A legtöbb orchidea télen nyugalmi állapotba kerül, így ennek megfelelően kell őket gondoznod.

  1. Átültetés

Télen a legtöbb orchidea nyugalmi állapotban van, így fontos hogy ezeket a növényeket november elejétől február végéig nem szabad átültetni, és a gyökerét se bolygasd meg.

  1. Öntözés:

Télen mivel a növény kellemes pihenését tölti a locsolást is le kell csökkenteni, elég, ha kéthetente egyszer adsz nekik vizet. Fontos, hogy ha kaspóban tartod az orchideákat, figyelj oda, hogy a víz ne álljon meg a kaspó alján, mert így a növény elpusztul.

  1. Világítás:

Ha olyan szobában tartott az orchideádat ahol kevés télen a fény, érdemes pótvilágításról gondoskodni. Télen érdemes az orchideád áthelyezni egy hűvösebb helyiségbe, de a fény ekkor is nagyon fontos.

  1. Párásítás:

Azokban a szobákban ahol a fűtés miatt túl meleg van, vagy pl. a padlófűtés miatt túlszáraz a levegő, érdemes párologtatni az orchidea körül. Erre a célra megfelel egy nagyobb kavicsos tálca, amit az orchidea cserepe alá teszel, vagy az agyag granulátum is jó megoldás. Télen fontos, hogy a leveleket is naponta permetezd be lágy vízzel.

  1. Szellőztetés

Télen, amikor kint hideg a hőmérséklet, fontos hogy körültekintően szellőztessünk.  Ha rányitod az ablakot télen az orchideákra, biztos, hogy percek alatt megfáznak. A szellőztetés során a növényeket vidd át egy másik szobába.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!