(18 foknál lejjebb nem ment a hőmérséklet a szobában úgy, hogy nyitva volt az ablak). Nagyon el voltunk keseredve. Idén már 4 virágszár jön rajta. Emeletes házban lakunk (nagy terasszal). Garázsban, folyosón félhomály van. Jelenleg még a teraszon tartjuk. Mit tegyek, hogy a bimbók ki is nyíljanak? (naponta pár órát behozom szoktatni a szobába). Nagyon bízok benne, hogy megtaláljuk a módját és újra megajándékoz szépséges virágaival. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

válasz:llyen körülmények között ezt a fajta orchideát tartani nem lehet, ill. csak kudarccal. Lepkeorchideával próbálkozzon, az való ilyen lakásba, ráadásul az egész évben virágozhat, s nem kevésbé szép.

Esetleg, ha segítség, egy nem profi orchideástól. A mi cimbink, amit anno Borzsák András növényeiből vettünk egy klubnapon, 2. éve van nálunk.  Nyáron kint van az udvaron, egész október végéig, utána anyukámnál telel kb. 14-18 fok van maximum nála az egyik szobában, és hatalmas fényözön, az egész fal végig ablak. Amikor behoztuk most az udvarról, előző évben is már volt rajta virágszár, igaz csak 1, de ez kivirágzott, és egész karácsonyi időszakban virágban volt. Én a saját lakásomban nem merném Őt tartani, mert nálunk 18 fok van minimum, de inkább 20 is.

Körül kellene nézni a kedves érdeklődőnek nem talál-e hűvösebb lépcsőházat a környéken, vagy esetleg munkahely lépcsőház, ahol a hőmérséklet és a fény is megfelelő. Szerintem máshogy megint nem fog virágozni.

Vannak olyan korán virágzó hibridek, amelyek ekkorra már virítanak, s a teraszon még sokáig kint lehet tartani őket.
Amúgy inkább elviselnek gyenge, rövidebb idejű fagyot is(Persze ez sem optimális!), mint a benti klímát. Nekem is van egy, amely már most szirmot bontott, de jobb években már sokkal előbb.
Igaz ez mini méretű és zöldes virágú, de léteznek színesebb fajták is.
Persze azt nem tudom, hogy a virágok mennyire bírják a meleg, száraz és fény nélküli lakást, ha már végképp be kell vinni őket. Még a vágott virág is inkább hűvösen tart sokáig.
Egy "ős orchideás" barátom - annó - egy szobában 16 fokot tartott a cimbik kedvéért.

Egy biztos: ezek nagy fényigényű, hideget-hűvöset és állandó nedvességet kedvelő virágok

Berecz J. Magyar Orchidea Társaság

Kapcsolódó cikk: Orchidea ABC >>>>>>>