Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

1. Levendula illóolajat vízbe csepegtetve kellemes és nyugtató illatot varázsolhatunk otthonunkba. Ki ne szeretné, amikor egy lakásba lépve finom illat fogadja?!

2. Moly ellen kitűnő választás a szárított levendula, ami nem csak jó illatosítója a ruhásszekrénynek, de erős illata elűzi a molyt a szekrényből.

3. A szúnyogok is utálják a levendula illatát, ezért érdemes palántákat ültetni az ablakainkba, a szúnyogok távol tartása végett!

3. Fertőtlenítő hatása miatt gyógyászati célra is alkalmazzák. Levendulás kenőcsöt és szappant készítenek belőlük.

4. Alvászavar megszüntetésére készítsünk levendula virággal töltött párnát! A levendula aromája enyhíti a stresszt, a szorongást és elősegíti a nyugodt alvást.

5. A levendulás limonádé készítésekor a limonádé fogalma új értelmet nyer. A citrom és a levendula keringője felér a mentolos frissesség érzésével!

6. A levendula tea belsőleg fejti ki nyugtató hatását, aki egyszer megkóstolja, örökre a rabjává válik!

7. Bőrbarát gyógynövény, amely gyulladáscsökkentő hatása miatt jótékony a pattanásra, korpára és ekcémára is!

8. Csökkenti az ízületi gyulladásokat, ellazítja az izmokat, ezért a fürdővizünkbe csepegtetve is relaxációs hatású.

9. A levendulamézhez levendula ültetvény szükséges a méheknek. Ennek hiányában készítsünk levendula ízű mézet a két alapanyag felmelegítésével!

10. A levendulafagylalt gyerekjáték annak, aki már készített házilag fagyit! Csupán a levendulavirágot kell a tejszínnel felforralni!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!