Egy bő szájú üveget telerakunk virággal. Ezután vízzel teletöltjük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk legalább egy napig!

Üveg-, műanyag, vagy porcelán tálba nem túl sűrű textílián átszűrjük (a virágokra már nem lesz szükség). A léhez kristálycukrot keverünk, ízlésünknek megfelelően. Ehhez még literenként egy mokkáskanál borkősavat, vagy citrompótlót és egy kanál szalicilt keverünk hozzá. Egy-két karika citromot is belekeverhetünk, ízlésünk szerint.

Teljes oldódás után üvegekbe szűrjük, és ledugaszoljuk. Érési ideje nincs, leszűrés után közvetlen is fogyaszthatjuk. Hűvös helyen tároljuk, eredeti zamatát fél évig is megőrzi.


Bodzavirág szörp: 1 liter készítéséhez fél kg. kristálycukor, egy mokkáskanál borkősav vagy citrompótló, egy mokkáskanál szalicil vagy nátrium-benzoát, egy-két darab citromkarika, valamint bodzavirág ( lehetőleg a legrövidebb szárral) szükséges. A virágot közvetlenül kinyílás után szedjük, amikor még tele van virágporral!

Akácvirág szörp: Készítése hasonló, mint a bodzaszörpé, de mivel az akácvirág édesebb, ezért a cukor a lé mennyiségének 1/3 – ¼ része legyen. A virágot teljes kinyílás után szedjük, hasonlóan a bodzához, minél rövidebb szárral. A szörp kellemes nektárillatú.

A gyűjtés során figyeljünk a virágok tisztaságára, és hogy a növények egészséges legyenek!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!