Ugye te sem szeretnél tavasszal több ezer forintot kiadni a muskátlikra, amelyek a teraszodat díszítik? Megmutatjuk, hogyan tudod sikeresen átteleltetni ezeket a gyönyörű balkon növényeket.

A muskátli teleltetése 10 kérdés 10 válasz

  1. Kérdés: Hol teleltessük át a muskátlikat

Az egyik leggyakoribb gond a muskátli teleltetése során a megfelelő hely kiválasztása, ahol majd a növények télen kipihenhetik magukat. Erre a célra ideális lehet egy nem túl nedves pince, egy világos télikert, üvegezett veranda, lépcsőház,garázs, vagy egy olyan világos helyiség, ahol nincs túl meleg. Ha nem rendelkezünk egyik helyiséggel sem, az álló muskátlikat megpróbálhatjuk egy fűtött helyiségben is átteleltetni, de ezek a muskátlik a következő nyáron nem lesznek a legszebb formájukban.

  1. Kérdés: Hány fokon tartsuk télen a muskátlikat?

Télen a muskátlik számára az ideális hőmérséklet 10-12 c fok, az ennél hidegebb helyen fagykárt szenvednek a növények, ha pedig melegebb van a növekedésre fognak energiát fordítani.

  1. Kérdés: Milyen gyakran locsoljuk télen a muskátlikat?

A locsolás mennyisége nagyban függ a hőmérséklettől, minél melegebb van a teleltető helyen, annál gyakrabban kell locsolni a növények földjét. Ha a megadott 10-12 c fokos helyiségben tartjuk a muskátlikat, elég, ha két vagy háromhetente átnedvesítjük a földlabdát, de ekkor se locsoljuk túl a növényeket. A két locsolás között hagyjuk kiszáradni a talajt, mert a túl nedves ültető közeg hatására gombás betegség is megjelenhet.

  1. Kérdés: Vissza kell –e vágni a muskátlikat télen?

Igen, mert így kisebb a párolgási felület és a növény a pihenésre koncentrál, és a nem a hajtásokra. Érdemes a hajtásokat kb. a felére visszavágni. Ha egy sötétebb pincében teleltetjük át a muskátlikat, egy mélyebb visszavágásra lesz szükség.

  1. Kérdés: Tápoldatozás télen?

Ősztől tavaszig nincs szükség a muskátliknak tápoldatozásra, hagyjuk, hogy a tövek kipihenjék magukat.

  1. Kérdés: Miben teleltessük a muskátlikat

Ha egy világos helyiségben szeretnénk a muskátlikat átteleltetni, akkor az eredeti cserépben vagy balkonládában is hagyhatjuk, ám ha pincében szeretnénk teleltetni, érdemes kiszedni a cserépből a töveket, lerázni a földet a gyökerekről, a gyökereket és a hajtásokat is vágjuk vissza, és egy újságpapírba csomagolva fejjel lefelé lógatva felakasztani a pincében, erre a célra akár egy ruhaszárító is megfelel. Ezt hívják száraz teleltetésnek. Ez a módszer csak az álló muskátliknál hatásos, a futó muskátlikat cserépben egy világos helyen kell teleltetni.

  1. Kérdés: Mikor kell bevinni a muskátlit teleltetni?

Nem érdemes túl korán bevinni a muskátlikat a téli szálláshelyükre, mivel ezek a növények elviselik a 0 fokos hőmérsékletet is. Ám ha beállnak az éjszakai fagyok érdemes bevinni őket egy védett fagymentes helyre.

  1. Kérdés: Futómuskátlit hogyan teleltessük?

A futómuskátli sajnos egy kényes növény, így a teleltetése sem mindig jár sikerrel, de ha csak egy vagy két cseréppel is megmentünk a következő évre az is nagy siker. A futó muskátlit mindig beültetve teleltessük, 12-15 c fokos világos helyiségben. A hajtásokat itt is érdemes a felére vagy a háromnegyedére visszavágni, és szintén két vagy háromhetente öntözzük meg a földet.

  1. Kérdés: Hány évig érdemes egy tövet teleltetni?

Sajnos 4-5 évente érdemes fiatalítani a muskátli állományunkat, vagy úgy, hogy új növényeket vásárolunk, vagy dugványozás útján.

4-5 év elteltével a növények elöregszenek, és már nem lesznek olyan szépek a következő évben.

 

10 Kérdés: Mikor virágzik az átteleltetett muskátli?

Sajnos ezek a növények 1-2 héttel később kezdnek el virágozni, hiszen csak akkor tehetjük ki őket a szabadba, amikor már nincsenek éjszakai fagyok, vagyis április végén, május elején, így a virágzás csak május végén indul be. Ha türelmetlenek vagyunk, vásároljuk a kertészetben virágzó új muskátlikat is a tavalyi mellé.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!