Ma már sok kertészetben és virágboltban árulnak gyönyörű csüngő petúniákat és muskátlikat, de ha mi ennél szebbet és különlegesebbet szeretnénk érdemes saját kezűleg elkészíteni a függő kosarat.

Ehhez szükségünk lesz jó minőségű virágföldre, virágtartóra, és növény alapanyagra, és kertész kesztyűre. A függőkosár lehet műanyag, vagy speciális mohával kibélelt láncos virágtartó, amely sokkal szebben és természetesebben mutat az erkélyen vagy teraszon.

Válasszuk, ki milyen növényeket szeretnénk ültetni a függő kosárba. Nagyon szép a kínálat ültethetünk csüngő petúniát, amely apró kis virágok ezreivel hálálja meg a gondoskodást. De ültethetünk futó muskátlit, lobéliát amely apró kék virágaival lesz a függő kosár kiemelt dísze, az illatos ternye a fehér illatos virágaival díszít, sőt akár egy kis fűszernövényt is csempészhetünk közé, amely szintén illatossá varázsolja a remekművet. Akár egy földieper tövet is ültethetünk a növények közé így nem csak szép, de hasznos is lehet a függő kosár.

Fűszernövények közül válasszunk kisebb levendulát, rozmaringot, ezt keverhetjük csüngő petúniával vagy muskátliival és a szintén illatos mézvirággal. Színekben nem kell a harmóniára törekedni, mert minél több színt használunk fel annál szebb lesz az összeültetés.

A kosár közepére szórjunk egy kevés földet, majd közére helyezzük be az olyan virágokat, amelyek nem futnak, ilyen a már említett fűszernövény, vagy akár álló muskátli is lehet a közepén. Innen kifelé haladva tegyük növényeket habitusuk szerint a fél futókat és a futókat a szélére kerüljenek azok, amelyek erőteljesen futnak majd lefelé. A végén igazítsuk el a növényeket, töltsük fel virágfölddel a hézagokat és jó alaposan locsoljuk be az egészet.

Ha mohával bélelt rácsos függő kosarat használunk fel a kosár rácsait is fel tudjuk használni, hiszen ültetés előtt egy két növény szárát a rács alatt át lehet bujtatni így biztos, hogy lefelé fognak elindulni.

Gondozás:

Minden csüngő növények két fontos ápolási igénye van a locsolás és a tápoldatozás.

Ezeket a növényeket nagyságuk miatt naponta kétszer is kell locsolni egyszer reggel és egyszer késő délután. soha ne öntözzük őket a déli erős napsütésben, mert kiégnek. A másik fontos tényező az állandó tápanyag utánpótlás, mert a növény méretéhez képes túl kicsi a cserép így a tápoldat már az első hónapban kifogy. Vagy helyezzünk el pár táprudat a virágföldbe vagy hetente kétszer adjunk az öntözővízhez speciális csüngő növények tápoldatot, így pótolva a fontos tápanyagokat a növények számára.

A legtöbb csüngő növényt érdemes folyamatosan metszeni 1 méternél hosszabbra már ne hagyjuk őket futni, mert ebben az esetben már csak a növények alsó részén marad virág fent pedig csak kopasz ágak maradnak. Ha folyamatosan metsszük őket és eltávolítjuk az elnyílt virágokat egész nyáron át folyamatosan virágzó, szinte virágzuhatagot kapunk.


Nézzünk néhány összeállítást:

Színes karneváli hangulat:

Piros futómuskátli, narancssárga csüngő kis virágú petúnia, és kék lobélia, hozzá szúnyogriasztó növény.

Illatos összeállítás:

Középre kék levendula, hozzá rozmaring, oldalra csüngő petúnia és fehér mézvirág.

A függő kosarakat nagyobb szélbe mindig vigyük, védett helyre akasszuk le a helyéről és a vihar idejére vigyük el széltől védett sarokba vagy fal mellé.

Ezeket a nyári virágzuhatagokat tehetjük erkélyre, teraszra garázs kapu fölé, ablakba vagy ajtó közelébe, szín és illat kavalkádjuk már messziről vonzzák a tekintetet.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!