csütörtök, 19 április 2018

Muskátli teleltetése: 10 kérdés 10 válasz

Muskátli teleltetése

Egyre több kertbarát dönt úgy, hogy megpróbálja a muskátlikat átteleltetni, mert így nem kell évről évre több ezer forintot kiadni tavasszal az új növényekre. Ehhez szeretnénk néhány hasznos tippel segítséget nyújtani olvasóink számára.

A muskátli teleltetése 10 kérdés 10 válasz

  1. Kérdés: Hol teleltessük át a muskátlikat

Az egyik leggyakoribb gond a muskátli teleltetése során a megfelelő hely kiválasztása, ahol majd a növények télen kipihenhetik magukat. Erre a célra ideális lehet egy nem túl nedves pince, egy világos télikert, üvegezett veranda, lépcsőház,garázs, vagy egy olyan világos helyiség, ahol nincs túl meleg. Ha nem rendelkezünk egyik helyiséggel sem, az álló muskátlikat megpróbálhatjuk egy fűtött helyiségben is átteleltetni, de ezek a muskátlik a következő nyáron nem lesznek a legszebb formájukban.

  1. Kérdés: Hány fokon tartsuk télen a muskátlikat?

Télen a muskátlik számára az ideális hőmérséklet 10-12 c fok, az ennél hidegebb helyen fagykárt szenvednek a növények, ha pedig melegebb van a növekedésre fognak energiát fordítani.

  1. Kérdés: Milyen gyakran locsoljuk télen a muskátlikat?

A locsolás mennyisége nagyban függ a hőmérséklettől, minél melegebb van a teleltető helyen, annál gyakrabban kell locsolni a növények földjét. Ha a megadott 10-12 c fokos helyiségben tartjuk a muskátlikat, elég, ha két vagy háromhetente átnedvesítjük a földlabdát, de ekkor se locsoljuk túl a növényeket. A két locsolás között hagyjuk kiszáradni a talajt, mert a túl nedves ültető közeg hatására gombás betegség is megjelenhet.

  1. Kérdés: Vissza kell –e vágni a muskátlikat télen?

Igen, mert így kisebb a párolgási felület és a növény a pihenésre koncentrál, és a nem a hajtásokra. Érdemes a hajtásokat kb. a felére visszavágni. Ha egy sötétebb pincében teleltetjük át a muskátlikat, egy mélyebb visszavágásra lesz szükség.

  1. Kérdés: Tápoldatozás télen?

Ősztől tavaszig nincs szükség a muskátliknak tápoldatozásra, hagyjuk, hogy a tövek kipihenjék magukat.

  1. Kérdés: Miben teleltessük a muskátlikat

Ha egy világos helyiségben szeretnénk a muskátlikat átteleltetni, akkor az eredeti cserépben vagy balkonládában is hagyhatjuk, ám ha pincében szeretnénk teleltetni, érdemes kiszedni a cserépből a töveket, lerázni a földet a gyökerekről, a gyökereket és a hajtásokat is vágjuk vissza, és egy újságpapírba csomagolva fejjel lefelé lógatva felakasztani a pincében, erre a célra akár egy ruhaszárító is megfelel. Ezt hívják száraz teleltetésnek. Ez a módszer csak az álló muskátliknál hatásos, a futó muskátlikat cserépben egy világos helyen kell teleltetni.

  1. Kérdés: Mikor kell bevinni a muskátlit teleltetni?

Nem érdemes túl korán bevinni a muskátlikat a téli szálláshelyükre, mivel ezek a növények elviselik a 0 fokos hőmérsékletet is. Ám ha beállnak az éjszakai fagyok érdemes bevinni őket egy védett fagymentes helyre.

  1. Kérdés: Futómuskátlit hogyan teleltessük?

A futómuskátli sajnos egy kényes növény, így a teleltetése sem mindig jár sikerrel, de ha csak egy vagy két cseréppel is megmentünk a következő évre az is nagy siker. A futó muskátlit mindig beültetve teleltessük, 12-15 c fokos világos helyiségben. A hajtásokat itt is érdemes a felére vagy a háromnegyedére visszavágni, és szintén két vagy háromhetente öntözzük meg a földet.

  1. Kérdés: Hány évig érdemes egy tövet teleltetni?

Sajnos 4-5 évente érdemes fiatalítani a muskátli állományunkat, vagy úgy, hogy új növényeket vásárolunk, vagy dugványozás útján.

4-5 év elteltével a növények elöregszenek, és már nem lesznek olyan szépek a következő évben.

10 Kérdés: Mikor virágzik az átteleltetett muskátli?

Sajnos ezek a növények 1-2 héttel később kezdnek el virágozni, hiszen csak akkor tehetjük ki őket a szabadba, amikor már nincsenek éjszakai fagyok, vagyis április végén, május elején, így a virágzás csak május végén indul be. Ha türelmetlenek vagyunk, vásároljuk a kertészetben virágzó új muskátlikat is a tavalyi mellé.

Csatlakozz hozzánk a facebookon is! A varázslatos hobbykertek csoportban beszélgethetsz más kertbarátokkal, és megmutathatod legszebb növényeidet! >>>>>>

Kertészanyu:Jó reggelt zöld turmix a kertből

Kertészanyu:Jó reggelt zöld turmix a kertből

Kertészanyu:Jó reggelt zöld turmix a kertből

Nem vagyok szakember, de imádom...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Ismét elkészítettem a heti zöld...

Tovább a cikkhez
Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

A korallvirág az egyik legnépszerűbb...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Így etessük a madarakat télen

Kertészanyu:Így etessük a madarakat télen

Kertészanyu:Így etessük a madarakat télen

Novemberben a nappalok már egyre...

Tovább a cikkhez

A csüngő és a gumós begónia gondozása és ültetése

A begóniák a tavaszi és nyár kert egyik legszebb és legszínesebb virágai közé tartoznak, amelyek számtalan színben és formában díszíthetik kertünket, erkélyünket, vagy teraszunkat.

Bővebben...:

Így ültessük az évelő buglyos fátyolvirágot!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron. Bővebben...:

Íme, a tavaszi hóvirágmező lenyűgöző szépsége! Gyönyörű fotókkal!

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el.

Bővebben...:

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...:

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...:

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...:

Muskátli metszése ősszel és tavasszal

Szinte minden kertbarát kutatja a szép muskátli titkát! Ha azt szeretnénk, hogy nyáron egy gyönyörű szép virágzó muskátli díszítse erkélyünket és kertünknek, fontos az állandó metszés és tisztogatás.

Bővebben...:

Így tápoldatozzuk a muskátlit!

Sokan nem is tudják mennyire fontos a megfelelő és folyamatos tápanyag után pótlás a muskátlinak. Pedig ha nem adunk elég utánpótlást a muskátlinak, hiába várjuk a virágzást.

Bővebben...:

Tippek és ötletek olvasóinktól muskátli gondozásához!

A muskátli gondozásáról és ápolásáról minden hobbi kertésznek megvan a maga tippje, és ötlete. Megkérdeztük olvasóinkat, ők milyen gondozási tippet adnának a muskátli gondozásához.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Milyen muskátli tápoldatot használjunk tavasztól?

A muskátlinak a virágzáshoz és az ideális fejlődéséhez szüksége van a megfelelő tápanyag utánpótlásra, hiszen enélkül hamar elmúlik a varázs.

Bővebben...:

Muskátli és a többiek

Elültettük a muskátlikat, de szeretnénk mellé növényeket társítani. Minden kertbarátnak gondot okoz, hogy milyen növényt ültessen a déli fekvésű erkélyre és teraszra ahol egész nap tűz a nap. Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: