A melegházi orchideák csoportjába a trópusi mélyföldeken, tengerparti erdőségekben (0-500 m magasságig) élő orchideák tartoznak. Ha meg tudjuk teremteni számukra a megfelelő körülményeket, tartásuk nem okoz gondot. Ideális számukra az üvegház, vagy a télikert, de sok fajuk világos helyen lakásban is tartható. Természetesen ez utóbbi esetben szükség van néhány trükkre ahhoz, hogy orchideáink megfelelően fejlődjenek és virágozzanak.

A melegházi orchideák az eredeti élőhelyükre jellemző szűrt fényt, illetve félárnyékot igényelnek, télen nappal 24-26 ˚C-os, éjszaka minimum 16-18 ˚C-os hőmérséklettel. A mi éghajlatunkon jellemző nyári hőmérséklet megfelelő számukra. Ezek a növények téli pihenő időt nem tartanak, folyamatosan fejlődnek, a téli fényhiány azonban lelassíthatja a növekedésüket. Különösen igényesek a magas páratartalomra, mert eredeti élőhelyükön ezt szokták meg. Mivel többségük epifita, a fák lombkoronájában él, ezért az ideális tartási mód számukra a blokk-kultúra (l. később), illetve tarthatjuk őket kosárban, vagy cserépben felakasztva, laza ültető közegben. Egyes fajaik cserépbe ültetve is tarthatók, de ebben az esetben különösen figyelni kell arra, hogy az ültető közeg laza, darabos legyen, hogy a gyökerek levegőhöz jussanak.


Hol vásároljunk orchideát?

Napjainkban egyre több helyen lehet orchideát vásárolni, hatalmas üzletközpontokban, kertészeti szakáruházakban, dísznövénykertészetekben, sőt egyes esetekben még a piaci virágárusoknál is.

Vásárlásnál az első eldöntendő kérdés, hogy mi a szándékunk a növénnyel? Ha csak dekorációs célra vesszük, akkor vehetünk bárhol egy cserép orchideát, és ha elvirágzott kicseréljük egy másikkal. Ha hosszabb távú szándékaink vannak a növénnyel, például virágzás után is meg szeretnénk tartani, vagy újra akarjuk virágoztatni, akkor érdemesebb egy kertészetet felkeresni, vagy a speciális orchidea-kiállításokon és vásárokon kiválasztani azt a növényt, amelyet otthonunkban szeretnénk gondozni.

Mire figyeljünk a vásárlásnál? Alapszabály: mindig kifejlett, virágzó példányt vegyünk, amely szemmel láthatóan erős és egészséges.

Az orchidea levelei mindig egészségesek, közép-zöldek legyenek. A túl sötét levélszín arra utal, hogy a növényt sokáig tartották fényszegény helyen. A túl világos, sárgás levelek a túl sok fény következményei. A levelek ne legyenek törődöttek, ráncosak, foltosak. A gyökérzet látható része egészséges, fehér, vagy zöld színű legyen. A sötétbarna, vagy fekete gyökér rendszerint már nem életképes. A levélen mutatkozó bármilyen sötétbarna, vagy feketés folt, vagy beszűrődés gombás fertőzés jele.


Néhány jó tanács:

* Az orchideákat gyakran átlátszó műanyag cserépbe ültetve árulják. Ez a cserép több szempontból is hasznos, ebben maradhat a növény, nem kell kivenni belőle. Az átlátszó cserépben ellenőrizhető a gyökerek állapota. Ha a gyökerek zöld színűek, az azt jelenti, hogy nedvesek, nem kell még öntözni. Ha fehérek, akkor már kiszáradtak, ideje megöntözni a növényt alaposan.

* A levelek fonákját ellenőrizni kell, a tetvekre utaló jeleket itt lehet leghamarabb észrevenni. A levelek színén esetleg előforduló fényes, ragacsos bevonat szintén tetvek jelenlétére utal.


* A virágzati szár gyakran vékony pálcához van erősítve, nehogy letörjön. Ezt praktikus az eredeti helyén hagyni, mert ez tartja a virágzati szárat egyenesen.

* Az orchideák cserepében nem virágföldet látunk, hanem fakéregből, apró agyaggolyókból, tőzegből álló keveréket. Az orchideák ilyen ültető közeget kívánnak, nem szabad átültetni őket virágföldbe. A virágföld túlkötött számukra, a gyökerek nem tudnak levegőhöz jutni, és a növény elpusztul.


Vásárlásnál mindig figyeljünk a gondos csomagolásra. Ha kertészeti üvegházban vásárolunk, és meleg, párás helyről visszük ki a növényt az őszi esőbe, vagy a téli hidegbe, csomagolás nélkül a növény megfázik, és rövidesen elpusztul. A speciális orchidea-kertészetek buborék zacskóba csomagolják az orchideát, amelynek belsejében az üvegház levegője veszi körül a növényt. Más a helyzet a bevásárlóközpontokban vásárolt növényekkel, ahogy semmiféle csomagolást nem biztosítanak a növényeknek. Ilyenkor a vásárló feladata megfelelő csomagolóanyagról gondoskodni, hogy a növény lehetőleg károsodás nélkül érjen haza.

(A folytatásban a fajták kiválasztásához és az otthoni elhelyezésükhöz adunk tanácsot.)

Tátrai Zsuzsa

orchideatarsasag.hu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!