Nagymamáink kertjében a mángold rendszeres lakó volt, hiszen leveleiből ugyanúgy, mint a spenótból, ízletes leves és főzelék készült.

Ma, ha nem, is mint zöldségnövényt, de mint dísznövényt egyre többen ültetik kertjükbe ezt a szép színes levelű különlegességet. Ezt az elfeledett növényt, nem csak szépségéért és különlegességért érdemes a kertünkbe ültetni, de magas már-már feltűnő vitamin tartalma miatt is. Megtalálható benne a K vitamin,az A,E vitamin, valamint C-vitamin tartalma is igen magas, még főzve is 6-8 mg C-vitamin van benne 100 gr-ként. De tartalmazz vasat, magnéziumot, és sok ásványi anyagot is.

A mángoldból két fajt különböztetünk meg, az egyik a bordás mángold, a másik pedig a levél mángold. Úgy tudjuk őket egymástól megkülönböztetni, hogy a levélmángold szára sárga, vagy vörös színű, míg a bordás mángold szára ráncos, sima vagy világoszöld színű.

A mángold legtöbbször 30-50 cm magasra nő meg, így akinek nincs nagyméretű kertje, az is bátran ültetheti cserépbe ezt a növény, a teraszra, vagy az erkélyre. A cserépbe ültetett mángoldnál fontos, hogy védett napos vagy félárnyékos helyre tegyük a cserepet, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földjét.


A magokat április végén vessük el kisebb pohárba, vagy cserépbe, majd a nagyobb kifejlett palántákat ültessük csak át a végleges edénybe, vagy virágtartóba. Vetés után két hónappal már szedhetjük az ízletes vitamindús leveleket, a levélnyelet pedig a harmadik hónaptól érdemes szüretelni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!