Nagymamáink még ismerték a titkát hogyan kell növényekkel távol tartani a kártevőket kertünkből lakásunkból. Ma már inkább a vegyszerekhez nyúlunk előbb. A növényekkel otthonunkat és kertünket is megszabadíthatjuk a nem kívánatos látogatóktól, elég pár bodzavirág, kakukkfű, vagy ginkófa hozzá.

Íme, néhány hasznos növény:

Kámfor:

A szúnyogok ellen áztassunk kámforba egy szivacsot vagy rongyot, majd akasszuk fel a szobában és hamarosan megszabadulnunk a szúnyogtól. Ha a szőnyeget beszórjuk némi kámfor porral, a megtelepedő szúnyoglárvák is elpusztulnak.

Cédrusfa:

A cédrus hatékony a legyek és a szúnyogok ellen. Bár elég nehéz beszerezni helyezzünk el egy cédrusfából készült bútort otthonunkba, és biztosan elriasztja a legyeket és szúnyogokat. Kamilla:

Kamilla!

Ha nyáron este szeretnénk a kertben beszélgetni vagy vacsorázni, de a sok szúnyogtól ez nem lehetséges próbájuk ki a következő tippet:

Főzzünk egy jó erős kamilla főzetet, hagyjuk kihálni, szűrjük le és kenjük be testünket a főzettel. Amint a kamilla megszárad, a szúnyogok máris messzire kerülnek minket.

Citromfű:

Ha a szabadban szeretnénk felszolgálni a vendégeknek az ételt, de a sok szúnyog és légy zavar minket itt a megoldás!

Vegyünk elő 4 konzervdobozt, mossuk ki és szárítsuk meg őket jó alaposan. Ezután mindegyiket töltsük meg citromfűvel és eszenciával, majd helyezzük el őket az asztal négy sarkára. A citromfűnek nagyon kellemes illata van, ám a repülő rovarok ezt másképp gondolják.


Menta:

A menta eszencia szintén távol tart minden repülő rovart, csak akasszunk fel néhányat az ajtó vagy az ablak mellé és máris kész a védelem.

Morzsika

Egy krizantémfajta a morzsika, amely ránk nézve ártalmatlan ám nagyon hatásos rovarölő szer lehet csótányok, bolhák, szúnyogok, legyek, és hangyák ellen is. Készítsünk a növényből port vagy főzetet és terítsük szét a lakás azon pontjain ahol a rovarok közlekednek.

Tehát a növényekkel máris meg van oldva a nyári ebéd és vacsora a szabadban, és otthonunkat is megvédhetjük a nem kívánt betolakodóktól és más kellemetlen látogatóktól.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!