évre ismét egyre nagyobb kereslet iránta.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!